Orman yangınları, yeşil vatan ve Settar Aslan
ANKHABER / ÖZEL
Orman yangınları; her yıl can ve mal kayıplarına yol açan, akciğerlerimi kavuran, bizi nefessiz bırakan bir büyük acının adı…
Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan ise bu acıya dikkat çeken, ateş savaşçılarının hakkını hukukunu koruyan ve acıyı dindirme formülleri sunan biri…
Aslan, ‘yeşil vatan’ için gözünü budaktan, canını vatandan esirgemeyen orman emekçisi / ateş savaşçılarının sorunlarını dile getirip çözüm önerileri sunarken, yanan alanlarla ilgili tespit ve önerilerini de sıralıyor.
Settar Aslan, yakın dönemde yaşanan Antalya, Muğla, Mersin, Denizli, Isparta ormanlarındaki yangınları değerlendirirken buraları tekrar yeşertmek adına ciddi gayretler sarf edildiğinin altını çizmişti.
Mücadele ve rantçılar
Bu arada, özellikle ormanların eski haline döndürülmediğini sosyal medya üzerinden montajlı resimlerle yanlış algı oluşturarak rant peşinde olanlara da dikkat çeken Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan’ın, “Yeşil vatan için ülkemiz, orman köylerimiz, yeşil sevdalıları büyük bedeller ödedi. Orman yangınlarının olduğu ilk günden bu güne teşkilatımız sahada ormanlarımızın içindedir. Bizim amacımız kaybedilenleri eski haline getirmekti. Bugün yangınların yaşandığı alanlarda yeniden inşa çalışmalarının sürdüğünü hepimiz net bir şekilde görüyoruz.” sözleri afaki değildi. Aksine bunun yansımaları şu anda öylesine belirgin ki haberlere konu oluyor.
Haberlere konu oldu
Bu türden haberlere göre; geçen yılın (2021) yaz aylarında Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 54 ilde çıkan orman yangınlarında 139 bin 500 hektar alan zarar gördü. Bunun üzerine Orman Genel Müdürlüğü, yanan alanların yeniden ağaçlandırılması çalışmalarını başlattı. Bu çalışmalarda yangınların örtü şeklinde etkili olduğu 11 bin 750 hektar ile kayalık bölge olan 19 bin 750 hektar alan, doğal yollarla rehabiliteye bırakıldı. 69 bin 300 hektar alanın da yine kızılçam tohumları zarar görmediği için doğal yolla yenilenmesine karar verildi. 38 bin 700 hektarlık bölgenin ise ağaçlandırma ve rehabilitasyon ile yenilenmesi kararlaştırıldı. Eylül ayı itibarı ile yanan sahaların yüzde 80'inde yapılan çalışmalar tamamlanırken, yılsonuna kadar tüm alanlarda bitirilmesi amaçlanıyor.
Settar Aslan’ın talebi
Sök konusu yangınlarda üç kahraman orman emekçisi can verirken, “Acılarımızın üzerinden siyasi devşirme yapılmasını uygun bulmuyoruz” diyen Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, mesajını da talebini de net biçimde dile getirdi:
“Bugün konuşulması gerekenler kaybettiğimiz kardeşlerimizin emaneti olan çocukları için şehitlik haklarının tanınması ve yeşil vatan uğruna canını hiçe sayan kardeşlerimizin moral ve motivasyonlarının kadro ile taçlanmasıdır. Siyasi kimlikler konuşacaksa bunları konuşmalılar. Aksi durumda zaten biz yapmamız gerekenleri en iyi şekilde yapıyoruz.”