Ankara Kent Konseyi YK toplandı, Mansur Yavaş kent mesajı verdi
BİRLİK HABER AJANSI
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın da katıldığı ikinci AKK Yürütme Kurulu Toplantısı Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezinde gerçekleşti.
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın katıldığı AKK Yürütme Kurulu Toplantısı, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın ev sahipliğinde Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezinde yapıldı.
Etkinliğin program ile ilgili bilgilendirmelerini AKK Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ve açılış konuşmalarını Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve ABB Başkanı Mansur Yavaş yaptı.
Keçiören Belediyesi’nin Keçiören Kent Kültürü ve Kimliği Sunumu ile başlayan toplantıda İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli de konuşmacı olarak katıldı.
Ayrıca Keçiören Belediye Başkan Vekilleri Atila Çelik, Tolga Turgut, Keçiören Belediye Başkan Yardımcıları Av. Serhan Bedirhanoğlu, Selçuk Karadağ, Atilla Zorlu, Emir Can Tunç, Bayram Ceyhan, Keçiören Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ülkü Söğütdelen, AKK Başkan Yardımcıları Dr. Süleyman Basa, Ceren Anadol ve Prof. Dr. Lale Özgenel, AKK YK üyeleri Doç. Dr. Enis Yeter, Ömer Şan, Metin Akyüz, Hüseyin Ar, Erhan Aras, Sevinç Atabay, Ahmet Baydın, Ali Ayvazoğlu, Alper Bilan, Harun Demir, Nuray Demirer Abdullah Çavuş, Mehlika Gider, Hüseyin Kaya, Sinem Ersoy, Nezih Kuleyn, Özlem Gürses, Rümeysa Kırmızı, Pınar Öztürk, Özgür Cinalioğlu, Anıl Serin, Murat Akyüz, Okan Tosun, Hicran Koca, Naz Öztürk, Sermurat Küçükgül, Ergün Kılıç, Serkan Yorgancılar, Halil Ecer, Züleyha Özcan, Cevriye Kaya, Harun Sakınan, Faruk Çınlı, Arzu Balkan, Kevser Tekin, Berker Bülbüloğlu, Yasin Coşar Yağcı, Cevdet Toptaş, Ulvi Sakarya, Aydın Özsoy, Bülent Küpeli, Murat Kandazoğlu, Emrah Kaymak, İsmail Kara, Mustafa Çetin, Yetiş Ali Aslan, Ercan Ata, İsmail Fidan, Birten Gökyay, Talha Geredeli, Düzgün Esina, Ahmet Bora Hızal, Fırat Aslanbaş, Turgut Bahadır, Nazmi Şahin, Usame Kalaycı, Selçuk Balcı, Yaprak Şahin ve AKK Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Şevket Bülend Yahnici, AKK YİK üyeleri Av. Cüneyd Altıparmak, Orhan Kemal Erkılıç ve AKK Genel Sekreter Yardımcıları Daver Baytaz ile Büşra Dok Dağdelen katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan AKK Yürütme Kurulu Toplantısı’nda ilk olarak Keçiören Kent Kültürü ve Kent Kimliği Sunumu gerçekleşti. Açılış sunumunda Keçiören Belediyesi koordinatörü Avukat Aslı Aksu Eren belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“ORTAK AKIL ÇAĞRISIYLA YOLA ÇIKTIK”
Programın moderatörlüğünü yapan AKK Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, “Mansur Başkanın ortak akıl çağrısıyla yola çıktık. Kent konseyi ruhundan anlayan belediye başkanlarıylayız. AKK farklı bir ruhu temsil ediyor. Çizilen sınırların yapılan tanımların ötesinde yeni bir mecraya dönüşüyor. Keçiören belki de ilk defa İlhan Tekeli hocamızla tanışıyor. Şehrin en anlamlı özeti dedik ama bazı ötekileri vardır özetlerin. Bu topluluk önce özetini yazdı sonra tezini yazdı. Ötekisi olan bir özet değil AKK. Biz eksiksiz bir özet, ötekisi olmayan bir Ankara istiyoruz. Ötekisi olmayan bir Ankara için çalışmaya devam edeceğiz. Yerel seçim sonuçlarında da gördük ki defaatle ötekisi olmayan bir Ankara isteniyor. Keçiören ciddi bir vizyon ve yeniden yapılanma dönemine girilmektedir. AKK de burada toplasak yüzlerce yıllık birikimi olan bir deneyime sahip. Elimizden geleni yapacağız.” ifadelerine yer verdi.
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Cumhuriyet kurucularının nefes aldığı bu kentin katılımcı demokrasinin de şaha kalkacağı bir kent olacağını biliyorduk. Kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşümü gerçekleştirmeliyiz demiştik. Gerçekleştirdik. Toplumdaki bütün sosyolojiler aynı hedefe doğru koşuyor. 100 yıl önce demokrasi çığlığının atıldığı kent gelecek 100 yılın umudu oldu.” ifadelerini kullandı.
TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ LAFLA DEĞİL İCRAATLE OLURKeçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, “Burada yapılan işler ve işleyişler kıymete takdir, geleceğe yönelik çalışmalar açısından oldukça önemli. Türk milliyetçiliği lafla değil icraatle olur. Gelecek nesillere öyle bir belediyecilik anlayışı ortaya koymamız gerekiyor ki bunu anlatabilelim. İnsanların haklarının korunacağı, ulaşım ve sağlık problemlerinin yeterli olacağı, sosyal belediyeciliğe önem veren bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Mansur başkanımız insanlara temas ederek öyle bir belediyecilik yapıyor ki kısacası asli görev ve vazifelerin üstünde, asfalt kaldırım yapmak belediyenin zaten görevi. Önemli olan Mansur Yavaş belediyeciliği yapmak. Biz de bunu devam ettirmeyi istiyoruz. Kentin ruhuyla, habitatıyla özdeşleşecek ne yapabiliyoruz, bunun peşindeyiz.” dedi.
ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Bir belediye başkanı ya da yönetici şehrini ya abad eder ya harab eder derler. Bir kişiye bütün yetkileri verdiğinizde her şeyi iyi de her şeyi kötü de yapabilir. Deneyip yanılmayla yönetim kamuda olmaz. Zaman zaman kendilerini yönlendirecek, danışabilecekleri insanlara ihtiyaçları var. AKK’nin olmazsa olmazı yöneticiye yol göstermek, engel olmak, eleştirmek ve hatta sorguya çekmek. Yöneticilere kent konseyinde oluşturabilecekleri heyet huzurunda karşılıklı fikir alışverişi yapılabilmesi, kent konseyi huzurunda hesap verebilmesi konusunda gerekeni yapmayı isteriz.
“5 YILDIR ANKARA’DA TOPLU ULAŞIM İÇİN UĞRAŞIYORUZ, YAPAMIYORUZ”
5 yıldır Ankara’da toplu ulaşım için uğraşıyoruz. Yapamıyoruz, raylı sistem yapan kuruluşları çağırdık. Bugün Ankara’da yapmaya imkanımız yok. Anlarada projesi yapılmış bir tek proje yok. 2025 yılında öngörülen nüfus 8 milyon. Şehrin geleceğini katlettiğimiz gibi merkezleri de kaçırdık. Yayıldıkça yayılıyor. Şehir kayıyor. Aslında kayan şehir değil, kentle birlikte kentin hafızası kayıyor. Bilimden şaşmamak lazım, ben yaptım oldu olmaz. Yaptığımız işlerin telafisi yok. Ana caddelerde mazgal yok. Kent aklı diye bir şey var. Kentte yaşayanların bir hakkı var. Sosyal durumu iyi olmayanların da bir hakkı var. Biz çocuklarının hiçbir malzemesi ve yiyeceği eksik kalmadan yaşamasını sağlamak bizim mecburiyetimiz.” şeklinde konuştu.
İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Türkiye’de belediyecilik 31 Mart seçimlerinden sonra yeni bir döneme giriyor. Hangi bilgiyle, hangi kadrolarla, hangi temel sorunları çözmeye çalışıyoruz? Acaba yeterince bilgimiz var mı? Bunları düşünmemiz gerekiyor. Bir dönüm noktasındayız. Ne kadar doğru yola girerseniz o kadar iyi yol alırsınız. Türkiye’de genellikle farkında olmadığımız ve tartışmadığımız bir bilgi var; Yerelin bilgisi. İki türlü yerelin bilgisi vardır. Biri araştırma yapılmış, arkasında bilimsel desteği olan bilgi. İkincisi belki okuma yazmayı gerektirmeyecek o yerin coğrafyasını yürüyerek, insanlarını tanıyarak edinilen yerelin bilgisidir. Türkiye’de 26 tane bölge kalkınma ajansı var. Yerelin bilgisini doğru kullanmıyorlar. Yerelin bilgisinin oluşturulması çok değerli. Bu birikim performansı yükseltir. Yerelin bilgisi diye bir şey vardır ve belediyenin görevleri arasında bu da bulunmalıdır. Oranın özgünlüğü ancak böyle olur. Bir demokrasi arayışı içindeyiz. Katılımcılığı engellersek bir yaşam kalitesi oluşturamayız.” dedi.
Toplantı, ortak akıl etrafında alınacak kararlar ile çalışma grupları ve meclislerle ilgili konuların AKK Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, Ceren Anadol ve AKK YK Üyesi Ömer Şan'ın aktarılmasıyla son buldu.