Veysel Tiryaki, Altındağ Projelerini Tanıttı
HABER MERKEZİ
AK Parti Altındağ Belediye Başkan Adayı Veysel Tiryaki, 31 Mart’ta Başkan seçildiği takdirde gerçekleştirmek istediği projelerini Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Çok sayıda gazetecinin takip ettiği toplantıda hedeflerini ve vizyonunu anlatan AK Parti Altındağ Belediye Başkan adayı Veysel Tiryaki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ve yaklaşan Ramazan ayını kutlayarak başladığı konuşmasında, daha önce 3 dönem Altındağ’da belediye başkanı olarak görev yaptığını hatırlatarak, 5 yıl aradan sonra tekrar Altındağlılarla buluşmaya hazırlandığını söyledi.
YÜKÜ OMUZLAYAN OLDUK
Veysel Tiryaki, “Göreve geldiğimiz günden itibaren yükü omuzlayan, çözüm üreten olduk. Bize gönül veren ve desteğini esirgemeyenlerin yüzünü ağartan işler yapmaya gayret ettik” dedi.
2003 yılında Altındağ’da bir gecekondu mahallesine taşındığını, hala da ailesiyle birlikte Altındağ’da yaşamaya devam ettiklerinin altını çizen Tiryaki, “Altındağlı olmaktan, burada yaşamaktan gurur duyuyorum. Şehri imar ederken, gönülleri de imar etmek, kalplerde iz bırakmak bizim belediyecilik felsefemiz. İnsan odaklı belediyecilik, ruhu olan şehirler, bizim işimiz. Güçlü belediye, mutlu insanlar demektir.” diye konuştu.
“YAPILMAZ DENİLENİ YAPTIK”
Altındağ’ın, 20 yıl önce neredeyse tamamı gecekondularla kaplı, çöplerin varillerle toplandığı, insanların gelecekten umudunu kestiği bir yer olduğunu belirten Veysel Tiryaki, şunlaro söyledi:
“Biz kaderine terk edilmiş, sorunları çözülemez gibi gözüken bir Altındağ’da yapılamaz denilenleri yaptık, başarılamaz denilenleri başardık. Altındağ bu süreçte çok değişti, dönüştü ve güzelleşti. Eskiden Altındağ’ın yüzde 85’i gecekondularla kaplıydı, yüzde 70’i imarsızdı. Çatısı tenekeden baraka evlerde yaşıyorlardı insanlarımız. Şimdi içinde bulunduğumuz bu tür kültür merkezleri hayaldi Altındağ’da. Türkiye’de belki de eşi benzeri görülmemiş bir dönüşüm hamlesi başlattık. Hem kentsel dönüşüm hem sosyal dönüşüm projelerini hayata geçirdik. Büyük yollar, bulvarlar açtık. Mülkiyet problemini çözdük. 50 binden fazla kaçak yapı yıkarak, modern konutlar yaptık. 50 bin gecekondu yıktık, ancak kavga, gürültü çıkmadı. Çünkü biz kimseyi ayırmadık, kimseyi kayırmadık, adaletten sapmadık.”
ALTINDAĞI’I TÜRKİYE TANIYOR
Ankara’da, en çok belediye tesisinin, belediye eliyle yapılmış kamu tesisinin bulunduğu ilçenin Altındağ olduğunu ifade eden AK Parti Adayı Veysel Tiryaki şöyle devam etti:
“15 yıllık görev süremde Altındağ’a yüzlerce eser ve tesis kazandırdık. Altındağ’ı Ankara’da, Türkiye’de tanınır hale getirdik. Hamamönü mahallesini restore ederek turizme kazandırdık. Hamamönü ve Hamamarkası projesi, bir Türkiye projesidir. Ulucanlar Cezaevini restore ederek müzeye dönüştürdük. Ulucanlar Müzesi, bir Türkiye Projesidir. Altınköy Açık Hava Müzesi, Altındağ’ın en prestijli projelerinden biridir. Altınköy, bir Türkiye projesidir…
Daha gidilecek çok yolumuz var, daha kuracak yeni hayallerimiz, bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için heyecanımız, azmimiz var. Bizim belediyecilik anlayışımız; vatandaşla bütünleşen, kalplere dokunan ve gücünü adaletten alan bir belediyecilik anlayışıdır. Bizim belediyecilik anlayışımız; gençlerin öz değerlerinden beslendiği, çocukların geleceğe güvenle baktığı, kadını erkeği, küçüğü büyüğü, yaşlısı genci herkesin sokaklarında huzurla gezdiği şehirler imar etme anlayışıdır. Bizim belediyecilik anlayışımız; düşünce, mezhep, inanç, memleket ayrımı yapmayan, herkese eşit davranan, herkese kucak açan bir belediyecilik anlayışıdır. Altındağ'da dürüstlüğün, kalkınmanın, emeğin, kardeşliğin, adaletin, samimiyetin tarafıyız. Altındağ'da yeniliğin, coşkunun, heyecanın, azmin, kararlılığın tarafıyız.”
