Mahmut Arslan: Ev İşçileri Hizmet-İş Sendikamızda Birleşiyor

ANKHABER

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, 23 Eylül 2023 tarihinde, Kadın Komitesinin “Ev İşçileri HİZMET-İŞ Sendikası’nda Birleşiyor” temasıyla gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı.

Başkanlar Kuruluna Genel Başkan Arslan’ın yanı sıra Genel Sekreter Vekili Mehmet Yeşilyurt, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanı Hatice Ayhan, KKTC Kamu-Sen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri, Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Seher Güneş, kadın komitemizin 81 ilden gelen başkanları Ev İşçisi olarak çalışan üyelerimiz ile basın mensupları katıldı.

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Ev İşçileri Hizmet-İş Sendikası’nda Birleşiyor” toplantısını hayırlı, aynı zamanda onurlu bir mücadelenin önemli bir aşaması olarak gördüğünü ifade ederek, daha fazla hak, daha fazla özgürlük, daha fazla insani bir ücret için bir arada olunduğunun altını çizdi.

Arslan, “Emeklerini, alın terlerini yine insana adayan, insanımız için çalışan ev işçilerine, bakım işçilerine liderlik yapmak, önderlik yapmak, onlarla birlikte geleceğimizi inşa etmek, ev işçilerinin sorunlarını gerek ulusal düzeyde, gerekse uluslararası arenada gündeme getirmek, onları sendikal mücadelenin birer parçası haline getirmek ve yasal olarak iş kanunu kapsamına dahil edilmeleri, sendikal mücadelenin içinde yer almaları, yine sosyal güvenlik sistemi içerisindeki bugünkü eksikliklerin giderilmesi ve daha fazla hak, daha fazla özgürlük, daha fazla insani bir ücret için bir aradayız” dedi.

Arslan, Ev İşçileri’nin örgütlenmesi ve sendikal çatı altında birleştirilmesi sürecinin yoğun ve meşakkatli bir süreç olduğunu, ancak bunun yapılabilmesi için teorik çalışmaları yapmadan önce ev işçilerini bir araya getirmenin en önemli nokta olduğunu vurguladı.

EV İŞÇİLERİ İÇİN BAŞLATTIĞIMIZ MÜCADELE KAMUDATAŞERON İŞÇİLİKLE MÜCADELEMİZE BENZİYOR

Ev İşçileri için başlatılan mücadelenin kamuda taşeron işçiler için başlatılan örgütlenme çalışmamızla benzerlik gösterdiğini ifade eden Arslan, “Bize tüm çevreler ‘Başkanım bir hayal kuruyorsunuz, bu hayalin gerçek olması çok zor’ dedi. Biz hayallerimizin peşinde koşarak bu noktaya geldik. Önce hayal kuracağız. Sonra bu kurduğumuz hayalin rüyasını göreceğiz. Gördüğümüz rüyaların gerçek olması için mücadele edeceğiz. Tam da bunu yaptık. Kimsenin inanmadığı, kimsenin gelecekle ilgili hiçbir emare görmediği taşeron sistemini biz çöpe attık. Milyonlarca insanın hayatını, geleceğini değiştirdi. Bir milyona yakın taşeron işçi kadro aldı. Onların aileleriyle beraber 6-7 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. Bugün o arkadaşlarımız sendikal hakları kazandılar. Daha sonra kadrolarını aldılar. İki dönemdir de kamu sözleşmelerine tabi oldular. Bugün Türkiye'de herkesin gıpta ile baktığı kamudaki arkadaşlarımızın iyi bir toplu iş sözleşmesi kazanmasını da beraber sağladık” dedi.

Taşeron işçi mücadelesinin liderliğini yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ileten Genel Başkan Arslan, “Bu mücadelenin lideri, bu mücadelenin bugünlere taşınmasının en büyük mimarlarından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, buradan bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bu mücadelede Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında olan ve onu her toplantıda teşvik eden, her toplantıda bu konudaki taleplerimizi inatla kendisine ifade eden HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ teşkilatıdır” dedi.

BU BAŞLANGICI TARİHİ BİR MÜCADELENİN ÖN ADIMI OLARAK GÖRÜYORUM

Ev İşçilerinin örgütlenme çalışmasında bir mum yakıldığını, birlik olunduğunda bu mücadelenin alev olarak tüm Türkiye’yi kuşatacağını dile getiren Arslan, “Kadın komitemiz başta olmak üzere pek çok arkadaşımız mahalle mahalle gezip, muhtarlarla görüşerek, belediyelerimizin sosyal hizmet birimleriyle görüşerek, bir kısım otobüs duraklarında kardeşlerimizle tanışarak onları örgütlediler. Bugün belli bir aşamayı geride bıraktık. Aslında en kritiği çözdük. Artık bir aradayız. Evet, sayımız yetersiz ama bir başlangıcı yaptık. Onun için bu başlangıcı ben tarihi bir mücadelenin ön adımı olarak görüyorum” dedi.

