Ar: Otomotiv sektöründe elektrikli araçları önceleyerek, geleceğe hep birlikte hazırlanmamız gerekiyor
AB tarafından desteklenen İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) tarafından Yeni Başkent Oto Sanayi Sitesi Kooperatifi üyelerine yönelik "Elektrikli ve Hibrit Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı" gerçekleştirildi.
Başkent Öğretmenevi Hitit Salonu’nda Prof. Dr. Yakup İçingür’ün sunumuyla 2 gün 2 ayrı grup halinde düzenlenen Elektrikli ve Hibrit Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı’nda ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar ile ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, Proje Koordinatörü Sinem Aslan Doğanoğlu ve İMEP Ankara Koordinatörü Aydın Türkoğlu da hazır bulundu.
Seminer programının açılış konuşmalarını yapan ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, ANKESOB olarak esnaf ve sanatkâr işgücünün mesleğe uyum, meslekte ilerleme ve gelişme, rekabet edebilme ve ihtiyaçları karşılama adına her türlü eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirterek, "ANKESOB olarak, esnaf ve sanatkarlarımızın emek ve çaba sarf ettiği meslek dallarında gönül rahatlığıyla çalışmaya devam edebilmesinin, teknolojide yaşanan gelişmelere uyum sağlamasından geçtiğinin farkındayız. Bugün burada olmamızın amacı; otomotiv sektörünün gelişimine paralel olarak elektrikli araçlar konusunda sektör çalışanları olarak yarınlara hazırlanabilmenizi kolaylaştırabilmek adına sizlere net bilgiyi sunabilmek. Ulaşım sektöründe fosil yakıtlı araç üretimine son verilmesi ve sürdürülebilir çevre için sıfır karbon salınımı dünya gündeminin en önemli konuları arasındadır. 2035 yılından itibaren AB'nin 27 ülkesi içten yanmalı motorlarla çalışan araçların üretim ve satışını yasaklayacaktır. Yine sıfır emisyon kriterleri gereğince de 2050 yılından sonra da içten yanmalı motora sahip araçların trafiğe çıkışı engellenecektir. Bütün bu alınan kararlar ve yapılan çalışmalar bize göstermektedir ki otomotiv sektörü yeniden yapılandırılacak, sektörde yaşanan değişimin etkileri yakın gelecekte sektör çalışanları tarafından da görülecektir. ANKESOB olarak bütün çaba ve uğraşımız; değişen ve dönüşen dünyada rekabet gücünüzü artıracak uzmanlık bilgi ve becerisine sahip olmanız için bu tür eğitimlere süreklilik kazandırabilmektir. Bugünkü elektrikli araçlara yönelik bilgilendirme eğitimi de bunun tipik bir örneğidir." dedi.
‘EĞİTİM PROGRAMI YOĞUN TALEP GÖRDÜ’
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da yaptığı konuşmalarda; Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok büyük bir afet yaşandığını belirterek; "Ülke olarak büyük bir deprem faciası ve yıkım yaşadık. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli deprem felaketinin derin acısını yaşıyoruz. Birçok şehrin etkilendiği deprem nedeniyle bizler de ANKESOB ailesi olarak depremzedeler için seferber olduk. Ahilik geleneğinin günümüz temsilcileri esnaf ve sanatkârlar olarak vatandaşlarımıza, esnaf ve sanatkârlarımıza sahip çıkmak zorundayız, bunun örneğini de gösterdik. Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak esnaf ve sanatkarlarımızın desteği ile deprem bölgelerine gıda, giyecek, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemeleri; barınma ve ısınma konusunda elimizden geleni yaptık, yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Rabbim, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten ve felaketten korusun, bir daha böyle acı günleri bizlere göstermesin inşallah.” ifadelerinin ardından, şunları kaydetti: “Çok üzüntülüyüz ama hayat da devam ediyor, faaliyetlerimizi de sürdürmek zorundayız. Bugün, otomotiv sektörünün geleceği olarak öne çıkan elektrikli araçlar konusunda Prof. Dr. Yakup İçingür hocamızın sunumuyla bir eğitim seminerinde bir aradayız. Tüm boyutlarıyla ele aldığımız elektrikli araçlar eğitim seminerlerimiz önemli bir karşılık buldu, oto sanatkârları esnafımızdan yoğun talep görüyor. Dolayısı ile bugün burada elektrikli araçlarla ilgili eğitim seminerimizin sizlere çok faydalı olacağına inanıyorum. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de otomotiv sektörü, yatırımları ve istihdamı ile ekonomiye katkısı, yarattığı katma değer açısından en önemli sektörlerden birisidir. Otomotiv sektörünün geleceği olarak öne çıkan elektrikli araçlar yakın gelecekte hızla yaygınlaşmış olarak karşımıza çıkacak. Ülkemizde de kısa sürede karşılık bulacak ve otomotiv sektörü için yeniden yapılanma zorunlu hale gelecektir. Elektrikli araçları önceleyerek, geleceğe hep birlikte hazırlanmamız gerekiyor. Tümüyle elektrikli araçların yer aldığı bir döneme, artık kaçınılmaz bir şekilde yaklaşıyoruz. Birçok ulusal otomobil markası gelecek planlarını elektrikli araçlar üzerinden yapıyor. ANKESOB olarak Başkanımız Mehmet Yiğiner ve ekibimiz adına eğitimin hayırlı olmasını, başarılı hizmetlere vesile olmasını diliyorum."
