KADIN GÜCÜ: Haydi kadınlar girişimci olmaya
Ancak yine de iş dünyasında ve çalışma hayatındaki sayıları olması gerekenin çok altında. Girişimci kadınlara destek veren, rehber olan ve bu yönde yerel, ulusal ve uluslararası birçok kuruluşla iş birliği yapan Girişimci İş Kadınları Derneği’nin “ANGİKAD Girişimcilik Yolu Projesi”nin açılış toplantısı bu yöndeki eksiklerin dile getirildiği ve yapılması gerekenlerin sıralandığı bir platforma dönüştü.
Açılışında, ev sahibi ANGİKAD Başkanı Hande Öztürk’ün yanı sıra Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Başkanı Ahmet Kurt ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Yıldız’ın da konuşma yaptığı toplantıda, iş dünyasında girişimci kadın sayısını artırmaya yönelik projelerin hayata geçirilmesinin önemli olduğu vurgulandı.
ANGİKAD Başkanı Hande Öztürk, öncülük ettikleri projeye ilişkin değerlendirmede bulunurken, “Bir sloganımız var. Yarımdan bir olmaz diyoruz. Ülkemiz nüfusunun yarısı kadın yarısı erkekse ülkemizin refahı için kadınlarımızı mutlaka iş hayatında yer almaları gerektiğini her platformda savunuyoruz.” dedi.
Gürsel Baran’ın konuşması
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise, ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği’nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirdiği “ANGİKAD Girişimcilik Yolu Projesi”nin açılış toplantısında yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Türkiye’de kadınların istihdam oranı yüzde 30’lar düzeyinde. Kadın girişimciliği olduğunda bu oran yüzde 10’lar seviyesine kadar geriliyor. İş dünyasında girişimci kadın sayısını artırmaya yönelik projeleri hayata geçirmek önemli. ANGİKAD Girişimcilik Yolu Projesi’nin kadın girişimciliğine olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum.
Ankara Ticaret Odası olarak kadın girişimcilerin artmasına yönelik projelere destek veriyoruz. ATO olarak üretimi, ihracatı, istihdamı ilgilendiren bütün konularla yakından ilgileniyoruz. Kadın girişimciliği de bu konulardan biri. Kadın girişimci sayısının artmasını istiyoruz. Kadının olduğu yerde işlerin daha güzel yürüdüğünü de biliyoruz. Her alanda olduğu gibi girişimcilikte de ticarette de kadın erkek eşit olsun istiyoruz. Kadın girişimcilik rakamları kabul edilebilir düzeyde değil. Sizlerin hayata geçirdiği projelerle bu rakamları yükselteceğinize inanıyorum.”
ATO seçimi için çağrı
Baran, kadın girişimci sayısının az olması nedeniyle oda ve borsalardaki temsil düzeylerinin de az olduğunu belirterek, kadınlara 8 Kasım’da yapılacak ATO seçimlerine katılmaları ve aday olmaları çağrısında bulundu.
Ahmet Kurt’un konuşması
İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, yaptığı konuşmada İÇASİFED ve ANGİKAD’ın bu yöndeki çalışmalarını ve yapılan çalışmaları anlattı.
Hande Öztürk’ün konuşması Girişimci İş Kadınları Derneği ANGİKAD’ın Başkanı Hande Öztürk, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirdikleri “ANGİKAD Girişimcilik Yolu Projesi”nin açılışında yaptığı konuşmada, önemli mesajlar verdi.Birçok kadının pandemi koşullarını fırsata çevirip, kendi işini kurduğunu ve para kazandığını belirten Hande Öztürk, toplantıya konu olan proje ve kadın girişimciliğiyle ilgili şunları söyledi:
ANGİKAD’ın çalışmaları
“Girişimci İş Kadınları Derneği kadınların iş dünyası başta olmak üzere her platformdaki statülerini sağlamlaştırmak, ülke ekonomilerine katkılarını artırmak ve girişimcilere destek olmak amacıyla 2007 yılında kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Ulusal ve uluslararası platformlarda özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla olan projelerle kadın eşitliği ve kadın girişimcileri desteklemek, kadının ekonomik ve sosyal alanda gelişimine katkı sağlamaktır.
Projenin hedefi
ANGİKAD Girişimcilik Yolu projemizin amacı, girişimci olmak isteyen kadınlara yönelik eğitim programlarının oluşturulması, yaygınlaştırılması ve içeriğinin zenginleştirilmesi. Girişimcilik fikirlerinin oluşturulması, alışverişlerin olgunlaştırılmasına imkân veren yapıların güçlendirilmesi ve sayılarının artırılması. Kadın girişimcilerin alternatif finansman olanaklarının yaygınlaştırılması ve bu doğrultuda işbirliklerinin geliştirilmesi. Ankara girişimcilik ekosistemindeki mevcut yapılarının ve iş birliklerinin daha etkin çalışmasının sağlanmasına yönelik bir model oluşturulmasıdır.
Projenin amacı
ANGİKAD’ın her biri farklı üretim ve hizmet sektörlerinden 120’nin üzerinde girişimci iş kadını üyesi bulunuyor. Girişimcilik Yolu Projesi ile girişimcilere yönelik eğitim programları sağlanması, alternatif finansman olanaklarının yaygınlaştırılması, mentörlük olanaklarının geliştirilmesi, girişimcilik yolundaki adayların ön girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi, finansal tablolar, mali işler, bütçe ve raporlama, hibe ve fonlar ile pazarlama kapasitelerinin arttırılması, mentörler ve yatırımcılar ile eşleşmelerinin desteklenmesi ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Kadın istihdamının önündeki engeller kalktıkça, kadınlar desteklendikçe kadın girişimci sayısı artacak ve kadın girişimciler daha güçlü hale gelecektir.
Ülkemiz açısından projemiz çok önem arz etmektedir. ANGİKAD olarak bir sloganımız var. Yarımdan bir olmaz diyoruz. Ülkemiz nüfusunun yarısı kadın yarısı erkekse ülkemizin refahı için kadınlarımızı mutlaka iş hayatında yer almaları gerektiğini her platformda savunuyoruz. Ülkemiz ve kadın girişimcilerimiz için verimli ve başarılı bir proje temenni ediyoruz”.