100 yılın Sincan’ı sarmalıyor her canı

Türk Milletini yok oluşun eşiğinden çağdaş uygarlık beşiğine taşıyan 100 yıllık süreç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının eseridir…

100 yılda Türkiye’de ve Ankara’da çok şey değişti. Başkentte bu değişimin en çarpıcı biçimde görülebileceği yerlerin başında Sincan ilçesi geliyor…

 1926 yılına gidelim… Türkiye Cumhuriyeti kurulalı 3 yıl olmuş. Çağdaş uygarlık seviyesine uzanan demir ağlar yurdu sararken, Devlet Demir Yolları arşivlerine “Hattın devamında 8-10 hanelik bir köy, hatta yakın olan bir de cami var” şeklinde yansıyan Sincan, 96 yıl sonra, yani 2022 yılına gelindiğinde 572.609 kişilik nüfusa ulaştı.

1983 yılında ‘İlçe’ olan Sincan, bir süre civar ilçelerin gölgesinde kalırken öyle bir atağa geçti ki, Cumhuriyetin refah nimetleri Sincanlıları sarıp sarmaladı.

MURAT ERCAN GERÇEĞİYLE…

Sincan’ın bugünlere gelmesinde pek çok ismin emeği var ama 10 Kasım 2017’de Sincan Belediye Başkanlığı görevine gelen ve 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde yeniden Belediye Başkanı seçilen Murat Ercan’ın hizmetleri ilçenin çehresini değiştirdi.

Murat Ercan, Sincan’ı ‘örnek belediye’ haline getirirken çok sayıda plan ve proje geliştirerek uygulamaya koydu.

“Sincan Yeni Yüzyıla Hazır” diyerek kısa sürede pek çok projeye imza atan Murat Ercan, Sincan’ı Ankara’nın en hızlı gelişen ilçesi haline getirdi.

Sincan’da kalkınmaya, huzura, refaha dönük işler yapılırken; “Önce İnsan, Öncü Sincan” diyen Murat Ercan; gerçekleştirilen atılımlar, oluşturulan yeni yaşam alanları, yatırımlar, sanayi bölgeleri ve iş imkanlarıyla daha güzel yaşanır bir ilçe oluşumunu sağladı.

SAYMAKLA BİTMİYOR

“Belediyecilik bizim açımızdan iki ana anlayış çerçevesinde değerlendirilebilecek bir kavram. Birincisi temel belediyecilik dediğimiz bir kavram. İkincisi de yeni nesil belediyecilik çatısı altında toplayabileceğimiz kavramlar bütünü.” diyen Murat Ercan’ın en büyük özelliği sürekli halk ile iç içe olması. Sincan’a yapılan hizmetler saymakla bitmez. İşte özeti…

*Geniş araç parkındaki son teknoloji ürünü filosu…

*Tertemiz ve asfalt yolları…

*Avrupa Birliği standartlarının üzerinde yeşil alanları ve parkları…

*Üreticilere ve tüketicilere kazandıran her türlü ürünün bulunabildiği semt pazarları, köylü pazarları, kadın pazarları; ücretsiz pazar servisleri…

*Sincan’ı ulaşımda ve trafikte rahatlatacak projeler ve uygulamalar…

*Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın literatüre kazandırdığı ‘gönül belediyeciliği’ ile yeni nesil belediyecilik kavramını bir söylem olmaktan çıkıp; sosyal belediyecilik, üretim ve istihdam belediyeciliği, çevre dostu belediyecilik ve akıllı şehir uygulamalarıyla yaygınlaşması…

*Sincanlının soracak sorusu, söyleyecek sözü kalmayıncaya kadar süren, ‘Mahalle Meclisleri’ uygulamasıyla rutin hal alan toplantılar…

*Sincanlının dertlerinin, şikâyetlerinin, taleplerinin dinlendiği Halk Günleri…

*Vatandaşın WhatsApp üzerinden, sosyal medya üzerinden, telefon üzerinden, her türlü iletişim sisteminin üzerinden ulaştırdığı isteklerin yerine getirildiği, her derde dermanın arandığı ve bulunduğu 7/24 hizmet veren çözüm merkezi…

*Sonra gençlerle baş başa gerçekleştirilen programlar…

*Uzman isimlerin katılımıyla düzenlenen ve kadınları bilgilendirmeye yönelik aile sohbetleri…

*Esnaf gezmeleri, sanayide fabrika gezintileri vesaire, ev ziyaretleri, şehit ve gazi ailelerimize hasta ziyaretleri, çat kapı ev ziyaretleri ve hoş geldin bebek ziyaretleri…

*Sosyal Destek Kartı uygulaması ve Yarım Elma Hayır Çarşısı ile sosyal belediyecilik başlığı altında gerçekleştirilen sosyal yardımlar ve sosyo kültürel faaliyetler…

*Çölyak desteği için verilen kartlar sayesinde glutensiz ürünlere ulaşımın sağlanması…

*Günlük, bin 500’e yakın kişiye sabah akşam günde iki öğün ücretsiz sıcak yemek dağıtımı yapılması…

*Çadırı, böreği, gül suyu, hocası, Türkiye'nin her yerine ücretsiz cenaze nakli ile yürütülen Cenaze hizmetleri

*Evlenemeyen, düğün yapamayan gençler yapılan düğün destekleri… Bu hizmet ile eğlencesi, müziği, salonu gelinliği, damatlığı, eşyasıyla düğün yapılması…

*Kimi zaman sayıları 600 çocuğu bulan toplu sünnet törenleri…

*İhtiyaç sahiplerine yaşlı ve engelli hizmeti ile evde temizlik ve tadilat hizmeti…

*Yaygın bir eğitim hizmetiyle; öğrencilere kırtasiye ve okul yardımları yapılması… Kreşlerle, anne çocuk evleriyle okul öncesinden başlayan uygulamaların sürdürülmesi…

*Gastro akademide yaş pasta, kuru pasta, yemek ve benzeri alanda eğitim verildiği, şefin yetiştirildiği kurslar…

*Dijital soru bankası ile üniversiteye hazırlanan gençler için hazırlanan modül…

*Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkeziyle ihtiyaç sahiplerine verilen hizmetler…

*Askeri okul sınavları için hazırlanan ücretsiz parkurlar…

*Bilim Merkezi, Matematik Müzesi, Dijital Dönüşüm Akademisi ile gençlere yönelik hizmetler…