ATEM Başkanı Akçam, KKTC’de Emlak Yatırımı Yapmak İsteyenleri Uyardı
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Lideri Hakan Akçam, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) emlak yatırımı yapmak isteyen vatandaşlara ihtarda bulundu.
Son zamanlarda Kıbrıs’ta inşaat yapmak isteyen yerli müteahhitlerin 1.000 in üzerinde şirket kurduğu görünmektedir.
İsrail menşeli müteahhit şirket sayısı 250, Diğer ülke ülkelerden gelen müteahhit sayısı ise 279 olduğu belirtiliyor.
Müteahhit firmaların en çok tercih ettiği bölgeler iskele ve Karpaz bölgesidir.
Akçam, “Konut/arsa satın alırken yahut bir müteahhitle anlaşarak konut yaptırmaya karar verirken rastgele bir mağduriyet yaşanmaması gayesiyle, satın alınacak malın mülkiyet durumu kesinlikle öğrenilmeli. Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde ipotek, haciz vb. bir kısıtlama olup olmadığı yahut taşınmazın satışına mahzur rastgele bir ferdî beyan yahut durumun bulunup bulunmadığı üzere konular kesinlikle ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi’nden denetim edilmelidir” dedi.
ATEM başkanı Hakan Akçam, bugün yaptığı yazılı açıklamada, son vakitlerde KKTC’de arsa hissesi alarak daire sahibi olmak isteyenlerin ve bu mevzuda pazarlama yapan emlak danışmanlarının sayısında artış yaşandığını belirterek ihtarlarda bulundu. Akçam, şunları kaydetti:
“SATIN ALINACAK MALIN MÜLKİYETİ KESİNLİKLE ÖĞRENİLMELİ”
“Konut/arsa satın alırken yahut bir müteahhitle anlaşarak konut yaptırmaya karar verirken rastgele bir mağduriyet yaşanmaması emeliyle, satın alınacak malın mülkiyet durumu kesinlikle öğrenilmeli. Taşınmaz malın müstakil yahut müşterek/hisseli mülk olup olmadığının evvelce bilinmesi gerekiyor. Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde ipotek, haciz vb. bir kısıtlama olup olmadığı yahut taşınmazın satışına mani rastgele bir ferdî beyan yahut durumun bulunup bulunmadığı üzere konular kesinlikle ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi’nden denetim edilmelidir.
“KAYITSIZ MÜTEAHHİDE İNŞAAT YAPTIRMANIN KKTC MADDELERİNE NAZARAN KABAHAT OLDUĞU BİLİNMELİDİR”
Güvenilir, uzman ve bağlı bulunduğu dalda tescilli olmayan ve/veya ilgili mercilere kayıtlı olmayan kişi yahut firmalarla çalışılması önerilmemektedir. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne (KTİMB) ve İnşaat Encümenliği’ne kayıtlı olan müteahhitler tarafından inşa edilen yapılar tercih edilmeli ve ayrıyeten kayıtsız müteahhitliğin ve kayıtsız müteahhide inşaat yaptırmanın KKTC maddelerine nazaran cürüm olduğu, bunun her iki taraf için de cezai yaptırımının olduğu bilinmelidir. Öncelikle satın alınacak olan taşınmaz malla ilgili projenin tüm teknik şartname ve ayrıntılarının öğrenilmesi, ondan sonra kontrat imzalanması tavsiye edilmektedir. Kontrat imzalandıktan sonra projenin her iki taraf açısından da bağlayıcı olduğu unutulmamalıdır.
“ALICININ MAĞDURİYETE UĞRAMAMASI, KAPSAMLI VE YASAL BİR MUKAVELEYLE MÜMKÜNDÜR”
Satın alınacak taşınmaz mal konut ise yüklenici firmanın projeyle ilgili inşaat ruhsatı müsaadelerini almış olması gerekmektedir. Satın alınacak olan taşınmaz mal ‘tamamlanmış arsa’ niteliğinde ise paylı ya da müstakil mülk olup olmadığı ve bölüm kaideleri öğrenilmelidir. Taşınmaz mal, hala devam eden ‘parselasyon projesi’ niteliğinde ise yüklenici firmanın projeyle ilgili inşaat ruhsatı müsaadelerini alınmış olduğundan emin olunmalıdır. Taşınmaz malla ilgili taraflar ortasında uyuşmazlık olması halinde durumun isimli makamlara yasal ve sağlıklı şartlarda aktarılabilmesinin ve alıcının rastgele bir mağduriyete uğramamasının lakin ve lakin gerçek, kapsamlı ve yasal bir halde yapılmış olan bir kontratla mümkün olabileceği unutulmamalıdır.
“RAKAMLAR MUKAVELEDE AÇIKÇA BELİRTİLMELİDİR”
Satın alınacak taşınmaz malın toplam satış bedeline nelerin dahil olduğu yeterlice anlaşılmalı, taraflar ortasında yapılacak kontratta tüm uygulamalar ve sayılar açıkça belirtilmelidir. Alıcıya vaat edilen her şeyin mukaveleye dahil edilmesi ve kontratla ilgili tüm harçların ödenerek Tapu ve Kadastro Dairesi’ne 30 gün içerisinde kaydı yaptırılması değerlidir.”