''Resim mesleğim değil, nefesim'' diyen Büyük Sanatçı Mustafa Ayaz'ı Kaybettik

      Sanatçımız, bir gecekondunun bodrum katında başlayan sanat hayatını 7 katlı bir müzeye sığdırmayı başaran, Köy Enstitülü bir duayen.

     Trabzon'un Çaykara ilçesi Kabataş köyünde 1938 yılında doğan Mustafa Ayaz'ın çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Ayaz, 10 yaşında ilkokula başlama imkanı buldu. 1953 yılında ağabeyinin elleriyle yaptığı tahta bir bavulla yola çıkarak, Erzurum Pulur Köy Enstitüsü'nde ortaokula başladı. Resme olan merakı öğretmenlerinin dikkatini çekerek, İstanbul Çapa İlk Öğretmen Okulunun Resim sınavlarını kazandı. 1960 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü asistanlık sınavlarını kazanarak 1984 yılına kadar aynı okulda resim öğretmenliği yaptı. Ankara Şentepe'de oturduğu gecekondunun bodrumunu atölye olarak kullandı. En güzel eserlerini burada üretti. Hep hayali olan, müze projesi ise 2003 yılında hayata geçti. Müzeyi tamamen kendi imkanlarıyla kuran sanatçı, 30 yılın ardından hayallerine kavuştu.

     Değerli sanatçımız 18 Eylül 2024 tarihinde, Kocatepe Camii'nde kılınan öğlen namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda sonsuza uğurlandı. 

     Gecekonduda başlayan hayatı, Köy Enstitülü oluşu, tahta bavulu ve sanat adına yaptıkları ile hep gönüllerde yaşayacak.

     Sanat camiasında ölümüyle çok büyük üzüntü yaratan Mustafa Ayaz'a rahmet, ailesine, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

      İyi ki tanımışım, nurlarda uyu koca çınar...