6 BAŞLIKTA TOPLANAN PROJELER
Veysel Tiryaki’nin projeleri 6 ana başlık altında toplanıyor:
Kentsel Dönüşüm Projeleri Sosyal ve Toplumsal Projeler İstihdam Projeleri Çocuk ve Gençlik Projeleri Meydan ve Yeşil Alan Projeleri Restorasyon Projeleri
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Altındağ’da 15 yıl boyunca önemli kentsel dönüşüm projelerine imza attıklarını ve ilçenin çehresini tamamen değiştirdiklerine değinen Tiryaki, dönüşümün yapılamadığı bazı mahallelerde yeni dönemle birlikte hızla çalışmaya başlamak istediklerini kaydetti.
Veysel Tiryaki, “Kentsel Dönüşüm Projeleri” ile ilgili şunları söyledi:
“2004 yılından önce yüzde 85’i gecekondularla kaplı olan ve yüzde 70’i imarsız olan Altındağ’da uygulanan kentsel ve sosyal dönüşüm modeli Türkiye’ye örnek oldu. Altındağ’da Türkiye’de belki de eşi benzeri görülmemiş bir dönüşüm hamlesi başlattık. Hem kentsel dönüşüm, hem sosyal dönüşüm projelerini hayata geçirdik. 50 binden fazla kaçak yapı yıkarak, modern konutlar yaptık. Büyük yollar, bulvarlar açtık. Mülkiyet problemini çözdük. Yeni dönemde kentsel dönüşüm başlatılması planlanan mahalleler ise şu şekilde. Önder-Ulubey, Solfasol-Yıldıztepe-Bağlariçi, Örnek, İskitler, Doğantepe-Başpınar, Türk-İş Blokları. Bu bölgelerimizde de hızla çalışmaları başlayacağız inşallah.”
Altındağ’da ulaşım konusunda da problemler olduğuna dikkati çeken Tiryaki, bu konuda Sayın Turgut Altınok ile görüştüklerini ve Siteler-Ulubey metro hattının Karapürçek’e kadar uzanması projesinin Sayın Turgut Altınok önderliğinde hayata geçirileceğini ifade etti. Toplu taşıma konusunda da Altındağ’ı rahatlatacak çözüm yolları geliştireceklerini söyleyen Tiryaki, ihtiyaç duyulan yerlerde kapalı otopark çözümleri üretileceğini de kaydetti.
SOSYAL VE TOPLUMSAL PROJELER
Sosyal ve toplumsal proje başlığı altında dezavantajlı gruplara, engelli vatandaşlara ve ailelerine, madde bağımlılarına, dar gelirli ailelere ve öğrencilere destek vereceklerini söyleyen Tiryaki, engelliler ve madde bağımlıları için iki ayrı merkez kuracaklarını söyleyerek, bu projelerle ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Engelli bireylere eğitim verilerek topluma uyumlarının sağlanması amacıyla engellilere yönelik ‘Toplum Merkezi’ kompleksini kuracağız. Bu komplekste ‘Engelliler Eğitim ve Sanat Merkezi’, ‘İstihdam Atölyeleri’ ve ‘Psikolojik Destek Merkezi’ bulunacak. Engelli bireylere sanat ve zanaat ile iyileştirme programı uygulanarak, meslek edindirme ve hobi amaçlı kurslar verilecek. İstihdam atölyelerinde üretilen ürünlerin satışı yapılarak engelli ailelere destek olunacak.