GELECEĞİ İNŞA ETMEK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ

Sendikal mücadelemize ev işçilerini de dahil etmenin, HAK-İŞ’in ve HİZMET-İŞ’in mağdurun ve mazlumun yanında olmasının bir gerekliliği de olduğunu dile getiren Arslan, “Ev işçileri gibi, mağdur ve mazlum milletimizin bağrından çıkmış bu insanlarla da biz birlikte mücadele etmek durumundayız. Bu insanların da sorunlarını kendi sorunlarımız kabul ederek onlarla el ele, omuz omuza geleceği inşa etmek için mücadele etmek zorundayız. Dün neredeydik bugün nereye geldik. Taşeron sistemini nasıl çöpe attıysak bugün de ev işçilerinin önündeki mevzuat engelini hep birlikte çöpe atacağız. Ben buna yürekten inanıyorum. Bu mücadelede biz saflarımızı sıklaştırırsak ev işçisi kardeşlerimizi sadece Ankara'da değil, bütün Türkiye'de omuz omuza yan yana gelecek şekilde onları ikna edersek, onların bizim mücadelemize inanmalarını sağlarsak ve onlarla birlikte geleceği umutla, heyecanla aynı zamanda kendimize güvenle birlikte inşa edeceğimize inandırırsak biliniz ki biz bugünden başardık” dedi.

ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ

HAK-İŞ’in Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olduğunu, Hizmet-İş Sendikamızın da Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olduğunun altını çizen Arslan, ev işçilerinin yasal haklarını alması ve insan onuruna yakışan işi yapabilmesi için ulusal ve uluslararası alanda mücadelenin sonuna kadar sürdürüleceğini belirtti.

TARİHİ BİR ROL ÜSTLENİYORLAR

Toplantıya katılan ev işçisi üyelerimizin büyük bir sorumluluğu üstlenerek bu davanın birer neferi olmasının önemine değinen Arslan, “Kardeşlerimizin bizim için tarihi bir toplantıda, tarihi bir rol üstlendiklerine inanın. Sizler sadece burada 37 kişi değilsiniz. Sizler 37 bini, 370 bini, 1 milyonu temsil eden yiğit, gözü kara, gerçekten onurlu insanlarsınız. Sizleri bir kez daha bu vesileyle tebrik ediyorum. Teşekkür ediyorum. Bu mücadeleyi sizlerle beraber başlattık” dedi.

YÜZ BİNLERİ SENDİKAMIZDA BULUŞTURALIM

Ev işçisi emekçilere ulaşabilmek için şubelerimizdeki gönüllülerin kendi maddi ve manevi çabalarıyla çalışmaları sürdürdüğünü ve bunun hediyesinin ev işçilerinden dualar almak olduğunu söyleyen Arslan; “Canla başla, hiçbir beklentisi olmadan kendi ceplerinden bir kısım harcama yaparak, şube başkanımıza yük olmadan ev işçisi kadınları bulup onlarla beraber kucaklaşıp, üye yapan kardeşlerimiz var. Allah onlardan razı olsun. Ev işçisi kardeşlerimizin başarısı ortaya çıktığı zaman size o kadar dualar gelecek ki, hepiniz gurur duyacaksınız. Bence bu gururu, bu onuru kendinizden eksik etmeyin. Mücadele edelim, çaba sarf edelim ve bu kardeşlerimizi, yüz binleri sendikamızda buluşturalım. Geleceklerini de onlarla beraber daha iyi bir noktaya taşımaya çalışalım” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI KONUSU CİDDİ BİR SORUNDUR

Kıdem tazminatı sisteminin Türkiye’deki çalışma sistemindeki ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Arslan; “Kıdem tazminatı konusunda son günlerde yeni tartışmalar ortaya çıktı. Orta Vadeli Program’ı baştan sona hukukçularımızla, uzmanlarımızla beraber inceledik ama kıdem tazminatı ile ilgili herhangi bir düzenleme talebi yok. Sadece sosyal güvenlik sisteminde çalışanların daha fazla kalmalarını sağlamayan, emekli olmadan daha fazla çalışmasını hedefleyen bir dizi düzenlemeler yapılacağından bahsediliyor. Türkiye’de kıdem tazminatı konusu ciddi bir sorundur. İşçiler istifa ederse kıdem tazminatı alamıyor. Daha iyi bir iş buldunuz veya ailevi nedenlerle ayrılacaksınız işten, istifa ediyorsunuz, 10 yıllık emeğiniz gidiyor. İşle ilgili bir kusuru bulunan çalışanın işten çıkarılırsa yine kıdem tazminatı alamıyor. Aynı şey, bir yılını tamamlamayan işçilerin de geçerli” dedi.

ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN HER EMEKÇİ KIDEM TAZMİNATINI ALSIN

“Kamuda çalışanlar 6 ay ve 1 yıl arası taksitlerle tazminatlarını alabilirken özel sektördeki emekçilerin büyük bir kısmı hak ettikleri halde kıdem tazminatı alamıyorlar” diyen Arslan, sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Kıdem tazminatı konusunda var olan haklarımızı güvence altına alalım ama var olan sorunları da çözelim. Bunun için ne gerekiyorsa fonsa fon, bunun üzerinde tartışalım ve her emekçi, işçi şartlar ne olursa olsun kıdem tazminatını alsın.”

ILO C190, 25 MİLYONUN ÜZERİNDEKİ ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR

ILO C190 sayılı iş yerinde taciz ve şiddetin önüne geçilmesini içeren sözleşme hakkında konuşan Arslan, Türkiye’nin bu sözleşmeyi bir an evvel imzalamasını ve onaylamasını beklediklerini söyledi. Arslan; “Türkiye’deki 25 milyonun üzerindeki çalışanı ilgilendiren bu sözleşmenin imzalanması, hükûmetimiz tarafından onaylanmasını bekliyoruz. Bu konuyu bakanlarımızla konuştuk. HAK-İŞ’e bağlı sendikaların toplu iş sözleşmelerine ILO C190 Sayılı Sözleşme’nin maddelerinden koyuyoruz. Aslında biz bu şekilde Türkiye bunu imzalamasa bile C190’ı iş yerlerinde uygulama imkânı sağlamış olduk” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Genel Başkan Mahmut Arslan, hem sendikamız HİZMET-İŞ’te, hem de HAK-İŞ’te Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olduklarına dikkat çekti. ILO C190 Şiddete Sıfır Tolerans Belgesi’ni imzaladıklarını hatırlatan Arslan, şöyle konuştu: “Bu sayede birlikte çalıştığımız mesai arkadaşlarımızı her türlü şiddete ve her türlü tacize karşı korumak için taahhüt altına aldık. Taciz veya şiddete uğrayan kardeşlerimizin özgürce, endişe etmeden, korkmadan başvurabileceği bir mekanizmayı kuracağız. Bu mekanizma başvuruları objektif olarak değerlendirecek, yanlış yapanlardan da hesabını soracağız. Gerekirse de yargıya gideceğiz.”

FATMA ZENGİN; “TÜRKİYE’DE SENDİKALI KADIN ÇALIŞANLARIN YARISI HAK-İŞ ÇATISI ALTINDA BİRLEŞTİ”

HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ’in kadın çalışmaları konusunda öncülük ettiğini, Türkiye’de sendikalı kadın çalışanların yarısının HAK-İŞ çatısı altında birleştiğini belirtti.

Zengin, HAK-İŞ’in sadece ulusal değil uluslararası alanda da kadın ve çalışma hayatı konusunda birçok önemli projeyi ve çalışmayı hayata geçirdiğini, ITUC, ETUC ve ILO başta olmak üzere HAK-İŞ Kadın Komitesi’nde görevli kadınların milyonlarca işçiyi ilgilendiren konularda söz sahibi olduğunu belirtti.

“BU SORUNU ÇÖZERSE HİZMET-İŞ SENDİKAMIZ ÇÖZER”

Hizmet İş Sendikamızın ev işçileri ile alakalı önemli bir açılımda bulunduğunun altını çizen Zengin, “Hizmet-İş Sendikamız Türkiye'nin en büyük işçi sendikası. Bu sorunu çözerse Hizmet-İş Sendikamız çözer. Bunu biliyoruz. O anlamda tüm ev işçilerini Hizmet-İş Sendikamızda örgütlenmeye, HAK-İŞ çatısı altında toplanmaya davet ediyorum ”dedi.

