BEKİR ÖDEMİŞ: Ulus’u Cumhuriyet’in İlk Yıllarındaki Gibi Kamusal Alana Dönüştürüyoruz
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent tarihinin kalbi Ulus ve çevresini canlandırmak ve kültürel miraslara sahip çıkılması amacıyla yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz aylarda Ulus Meydanı ve 100. Yıl Çarşısı’nın geleceğinin belirlenmesi amacıyla Başkent Mobil üzerinden gerçekleştirilen ankette yüzde 70 oy alan ‘Ulus Meydan Tasarım Projesi’nin çalışmalarına başladı.
Projenin tamamlanmasının ardından Başkentliler; açık sergi alanları, yeşil doku ve peyzaj alanları, nitelikli kent mobilyaları, oturma grupları, aydınlatma elemanları, kafeterya ve 216 araçlık otoparkın olduğu 7 bin 800 metrekarelik bir meydana kavuşacak.
YAVAŞ: “ANKARA’MIZIN KALBİ ULUS’TA DÖNÜŞÜM ZAMANI”
Ulus Meydan Tasarım Projesi’ni sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla duyuran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Cumhuriyet tarihimizin mirası, Ankara'mızın kalbi Ulus'ta dönüşüm zamanı…100. Yıl Çarşısı’nda yıkım çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. 7 bin 800 metrekarelik alanda yeşil alanlar, modern kent mobilyaları, açık sergi alanları, kafeterya ve otopark ile yeni kent meydanı çok yakında hizmetinizde” ifadelerini kullandı.
7 BİN 800 MATREKARELİK ALANI KAPSIYOR
Ulus’un tarihi dokusunun yaşatılması ve tekrar cazibe merkezi hâline getirilmesi amacıyla çeşitli projeler hayata geçirdiklerini belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ulus Meydan Tasarım Projesi kapsamında 100. Yıl Çarşısı’nın yıkımı devam ediyor. Proje yaklaşık 7 bin 800 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Ayrıca meydanın altında 216 araçlık iki katlı bir otoparkımız olacak” dedi.
Projelendirme sürecinde farklı görüşlerin alınarak bir anket düzenlendiğini hatırlatan Ödemiş, “Belli bir grup 100. Yıl Çarşısı’nın işlevlendirilerek yeniden kullanılması veya çarşısının yıkılarak meydan yapılmasına ilişkin görüş belirtti. Büyükşehir Belediyesi olarak kamuoyu anketi düzenledik. Yaptığımız ankette yüzde 70 bir oy ile Ankaralı hemşehrilerimiz buranın tekrar meydan olması konusunda görüş belirtti. Buna yönelik çalışmaları tamamladık uygulama aşamasına geçtik” ifadelerini kullandı.
“ULUS’U CUMHURİYET’İN İLK YILLARINDAKİ GİBİ KAMUSAL ALANA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”
Ulus’un yıllarca kentsel odak olarak hizmet verdiğini belirterek açıklamalarını sürdüren Ödemiş, şöyle devam etti:
“Cumhuriyet’in kurulmasıyla tüm kamu yapılarının buraya gelmesi, TBMM’nin burada olması Ulus’un bürokratik ve politik bir merkez olmasını sağlamış. Kültür insanları ve sanatçılar da buraya yerleşmişler. Dükkânların çoğalmasıyla birlikte de ticari merkez hâline dönüşmüş. Büyükşehir Belediyesi olarak Ulus’ta 4 yıl önce başlattığımız özelikle Ulus Tarihi Kent Merkezi Dönüşüm projeleri ile Anadolu’nun ve Türkiye’nin kültür ve arkeoloji turizminde önemli bir merkez haline gelecek. Meydan içerisinde yeşil doku ve peyzaj alanları, nitelikli kent mobilyaları, aydınlatma elemanları, oturma grupları ve kafeteryalar olacak. Tekrar Ulus’u Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki gibi kamusal alana dönüştürüyoruz.”