Beypazarı ve Güdül Köylülerinin Maden Ocağı endişesi

Uruş Köyü Muhtarı Murat Uz'un destek talebi neticesinde, Ziraat Mühendisi ve Bozok Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı olan Ankara Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Sözcüsü Ayfer Ulusoy, Uruş Köyü'nde önemli bir toplantı düzenledi.

MADEN PROJESİNE KARŞI SERT TEPKİ

Ayfer Ulusuy yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Uruş Mahallesi ve çevresinde kurulmak istenen sepiyolit madeni ocağı ve kırma-eleme tesisi, bölge halkının sert tepkisiyle karşılandı. Proje, 1862 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor ve bölgenin doğasını, bitkisel ve hayvansal üretimini, hayvancılığı ve hava kalitesini ciddi şekilde tehdit ediyor. Tarımın pandemi dönemiyle birlikte daha da önem kazandığı bu dönemde, bölge halkı, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve derneklerle bir araya gelerek seslerini duyurmak ve hukuki mücadele vermek için toplandı.

ETİK VE SORUMLU DAVRANMAYA DAVET

17 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısında, bölge halkı, madencilik şirketinin vaat ettiği katma değer ve istihdamın somut temellere dayanmadığını, projede doğayı ve insanları korumaya yönelik ciddi adımların bulunmadığını vurguladı. Köylüler, projenin bitkisel ve hayvansal üretimi yok edeceğini, meraları ve su kaynaklarını tahrip edeceğini, toz ve kamyon gürültüsünün yaşam kalitesini bozacağını ve bölgenin doğasına geri dönülmez şekilde zarar vereceğini belirtti.

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARINA KARŞI MÜCADELE

Beypazarı ve Güdül köylüleri, toprağına, havasına, suyuna ve geleceğine sahip çıkmak için kararlılıkla mücadele ediyor. "ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir" kararına karşı kazandıkları dava, mücadelelerinin ilk adımı oldu. Ancak, seslerinin duyulup projenin durdurulmazsa, yeniden başlatılan ÇED sürecine karşı hukuk mücadelesini sürdüreceklerini ifade ettiler. Bölge sakinleri, projenin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin yeterince değerlendirilmeden "ÇED Olumlu" kararı verilme ihtimaline karşı tüm yurttaşları farkındalığa ve yetkilileri de sorumluluğa çağırıyor.

TOPLANTIYA KATILIM VE DESTEK

Toplantıya, Ankara Ziraat Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye Ziraatçiler Derneği temsilcileri, TEMA Ankara Temsilcileri, Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Üyeleri, Kooperatif Üyeleri, Uruş Köy Dernekleri ve Çevre Köy Muhtarları ve köy halkı katılım sağladı. Ayrıca, Ankara Kent Konseyi Bisiklet Meclisi Başkanı ve üyeleri de toplantıya katılarak destek verdiler.

GELECEK İÇİN BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ!

Beypazarı ve Güdül köylüleri, bu projeye karşı verdikleri mücadelenin doğa, bitkisel ve hayvansal üretim için kritik önemde olduğunu belirtiyor. Uruş Köyü Muhtarı Murat Uz’un destek talebi üzerine, bitkisel ve hayvansal üretimin geleceği ve kırsalda yaşamın devam etmesi için sürekli mücadele ettiklerini belirten Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Sözcüsü ve Ziraat Mühendisi Ayfer Ulusoy’un düzenlediği toplantı, köylülerin dayanışma ve kararlılıkla dolu mesajlarıyla sona erdi. Uruş Köyü ve çevresindeki bu direniş, bitkisel ve hayvansal üretimin ve doğanın korunması adına büyüyen bir hareket olarak dikkat çekiyor.