Yufkacılar sorunlarını Çalıştayda masaya yatırdı
Sektöre hizmet eden tüm paydaşları bir araya getiren Çalıştayı, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkan Vekili Muhittin Köksal yönetti.
Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Akın Yüksel'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çalıştay buluşmasında; sektöre sağlanan yatırım teşvik destekleri ve hibeleri, mesleki belgelendirme ve fiyat tarifesi ile sektöre ilişkin mevcut durum; sorunlar ve çözüm önerilerinin aralarında bulunduğu geniş bir yer yelpazede birçok konu masaya yatırıldı.
Oda üyelerinin yoğun katılım gösterdiği Çalıştaya; ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal, ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, ATO Meclis Üyeleri; ATO 16. Komite (Ekmek ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi) Üyesi Selçuk Kuzu, ATO 40. Komite (Pastacılar, Çikolata ve Tatlıcılar Meslek Komitesi) Başkanı Hamza Daşdan, Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Savaş Delibaş, İstanbul Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Ünal, Kobi Danışmanları; Yaşar Mıstak ve Uğur Toker, Makina ve Ekipman Firmaları ile Un Fabrikalarının yetkilileri katıldı.
Çalıştayda; "Sorunların çözümlerine ilişkin önerilerin, görüş, bilgilendirme ve değerlendirmelerin yufkacı esnafının mesleki yaşamına katkılar sağlayacağı düşüncesindeyiz.” diyerek başladığı açılış konuşmasında ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal, "Mesleğin, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alınması sorunların büyük bir bölümünün; özellikle merdiven altı ve kayıt dışının ortadan kaldırılması adına önemli olacaktır. Sektörün tüm paydaşlarının katılımlarıyla düzenlenen Çalıştayın, nitelikleriyle insan sağlığını etkileyen mesleğinizi, ticaretinizi, Türk örf ve adetine yakışır bir özen ve doğruluk içinde icra etmeniz için vesile olmasını diliyorum. Hepimiz Ahi Evran'dan aldığımız terbiye doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah sıkıntıların da üstesinden geleceğiz. Başarılı geçmesi temennisiyle Çalıştayda elde ettiğimiz sonuçların yufkacılık alanının; sektörün sorunlarının çözümüne katkı sağlamasını dilerim. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği olan ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Akın Yüksel, yaptığı konuşmada; "Birlik ve beraberlik içerisinde ortak akıl ile mesleğimizin gelişimi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sektör olarak artık çırak yetişmediği için mecburen makina devreye giriyor. Devletimizden, ekmeklik un için tüccarlara sağlanan tahsisli buğday uygulaması gibi yufkacılara da indirimli un uygulaması istedik ama sonuç alamadık. Bu noktada un fabrikalarımızdan fiyatlar konusunda destek bekliyoruz. Üyelerimiz arasında yufkada farklı fiyat uygulamalarını görüyoruz. Haksız rekabet haksız kazanç demektir. Liste fiyat uygulamalarımıza çok dikkat etmeliyiz. Mesleğimize sahip çıkmazsak meslek de bize sahip çıkmaz, sonuçta bitme noktasına gelmeye mahkum kalırız. Emek vermezsek, mücadele etmezsek mesleğimizi geleceğe taşıyamayız. Bu noktada esnafımıza pazar oluşturmak ve üretim kapasitesini yükseltmek için kooperatifleşmek istiyoruz. Ankara'da unlu mamüller olarak sektörümüze hizmet eden bazı meslek odalarımız da bu işbirliğine sıcak bakıyor. Mesleğimize, ürettiğimiz değere sahip çıkmak zorundayız. Önümüzdeki dönemde kalfalık ve ustalık belgeleriyle ilgili bir çalışmamız olacak. Bu süreçte Odamız dahilinde ustalık ve kalfalık belgesi olmayanlar belgelendirilecek. Mesleğimiz 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alındığında hazırlıklı olmalıyız." dedi.
