HAK-İŞ, 47 yıldır emekçinin hakkını arıyor, hukukunu koruyor

ANKHABER / ÖZEL

Türkiye’de çalışma hayatının en güçlü, en örgütlü Konfederasyonu olan ve ülkemizin ikinci büyük işçi sendikaları konfederasyonu olan HAK-İŞ, 47. Kuruluş Yıldönümünü kutluyor.

12 Eylül Darbesinin kara günleri

22 Ekim 1976’da Ankara’da kurulan HAK-İŞ, emekçiler adına mücadele etmeye yeni başlamışken 12 Eylül darbesiyle karşılaştı. Kara günlerdi… MGK kararıyla faaliyeti durduruldu.

Yöneticilerin girişimleri sonucu 1981 Şubatında yeniden faaliyete geçen HAK-İŞ; emekten, haktan, hukuktan yana prensipleri ile çalışma hayatına, sendikal harekete büyük katkılar sundu…

Çağdaş bir sendikacılık anlayışı…

47 yaşındaki HAK-İŞ; emekçinin hakkını arama, hukukunu koruma alanında gösterdiği tavizsiz mücadeleyi ‘sosyal sendikacılık’ ile taçlandırırken, ‘kültürel faaliyetleri’ de ihmal etmedi, etmiyor…

Genel Başkan Mahmut Arslan öncülüğünde, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte “Endüstriyel İlişkiler”e farklı bir boyut kazandıran HAK-İŞ, bu çerçevede, “Sendikal mücadelesiyle birlikte, çalışma hayatının bugünkü ve gelecekteki sorunlarına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek özgün ve örnek proje çalışmalara imza atarak birçok ilki gerçekleştirmiştir.”

Değişen, dönüşen Türkiye ve dünyanın emekçiler için daha yaşanır bir yer haline gelmesi için “Anadolu Aydınlanması”nı öneren HAK-İŞ; bu yolla; insanımızın çağın gereklerine hazır hale gelmesi, bireyin daha güçlü olması yönünde hem çalışmalarını sürdürüyor hem de taleplerde bulunuyor.

MAHMUT ARSLAN: İŞ KAZALARI ÖNLENEBİLİR

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında meydana gelen patlama sonrası 41 emekçinin hayatını kaybetmesi üzerine ilk tepkiyi veren isim HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan oldu.

Arslan, bu vesile ile hem tespitlerde hem de bu acıların bir daha yaşanmaması adına önerilerde bulundu. “Türkiye’de son 20 yıl içinde iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli yasal düzenlemeler yapılmış olmasına karşın, çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden birini sosyal ve ekonomik bir yara olarak iş kazalarının oluşturduğunu” belirten Mahmut Arslan, maden kazasını hatırlatarak, “HAK-İŞ olarak, kazalarda emekçilerimizi kaybetmek istemiyoruz” dedi…

“İş sağlığı ve güvenliği konusundaki ihmallerin, eksikliklerin ve hataların faturası doğrudan ölümdür” hatırlatması yapan HAK-İŞ Genel Başkanı, “İş kazalarının yüzde 95’i önlenebilir niteliktedir” diyor ama buna rağmen;

-Koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği işyerlerinde ortaya çıkan ‘kazalar’ sonucunda işçiler hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor…

Ve acı gerçek:

-Gerekli ve yeterli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı, iş sağlığı ve güvenliği alanında bir zihniyet dönüşümü yaşanmadığı sürece bu tür kazalar gündemimizden hiç düşmeyecektir…

EMEKÇİLERİN VERGİ YÜKÜ İLE İLGİLİ RAPOR YETKİLİLERE SUNULDU

47 yıllık tecrübenin birikimiyle emekçiler için hayatı zorlaştıran şeylerin farkında olan HAK-İŞ Konfederasyonu, ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin tespit ve önerilerini içeren raporunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Ak Parti Grup Başkanvekillerine sundu.

Raporda, ücretlilerin gelirlerinin yaklaşık yüzde 40'ının gelir vergisi, sigorta primi, işsizlik ödeneği ve diğer kesintilere gittiğine dikkat çekilerek, ücret gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda yapılacak düzenlemelere ilişkin önemli tespit ve taleplerde bulundu.

“HAK-İŞ Konfederasyonu Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesine İlişkin Tespitleri ve Önerileri Raporunda” yer alan geniş çaplı tespit ve önerilere ANKHABER’in internet sitesinden ulaşılabilir: https://www.ankhaber.com/hak-is-emekcinin-emegini-ekmegini-savunan-vergi-raporunu-cumhurbaskani-ve-bakanlara-sundu-25218-haberi

47. kuruluş yılı etkinlikleri

HAK-İŞ Konfederasyonu 47. Kuruluş yıldönümüyle ilgili toplantılar gerçekleştirecek ve gündemdeki konularla ilgili olarak kamuoyuna mesajlar verilecek.