ATO'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a ziyaret
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, reklam, mimari, tasarım, film, video, fotoğraf, yayıncılık, yazılım, bilgisayar oyunları, elektronik yayıncılık gibi alanlardan oluşan kreatif ekonominin dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaştığını, Türkiye’nin oyun, dizi film gibi ihracatlar ile bu alandan pay almaya çalıştığını belirterek, TBMM’de Kreatif Ekonomi Komisyonu kurulması önerisinde bulundu.
ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Ali Yıldız, Naki Demir ve Nihat Uysallı ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret ederek, “hayırlı olsun” dileklerini iletti.
TBMM Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Baran, Ankara Ticaret Odası’nın üyelerine ve Ankara ekonomisinin gelişimine ilişkin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkent’in turizm potansiyelinden bahseden Baran, Polatlı’da bulunan Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi Adayı olduğunu ve Eylül ayında yapılacak toplantıda listeye girme olasılığının bulunduğunu anlattı. Ankara Ticaret Odası’nın Başkent’in sağlık turizmini geliştirmeye yönelik çalışmalarını aktaran Baran, bu alanda gelişim için yurtdışına direkt uçuşların önemine vurgu yaptı. Baran, “Hızlı tren hattı bağlantılarıyla 10 milyon nüfusun ulaşabildiği bir şehir olan Ankara, hizmet kalitesi ve ücret düzey ile sağlık turizminde de gözde merkezlerden biri olarak adını duyurmaya devam ediyor. Hastaları aktarmalı uçuşlarla şehrimize getirmek mümkün değil. Gerek yurtiçi yolcular gerekse yurtdışı yolcular için Esenboğa Havalimanı bir aktarma merkezi durumunda. Şehrimizin her alanda gelişimi için yurtdışına direkt uçuşların artırılması gerekiyor” dedi.
Konuşmasında ekonomideki gelişmelere değinen Baran, enflasyonla mücadelenin önemine dikkat çekti. Yüksek enflasyon nedeniyle oluşan fiktif karların vergilendirilmesi nedeniyle işletme sermayelerinin eridiğini kaydeden Baran, enflasyon muhasebesine geçilmesi gerektiğini söyledi. Vergi sisteminin karışıklığına değinen Baran, “Vergi reformuna ihtiyacımız var” dedi. Baran, reel sektörün finansmana erişimle ilgili sıkıntılarını da dile getirdi.
Son dönemde reklam, mimari, tasarım, film, video, fotoğraf, yayıncılık, yazılım, bilgisayar oyunları, elektronik yayıncılık gibi alanlardan oluşan kreatif ekonominin dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaştığını anlatan Baran, Türkiye’nin oyun, dizi film gibi ihracatlar ile bu alandan pay almaya çalıştığını söyledi. Baran, ilgili sektörlerin kreatif ekonomi olarak benimsenmesi ve gelişimlerine katkıda bulunulması açısından TBMM’de Kreatif Ekonomi Komisyonu kurulması önerisinde bulundu.
Baran, ayrıca Cumhuriyet ile yaşıt Ankara Ticaret Odası’nın 100’üncü yılı nedeniyle programlar düzenlediklerini belirterek, “Ankara Ticaret Odamızın 100’üncü yılı nedeniyle, seçilmiş organ üyeleriyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret etmek istiyoruz” dedi.