ATO: Ekonomik büyümeye katkı sağlar

Proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenmiş olup, metal ve metalürji alanındaki mesleki eğitimin kalitesini artırmayı hedeflemiştir.

ATO Congresium'da gerçekleşen kapanış toplantısında ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız başta olmak üzere çeşitli konuşmacılar, projenin önemine ve başarılarına vurgu yaptılar. Proje kapsamında, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde "Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi" kurularak, metal ve metalürji bölümü öğretmenlerine 3 boyutlu modelleme ve simülasyon sistemlerini içeren "ileri imalat teknolojileri laboratuvarı" oluşturuldu.

Projede eğitim alan 205 öğretmen aracılığıyla, mesleki ve teknik liselerde öğrenim gören gençlere metal ve metalürji alanında doğru ve yetkin eğitim imkanları sağlanmıştır. Bu sayede sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü yetiştirilerek, ekonomiye katkı sağlanması amaçlanmıştır.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER OLUŞTURULDU

ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, metal ve metalürji sektörünün ekonomik büyüme açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, sektörün gelişiminin ülkeler için stratejik bir önem taşıdığını ifade etti. Metal ve metalürji sektörünün katma değeri yüksek ürünler oluşturduğunu ve ülkenin bu alanda güçlenmesinin ekonomik büyümeye pozitif katkı sağlayacağını vurguladı.

Proje kapsamında geliştirilen iş modelinin, reel sektörün üniversitelerle ortak Ar-Ge projeleri yürütmesine ve yenilikçi çözümler bulmasına olanak tanıdığına dikkat çeken Aktay, bu sayede metal ürünler endüstrisinin yerelde geliştirilmesinin ve dışa bağımlılığın azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitelerdeki bilgi ve birikimin endüstriye aktarılması gerekliliğine vurgu yaparak, üniversite öğrencilerinin sanayi ile işbirliği içinde olmalarının önemine değindi. Projede yer alan eğitimlerin sadece bir merkez oluşturmakla kalmayıp, günümüz teknolojisine paralel eğitimler verilerek hedeflere ulaşıldığını ifade etti.

AB Delegasyonu Büyükelçi Müsteşarı Laurent Guirkinger, teknolojik gelişmelerin küresel ve sosyal zorluklar karşısında değişime uğradığını ve buna uyum sağlamak için insanların çeşitli becerilere sahip olması gerektiğini belirtti. Projenin, çok sektörlü bir işbirliği içinde mesleki becerileri geliştirmeyi amaçlayan bir Avrupa Birliği inisiyatifi olduğunu vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay, eğitim, istihdam ve sosyal politika alanlarında ihtiyaç ve beklentilere uygun projelerin desteklenmeye devam edildiğini ifade etti. Projenin, metal ve metalürji sektöründeki iş gücünün becerilerini ve yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlayarak toplumun tüm kesimlerine öğrenme imkanı sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, nitelikli iş gücüne olan yoğun ihtiyaca dikkat çekerek, bu tür programların mesleki eğitim sürecine ciddi katkı sağladığını ifade etti.

Intech Projesi, metal ve metalürji sektöründe nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.