Bir başka projemiz, ‘Bağımlılıkla Mücadele Merkezi’. Altındağ’da kurulacak merkezle madde bağımlısı gençlerin tedavi edilmesi ve tekrar topluma kazandırılması hedeflendi. Belediye başkanlığı dönemimde de madde bağımlısı gençlerle ilgilenmiştik. Onları tedavi ettiren ve tekrar hayata kazandıran projemiz yüzde 80 başarıya ulaşmıştı. Şimdi onlar için ayrı bir merkez kurarak projemizi çok daha ileriye taşıyacağız.”
İleri Yaş Yaşam Merkezi
Sosyal ve Toplumsal Projeler kapsamında emekliler için de projeleri olduğunun altını çizen Tiryaki, “Kurulacak ‘İleri Yaş Yaşam Merkezi’ ile Altındağ’da yaşayan yaşlılarımızla, emeklilerimizle yakından ilgilenileceğiz. Kültür merkezi olarak planlanan proje içerisinde atölyeler, dede torun aktivite alanları, spor merkezi, psiko-sosyal destekler de yer alacak.
Bunun yanı sıra dar gelirli aileler için ısınma, gıda ve hijyen malzemesi yardımı ile öğrenciler için ulaşım ve öğrenim desteği sağlanacak. Dar gelirli ailelerimizin daima yanlarında olacağız. Dost belediyecilik anlayışımız ile onları hiç yalnız bırakmayacak, en yakın dostları biz olacağız.” dedi.
Veysel Tiryaki, “Sosyal ve Toplumsal Projeler” başlığı altındaki diğer projeleri de şöyle sıraladı:
Belediye Sosyal Tesisleri
“Anaokulları, aile sağlığı merkezleri, kütüphaneler, kapalı pazar yerleri, taziye evleri, nişan, kına, söz, düğün, asker uğurlama, doğum günü gibi etkinlikler için ‘Altın Mekân’ isimli tesisler, kafe ve restoran hizmeti verecek belediye sosyal tesisleri Altındağ’a kazandırılacak. Esnaflar için belediye bünyesinde esnaf masası kurulacak. Altındağlılar için Ankara içi ve dışında kültür turları devam ettirilecek.”
İstihdam Projeleri
İstihdam projeleri geliştirdiklerini de vurgulayan Tiryaki, “Özelikle gençleri çok önemsiyoruz. Artık üniversite mezunu olmak bile yeterli değil. Gençlerimize ihtiyaç duyulan mesleki eğitimleri vererek onları geleceğe hazırlamayı arzu ediyoruz. Bunun için İstihdam Ofisi Projemizi hayata geçireceğiz” dedi.
Tiryaki, proje hakkında şu bilgileri verdi:
“Altındağ’da işe ihtiyacı olanlar ile işverenleri mesleki yeterliliklerine göre buluşturmak için ‘Altındağ İstihdam Ofisi’ oluşturulacak. Birçok sektörde meslek edindirme ve dil kursları verilecek, kurs sonrası dönemde iş sahibi edinmeye yönelik destekler sağlanacak. İş arayan ile personel arayanlar arasında bir köprü görevi görülecek. Dijital pazarlama, 3 boyutlu görselleştirme, elektrik teknikerliği, CNC operatörlüğü, mobilya montaj ve döşeme ustalığı, tekstil ve hazır giyim için dikiş kursu gibi eğitimler vereceğiz.
Sanayi Çalışanları Yaşam Merkezi
“İkinci bir projemiz de ‘Sanayi Çalışanları Yaşam Merkezi’. Mobilya sektörü bölgesinde çalışan işçi ve işverenlerin kullanımına hizmet etmek için ‘Sanayi Çalışanları Yaşam Merkezi’ kurulacak. Burada sektöre yönelik eğitimler verilerek gençlerin bu alanda iş bulması sağlanacak.”
