''Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi''ni Gezmelisiniz

Kültür-Sanat 14.03.2024 - 23:32, Güncelleme: 14.03.2024 - 23:32
 

''Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi''ni Gezmelisiniz

Sema KUMRULU / Çankaya Belediyesinin son teknoloji ile tarihi buluşturduğu ''Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi'' ziyaretçilerini ağırlıyor.
   Abidin Paşa Kimdir?    1843 yılında doğan Prevezeli  Abidin Paşa Osmanlı İmparatorluğunun çeşitli merkezlerinde kaymakam olarak görev yaptı. Ayrıca: 1878 yılını takip eden yıllarda Diyarbakır, Sivas, Adana ve İstanbul valisi olarak görev aldı. Zamanın hükümetleri başarılı çalışmalarından dolayı Dışişleri Bakanı ve Denizcilik Bakanlığı görevlerinde bulundu. 1883 yılında ise Ankara Valiliğine atanarak ve 7 yıl 7 ay görev yapan Abidin Paşa, en uzun valilik yapan kişi ünvanını aldı.  Ankara'da görev yaptığı yıllar boyunca çok önemli işler başardı. Özellikle Ankara'ya içme suyu getirmesi, yol yapımına önem vermesi, okul açtırma gibi hizmetlerin yanı sıra tarım ve ticaretin gelişmesine yönelik önlemler alması dikkat çekti. Valiliği döneminde Ankara'nın imarına da önemli hizmetlerde bulunan Abidin Paşa tarafından köşk yaptırıldı. Tüm başarılarının yanı sıra Arapça, Arnavutça, Yunanca ve Fransızca bilen Abidin Paşa, Ekonomi, politika, hukuk, felsefe alanında da birçok eser okuyarak bilgi sahibi olmuş bir kişi. Cumhuriyet dönemi ressamlarından Abidin Dino'nun da dedesidir.    Cumhuriyet döneminde Türk ordusunun subay ihtiyacını karşılayan, ev sahipliği yapan köşk yenilenerek ''Abidin Paşa Köşkü: Milli Mücadele Müzesi'' adını alarak Cumhuriyetin 100 yılına armağan edildi.     Çankaya Belediyesinin tarafından açılan müze son teknoloji ile donatılmış bir tarih sergiliyor. Kurtuluş mücadelesinde, stratejik değer taşıyan aynı zamanda Ankara tarihinin ayakta kalan en önemli yapılarından biri olan Abidin Paşa Müze girişinde Atatürk'ün tarihi ''Nutuk'' sayfasından oluşturulan portresi yer alıyor. Abidin Paşa Odası, Milli Mücadele Basın Odası, Kahramanlar Odası, Sinema Odası, Dephe Odası'nın bulunduğu müzede görsel çalışmalar, etkileşimli vitrinler ve duvarların yanı sıra Atatürk hologramı ile fotoğraf çektirme imkanı sunuluyor.     ''Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi'' son teknoloji ve üç boyutlu sunumlarla Türkiye'nin en modern müzelerinden biri olmuş. Gezin, görün derim.
Sema KUMRULU / Çankaya Belediyesinin son teknoloji ile tarihi buluşturduğu ''Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi'' ziyaretçilerini ağırlıyor.

    Abidin Paşa Kimdir?

   1843 yılında doğan Prevezeli  Abidin Paşa Osmanlı İmparatorluğunun çeşitli merkezlerinde kaymakam olarak görev yaptı. Ayrıca: 1878 yılını takip eden yıllarda Diyarbakır, Sivas, Adana ve İstanbul valisi olarak görev aldı. Zamanın hükümetleri başarılı çalışmalarından dolayı Dışişleri Bakanı ve Denizcilik Bakanlığı görevlerinde bulundu. 1883 yılında ise Ankara Valiliğine atanarak ve 7 yıl 7 ay görev yapan Abidin Paşa, en uzun valilik yapan kişi ünvanını aldı.  Ankara'da görev yaptığı yıllar boyunca çok önemli işler başardı. Özellikle Ankara'ya içme suyu getirmesi, yol yapımına önem vermesi, okul açtırma gibi hizmetlerin yanı sıra tarım ve ticaretin gelişmesine yönelik önlemler alması dikkat çekti. Valiliği döneminde Ankara'nın imarına da önemli hizmetlerde bulunan Abidin Paşa tarafından köşk yaptırıldı. Tüm başarılarının yanı sıra Arapça, Arnavutça, Yunanca ve Fransızca bilen Abidin Paşa, Ekonomi, politika, hukuk, felsefe alanında da birçok eser okuyarak bilgi sahibi olmuş bir kişi. Cumhuriyet dönemi ressamlarından Abidin Dino'nun da dedesidir.

   Cumhuriyet döneminde Türk ordusunun subay ihtiyacını karşılayan, ev sahipliği yapan köşk yenilenerek '' Abidin Paşa Köşkü: Milli Mücadele Müzesi'' adını alarak Cumhuriyetin 100 yılına armağan edildi.

    Çankaya Belediyesinin tarafından açılan müze son teknoloji ile donatılmış bir tarih sergiliyor. Kurtuluş mücadelesinde, stratejik değer taşıyan aynı zamanda Ankara tarihinin ayakta kalan en önemli yapılarından biri olan Abidin Paşa Müze girişinde Atatürk'ün tarihi ''Nutuk'' sayfasından oluşturulan portresi yer alıyor. Abidin Paşa Odası, Milli Mücadele Basın Odası, Kahramanlar Odası, Sinema Odası, Dephe Odası'nın bulunduğu müzede görsel çalışmalar, etkileşimli vitrinler ve duvarların yanı sıra Atatürk hologramı ile fotoğraf çektirme imkanı sunuluyor.

    '' Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi'' son teknoloji ve üç boyutlu sunumlarla Türkiye'nin en modern müzelerinden biri olmuş. Gezin, görün derim.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.