HATİCE AYHAN: “2 BİNE YAKLAŞAN ÜYE SAYISINA ULAŞTIK”

Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanı ve Eğitim ve Sosyal İşler Daire Başkan Vekili Hatice Ayhan, ev işçilerinin örgütlenmesi konusunda büyük hedeflere ulaşacaklarına inandıklarını ifade ederek; “Çok kıymetli bir yola çıktık. Yaklaşık 43 bini bulan üye sayımızdan bahsettik. Ev işçilerinin sosyal haklarına kavuşabilmesi için başlattığımız mücadelede sizlerle ilmek ilmek dokuyarak 2 bine yaklaşan üye sayısına ulaştık. Nasıl ki 1979’da Kurucu ve Onursal Genel Başkanımızın kapıcılar için başlattığı mücadele, nasıl ki Genel Başkanlığımız liderliğinde taşerondan kadroya geçiş mücadelesi zaferle sonuçlanmışsa inanıyoruz ki, ev işçileri de HİZMET-İŞ Sendikası’nın çatısı altında örgütlülüğünü tamamlayacak, haklarına kavuşacaktır” dedi.

SEHER GÜNEŞ; “GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMA YOL GÖSTERİCİ”

KKTC Kamu-Sen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri, Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Seher Güneş, Bir ülkenin refahı ve gelişmişlik düzeyinin artmasının kadının eğitimi ve iş gücüne katılımı ile olacağını ifade ederek, Hizmet-İş Sendikamız tarafından gerçekleştirilen çalışmanın Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için yol gösterici olduğunu belirtti.

Başkanlar Kurulunun öğleden sonraki kısmında Toplu İş Sözleşmesi Dairemizden Av. Gülsüm Hilal Tiryakioğlu, “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş 189 Sayılı ILO Sözleşmesi”;

NURAN POLAT; “İYİKİ BİZİM AİLEMİZ OLDUNUZ”

Ev İşçisi olarak çalışan Nuran Polat, yıllardır evlerde emek veren altın teriyle para kazanmaya çalışan işçiler olarak haklarının yok sayıldığını, emeklerinin karşılığını alamamanın üzüntüsü içerisinde olduğunu ifade etti.

Polat, “Verdiğimiz emek karşılığında adlarımız ya temizlikçi abla oldu. Ya da evde çalışan temizlikçi bir bayan oldu. Hiçbir zaman ismimizle bize hitap edilmedi. Oysa insanlar evini bize emanet etti. Çocuğunu emanet etti. Ama dolabındaki ekmeği bize emanet etmedi. Bizlere sigortalı olmaktan, emeğimizin karşılığını almaktan bahsediyorsunuz. Biz bununla gurur duyuyoruz Biz bunu hayal bile edemezdik. Kesinlikle hayalimizde bile yoktu. Bizim de emeğimizin karşılığını alacak bizi savunacak birini görmek bizim için büyük bir onur verici davranış. Tek derdimiz evimize, helalinden bir lokma ekmek götürmek. Alnımızın teri akarak. Şimdi umudumuz var. Şimdi HAK-İŞ var. Hizmet-İş var. Şimdi Mahmut Aslan var. İyi ki bizim ailemiz oldunuz. Bizim sesimiz oldunuz. Ben inanıyorum ki emeğimizin karşılığında haklarımızı alacaksınız” dedi.

SEMRAN ÖZALP: HİÇBİR SOSYAL HAK OLMADAN ÇALIŞMAK İNSAN ONURUNA YAKIŞAN BİR İŞ DEĞİL”

Ev İşçisi olarak çalışan Semra Özal, yıllardır ev işçiliğinde hor görülerek çalıştıklarını, sağlık güvencesi ve hiçbir sosyal hak olmadan çalışmanın insan onuruna yakışan bir iş olmadığını vurguladı. Özal, sadece emeğin karşılığını almak için çalıştıklarını, alınteri dökerek yapılan ev işçiliğinde gerekli değer ve saygıyı göremediklerini ifade etti.

Toplantıda Genel Başkan Mahmut Arslan, Ev işçilerini örgütleme konusunda başarılı çalışmalar gerçekleştiren kadınlara ödüllerini verdi.

SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eğitim Dairesinden Av. Bensu Hilal Özdemir, “Mevzuat Bilgilendirme-İş Kanunu, Borçlar Kanunu, SGK”; Eğitim Dairesinden Tansu Göksu, “Ev İşçisi Nasıl Üye Yapılır?, Üye İkna Teknikleri, Örgütlenme Örnekleri”; Eğitim Dairesinden Av. Şeymanur Türkoğlu, “Çalışma  Yaşamında  Şiddete  Sıfır Tolerans  İçin  ILO  190  Sözleşmesinin Çalışma Hayatındaki Yeri ve Önemi”; Proje Sorumlusu Gülce Özyurt, “Ev İşçisi Kimdir-Neden Sendikalı Olmalıdır” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.