Aslantürk: İnşaatlarda yetki belgesiz usta çalıştırılmamalı
Türkiye Elektrik Elektronik Teknisyenleri Federasyonu Genel Başkanı Yusuf Aslantürk, inşaatlarda elektrik ve sıhhi tesisat işlerinin standartlara uygun olarak yürütebilmesi için yetki belgeli teknisyen ve ustaların çalıştırılmasının önemini belirterek, "1999 yılında Marmara depremi, peşinden Düzce depremi, Van, Elazığ depremi yaşadık. En son da 10 ilimizde büyük bir yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli büyük yıkımlara ve acılara yol açan bir deprem yaşadık. Burada depreme dayanıksız yapılar ve sıklıkla rastlanan yapısal inşaat hataları ortaya çıktı. İnşaat sektörü içerisinde önemli iki teknik; elektrik- elektronik ile sıhhi tesisat alanı öne çıkar. Bu alanlarda çalışan insanların ustalık belgesi dışında mutlaka mesleki yetki ve sorumluluklarını belirleyen standartlara uygun yapı inşa edilmesine yönelik yetki belgesi sahibi olması gerekiyor. Ustalık belgesi, yetkiliyim anlamına gelmez. 3194 sayılı İmar Kanununun 28’inci maddesi uyarınca, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi sahibi olmaları zorunludur." dedi.
Bir inşaatın, bir yapının başlangıcından bitimine kadarki süreçte standartlara uygun kalitede yapılması için ciddi bir denetim mekanizması olması gerektiğini dile getiren Aslantürk, "Her ne kadar kamu adına yapı denetim varsa da işlevsel anlamda zaman zaman yetersiz kalıyor. Alanlarımızda özellikle kayıt dışı çalışan insanlar had safhada. Biz bunları meslek odaları ve ihtisas federasyonu olarak takip edemiyoruz. Biz yetki belgeli usta ve teknisyenleri, kamu yararının gözetimi açısından, mal ve can güvenliği için istiyoruz." diye konuştu.
'BAKAN YARDIMCISININ İHMALLERLE İLGİLİ TESPİTLERİ VAR'
Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde yetki belgesiz insanların konutların yapım süreçlerinde faaliyette bulunması nedeniyle çok sayıda binanın hasar aldığını, can ve mal kaybına yol açtığını anımsatan Aslantürk, "En son Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dönemin Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, beraberindeki heyet ile birlikte denetlemelerde bulundu. Bakan yardımcısı Antakya'daki hasarlı binalarda dikkat çekici ihmalleri, tesisatçıların kolonlara verdiği zararı fotoğraflarıyla paylaştı. Türkiye Elektrik Elektronik Teknisyenleri Federasyonu olarak bizim de deprem bölgesinde yaptığımız gözlem, incelemeler ve tespitlerde; elektrik tesisatları ve sıhhi tesisatların yetkili kişiler tarafından yapılmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Denetimlerimizde haliyle gözler eksik malzeme kullanımı ya da kolon kesme sebebiyle yıkılan binalara çevrildi. Tesisatlar için kolonların kesildiğini, kirişlerin kesildiğini tespit ettik. Sonuçta yıkılan ya da hasarlı binalarda yetkisiz insanların çalıştığı sonucu ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
'ANKARA'DA DA DURUM İÇLER ACISI'
Aslantürk, şöyle devam etti: "Federasyon ve Ankara Elektrikçiler Elektronikçiler Odası olarak Ankara'da da yapmış olduğumuz denetimlerde yönetmeliğe ve mevzuatlara, Bakanlık müfredatlarına uyulmadığının tespiti yapılmıştır ve konuyla ilgili Ankara Valiliğimize, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ankara İl Müdürlüklerine defalarca yazılı ve şifahen başvurularımızı yapmış bulunmaktayız. Maalesef denetimlerimizde gördüğümüz üzere; içler acısı tesisatlar var. Kolonları kesip tesisatları içinden geçiriyorlar. Bütün akımların birbirine girdiği yangına adeta davetiye çıkaran tesisatlar var. İnsanın vücudunu taşıyan bacaklarıdır, binanın yükünü taşıyan ise kolon ve kirişlerdir. Kolon ve kirişleri kestiğin zaman en ufak sarsıntıda bina otomatikman çökecektir. Bakanlığın genelgesi var. Yetki belgesiz usta çalıştırılmaması konusunda. Bakanlığın bildirdiğine ne hikmetse ne belediyeler uyuyor, ne de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri. Biz ilgili kanun ve yönetmeliklerin uygulanmasını istiyoruz.
'ÖNCE YETKİ BELGESİ'
Kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması, can ve mal güvenliğinin korunması ve kamu yararının gözetilmesi bakımından elektrik tesisatçıları, sıhhi tesisatçıları ile doğalgaz tesisatçılarının yetki belgesini ilgili meslek odalarından almaları yönetmelik gereği zorunludur. Federasyon olarak elektrik teknisyenleri yaptıkları işe uygun Elektrik Fen Adamları Yetki Belgesi veriyoruz. İnşaat sektörü içerisinde mutlaka yetki belgesi istenmelidir. Bu sistem maalesef bir türlü oturmadı. Önce yetki belgesi diyoruz."