Sanayinin Yeşil Rotası Projesi'nde 'Yeşil OSB' için yeni bir adım daha

ANKHABER

“Yaza Merhaba” programı ile ilgili bilgi veren ASO2OSB Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, yeşil OSB çalışmalarına ilişkin olarak şunları söyledi:
“Geçen yıl haziran ayında bölgemizde “Sanayinin Yeşil Rotası” projesini başlattık. Projemiz kapsamında hem bölgemizin yeşil OSB olmasını sağlamayı, hem de katılımcılarımızın yeşil dönüşümlerine destek olmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede, katılımcılarımızın kurumsal kapasitelerini güçlendirmek için TSE ile işbirliği anlaşması yaptık. Bu işbirliğinin ilk adımı olarak düzenlediğimiz bilgilendirme toplantımızın hepimiz için verimli ve keyifli olmasını diliyorum.”

ASOB-ÇEV İktisadi İşletme Müdürü Dilek Demir ise konuşmasında, proje çerçevesinde; bölge katılımcılarının yeşil ekonomiye dönüşüm süreçlerinin yerinden desteklenmesini, gerekli teknik yönlendirmenin sağlanmasını ve bölgelerinde yeşil OSB’ye dönüşümün tamamlanmasını amaçladıklarını söyledi. 

 

Katılımcıların karbon ayak izi hesaplanacak

 

Demir konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Bölgemizin yeşil OSB’ye dönüşümü için; Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye OSB Projesi kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Atık Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi, Gelişmiş Çevre Laboratuvarı ile Çatı ve Arazi Tipi GES yatırımı olmak üzere 3 ayrı proje başvurularımız tamamlanmış olup Bakanlığın değerlendirme aşamasındadır. Yeşil dönüşüm kapsamında katılımcılarımıza destek sunmak üzere oluşturulan ve gerekli eğitimlerini tamamlayan ekibimiz, saha ziyaretlerini yüzde 40 oranında tamamlamıştır. Çalışmaların tamamlanmasıyla her bir katılımcımızın karbon ayak izi hesaplanacak ve çevresel durumları raporlanacaktır. Saha ziyaretlerinde elde edilen veriler doğrultusunda katılımcılarımızın yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında eğitim desteği ihtiyaçları tespit edilmiştir.”

 

Eğitim programı uygulanacak

 

Katılımcılarının yeşil mutabakat ve karbon ayak izi konularında kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürlüğü ile iş birliği yaptıklarını belirten Demir, “Bu toplantıda sanayicilerin Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında nasıl hazırlanmalarını gerektiği ve sınırda karbon düzenlemesi hakkında bilgi verilecektir. İlk toplantımızın ardından katılımcılarımızın çevre, kalite ve satın alma birimleri için ayrı ayrı eğitimleri ve uygulamalı karbon ayak izi hesaplama çalışmalarını içeren bir program TSE ile birlikte yürütülecektir.” dedi. 

 

Sanayiciler neler yapmalı?

 

TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün ise sanayicilerin bilgilenmesine yönelik sunumunda, AB politikalarını özetlerken, “Karbon maliyetleri artık finansal tablolarda yerini almaya başladı. Hem gider kaleminde hem de gelir kaleminde finansal değerlendirmeler yapılarak karar alınıyor. Bu bağlamda, tesis profesyonel yöneticilerinin bu dönüşüm için liderlik etmesi çok önemli. Dijital ve Yeşil Dönüşüm için yatırım planlamaları hazırlanmalı ve belirlenen hedeflere ulaşımın etkin kontrolü, raporlanması ve etkin değerlendirilmesi yapılmalı” diye konuştu.