Çocuk ve Gençlik Projeleri
Çocuk ve gençlere yönelik projeleri çok önemsediklerini ve çeşitli projeler hazırladıklarını söyleyen Veysel Tiryaki, şöyle konuştu:
Altındağ Çocuk Şehri
“Çocuk Şehri projemiz Altındağ’daki imza projelerimizden biri olacak inşallah. Çocuklar için özel olarak tasarlanmış eğitim odaklı bir deneyimleme merkezi olarak planladık. ‘Altındağ Çocuk Şehri’ çocukları geleceğe hazırlamak gayesi ile meslek deneyimleri yaşatacak eğitim odaklı bir merkez. Büyük bir açık alanda çocuklar için meslek evleri oluşturacağız. Örneğin evlerden biri itfaiye istasyonu olacak. Evlerden bir diğeri sağlık merkezi olacak. Bir diğeri restoran olacak. Bir başka ev mesela mühendislik ofisi olacak. Bunun gibi evlerde çocuklar itfaiyeci, aşçı, doktor, mühendis gibi meslekleri deneyimleyerek öğrenecek. Hem eğlenecekler hem öğrenecekler hem de mesleki becerileri konusunda fikir sahibi olacaklar. Ayrıca ‘Çocuk Edebiyatı Müzesi ve Kütüphanesi’nin yanı sıra yeni nesil yaşayan kütüphaneler ve gençler için spor tesisleri yapmayı sürdüreceğiz.”
Genç Girişimciler Merkezi
Bir başka önemli projenin de “Altındağ Genç Girişimciler Merkezi” kurulması olacağını belirten Veysel Tiryaki, şunları söyledi: “Biliyorsunuz, ben Hacettepe Üniversitesi Teknokent Genel Müdürlüğü de yaptım. Oradaki deneyimlerimizi bu merkeze aktaracağız. İş fikri olan gençlerimizi bu ofiste destekleyeceğiz. Ücretsiz ofis, internet, mentörlük hizmetlerini sağlayacağız. Onlara yol göstereceğiz, kısacası ellerinden tutacağız gençlerin. Genç Girişimciler Merkezi, gençlere hem işletmelerini hem de yeni ürün fikirlerini geliştirebilmeleri için destek ve kaynak sağlayan bir merkez olacak.”
Gençlik Meclisi
Tiryaki, “Önemsediğim bir başka proje, hatta Altındağlı gençleri de heyecanlandıran bir diğer projemiz, Altındağ Belediyesi bünyesinde bir ‘Gençlik Meclisi’ kuracağız. Mahallelerden seçeceğimiz gençlerimizi bu mecliste hem geleceğe hem de siyasete hazırlayacağız. Alınan kararları, belediyemizde uygulamaya koyacağız” dedi.
MEYDAN VE YEŞİL ALAN PROJELERİ
Tiryaki, “Meydan ve Yeşil Alan Projeleri” hakkında da şu bilgileri verdi:
Altındağ Kent Çiftliği
“Altındağ halkının kullanımına sunmak için güvenli, bakımlı, temiz ve büyük parkların yapımına devam edeceğiz. Bu kapsamda üretime odaklanan bir tema park projesi olan ‘Altındağ Kent Çiftliği’ ve ‘Altındağ Kent Ormanı’ projesini hayata geçireceğiz. İki proje de bizim imza projelerimizden olacak.
Üretime odaklanan bir tema park projesi olan ‘Altındağ Kent Çiftliği’ ile Altındağlılarla birlikte sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştirilmesi teşvik edilecek, üretilen ürünler uygun fiyatlarla satışa sunulacak. Altındağ Kent Çiftliği içerisinde Sebze-Meyve Bahçeleri, Süs Bitki Seraları, Doğal Ürün Dükkânı, Çocuk Oyun Alanları ve Oturma/Dinlenme alanları bulunacak.
Bir başka önemli projemiz olan ‘Hüseyin Gazi Kent Meydanı’ projesiyle meydan yenilenerek, bugünkünden daha efektif hale getirilecek.”
RESTORASYON PROJELERİ
AK Parti Altındağ Belediye Başkan Adayı Veysel Tiryaki, “Restorasyon Projeleri” ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Altındağ Belediyesi 2008 yılında başlattığı tarihi koruma projeleriyle 500’den fazla yapıyı restore etti. Böylece Altındağ turistlerin ziyaret ettiği bir bölge haline geldi. Restorasyon Projeleri ile bu alandaki çalışmalara devam edilecek, Altındağ kültür, sanat ve turizmin merkezi olacak. Yine bu projelerle bölgenin canlanması amacıyla restorasyon ve renovasyon çalışmaları sürdürülecek.”
(KAYNAK: haymanagazetesi.org)