Yeni Başkent Oto Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mustafa Er de konuşmasında oto sanatkârı esnaf ve sanatkârlar olarak kendileri için elektrikli araçlar konusunda gelecekte verimliliklerini artırmaya yönelik çok yararlı gördükleri seminer programına katılımlarına verdikleri destekten dolayı ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner'e ve ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar'a, seminerin düzenlenmesinde emek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Otomotiv teknolojisi denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Yakup İçingür; 2 gün 2 ayrı grup kapsamında düzenlenen Elektrikli ve Hibrit Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı'nda elektrikli araçların tarihi gelişimi üzerinde durdu, elektrikli taşıt ve yapıları hakkında bilgi verdi. Elektrikli araçlar, hibrit elektrikli araçlar ve yakıt pilli araçlar olmak üzere üç gruba ayrılan günümüz elektrikli araçları ile ilgili detaylı bilgilendirme yapan İçingür, elektrik pili, elektrik motoru ve inventör-çevirici olmak üzere üç ana bölümden oluştuğunu belirttiği elektrikli araçların kalbi konumundaki bataryaların kullanımı ve şarj süreleri, menzilleri, elektrikli araçlarda servis ve bakım konularını detaylarıyla anlattı.
Elektrikli araçların hava kirliliğinin azalması anlamına geldiğini söyleyen İçingür, "Günümüzde elektrikli motora sahip olan araçların kullanımı tercih edilmeye başlanılmıştır. Elektrikli araçların sağladığı en önemli faydaların başında hava kirliliğini azaltması gelir, bunu yakıt tasarrufu takip eder. Elektrik, benzin ve mazota kıyasla daha düşük maliyetli ve daha temiz bir enerji kaynağıdır. Elektrikli araçlar içten yanmalı araçlara göre çok daha güvenlidir. Bakım ve sürüş maliyeti içten yanmalı motorlu bir arabanın maliyetinden göre çok da düşüktür. Elektrikli araçlar geleceğin otomobilleri olacaktır. Enerji yönetim sisteminde yazılım başarılı ise minimum enerjide maksimum fayda sağlanır." diye konuştu.
'ELEKTRİKLİ ARAÇLARA GEÇMEYE MECBURUZ'
Ülke olarak elektrikli araçlarla ilgili harekete geçmeye mecbur olduklarını vurgulayan İçingür; "Ülke olarak sadece üretici ve yan sanayi olarak değil, özellikle satış sonrası bakım ve servis hizmeti olarak da elektrikli araçlarla ilgili olarak harekete geçmeye mecburuz. Sistem birden bire değişmeyecek, fakat elektrikli araçlar dönemine şimdiden hazırlanmamız gerekiyor. Dünyada elektrikli araç kullanımının gitgide artması altyapı yatırımlarını da beraberinde getiriyor. Yakın gelecekte fosil yakıtlı araçların yerini büyük ölçüde alacak olan elektrikli otomobil teknolojisine; araçların çalışma esasları, parçaları, bakım ve servis gibi konuları başta olmak üzere her anlamda hazır olmalıyız." ifadelerini kullandı.
İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) faaliyetlerine ilişkin tanıtım sinevizyon gösteriminin de yapıldığı 2 gün 2 ayrı grup için süren seminer programında katılımcılara belgeleri de takdim edildi.