İstanbul Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Ünal, "Bir arada olursak her şeyi başarma gücümüz yok yüksek olur. Sorunlarımız ortak. Eleman yetişmiyor. Bizler son jenerasyonuz. Allah'tan makinalar çıktı da el işine dayalı mesleğimizi kolay bir şekilde yapmamızı sağlıyor. Kayıtdışılık büyük bir sorun. Bizim mesleğimiz fiyat tarifesine bağlı meslekler grubunda. Öncelikle dükkanlarımızda fiyat tarifelerini bulundurmak zorundayız. Müşterinin görebileceği bir noktada tarife olmak zorunda. Mamüllerimizi fiyat tarifesinde yazan rakama satmalıyız ki esnaf ve müşteri arasındaki güven unsuru sağlanmalı. Yufkada üst limit belirleme yetkisi olmasın, taban fiyatı belirleyelim. Dünyada bizim gibi hiçbir meslekte çıplak elle ocakta yufka pişirerek para kazanan yok. Bizim mesleğimiz çok bereketli ve değerli. Mesleğimizi seviyoruz. Bizim mesleğimiz aile mesleği. Emeğimize sahip çıkalım. Yufkanın maliyetine bakınca bir kilo yufkaya 10 TL işçilik maliyeti giriyor. Tüm illerimizde böyle. Bir kiloda yaklaşık 8 TL de un maliyeti var. İşçilik ve ununun toplamı en asgarisi 18 TL yapıyor. Doğal gaz, elektrik ve diğer maliyetleri de üstüne koyunca hesap ortaya çıkıyor. Biz İstanbul'da tüm maliyetleri web sitelerimizden yayınlıyoruz. Bizim nasıl kaliteli ürettiğimiz önemli. Nem oranı üzerinden elle üretilen ya da makina üretimlerinin ayrımları yapılabiliyor. Elle üretilen yufkanın nem oranı yüksek, yüzde 50-55 civarında. Makina ile üretilen yufkanın nem oranı da yüzde 20-25 civarında. Bunun ayrımının yapılabilmesine ilişkin ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kılavuz ve rehber yayınlandı. Alo 174 Gıda Hattını aradığınızda makina üretimini el üretimi diye satanlar Bakanlık tarafından dikkate alınacaktır." diye konuştu.
ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, mesleki teknik eğitim ve çıraklık eğitim hakkında bilgilendirmede bulundu. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununa tabi esnaf ve sanatkarlara ait işyerleri ve bu işyerlerinde çalışanlardan; meslekleri 3308 sayılı Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamı dışında kalanları kapsayan Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik hakkında yufkacı esnafını ilgilendiren konular üzerinde de duran Özen, şunları ifade etti: "Önemli olan nicelikten ziyade niteliktir. Hangi meslek dalında hangi elemana ihtiyaç var onu belirleyen bir insangücü planlamasına ihtiyaç var. Buradaki konuşmalardan anlıyoruz ki, çırak kalfa sayısı 700 binlere ulaşsa da, yufkacı-kadayıfçı esnaf ve sanatkarlarımızın eleman eksikliği devam ediyor. Çırak gelmeyince işyerleri el imalatı yerine makine üretimine geçiş yapıyor. Çıraklık ve meslek eğitiminde ihtiyaç olan alan ve meslek dallarına yönelik, geleceğin mesleklerini öngörecek şekilde yeni bir planlamaya ihtiyaç bulunmaktadır. Endüstri ve hizmet sektörlerinde ihtiyaç duyduğumuz teknoloji dönüşümünü hayata geçirmek, günün teknolojisine adapte olmuş işgücünü yetiştirmek en büyük hedefimiz olmalıdır. İnşallah bunu siz değerli ustalarımızla birlikte gerçekleştireceğiz."
Kalkan Makina İşletme Sahibi Cumali Kalkan da yaptığı konuşmada; yufkacı kökenli bir makinacı olarak sektöre hizmet etmeye, makina ekipmanı konusunda yufkacı esnafına her türlü yardımcı olmaya devam edeceklerini kaydetti.
Çalıştayda; Kobi Danışmanları Yaşar Mıstak ve Uğur Toker tarafından ise KOSGEB ve TKDK gibi kurumlar tarafından sektöre sağlanan yatırım teşvik destekleri ve hibe destekleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
Soru cevap ve konuşmalar şeklinde devam eden Çalıştayın son bölümünde; Kalkan Makina İşletme Sahibi Cumali Kalkan ile Oda Başkanı Akın Yüksel tarafından sektörün gelişimine katkı sağlayan, mesleğe uzun yıllar hizmet edenlere plaket takdimi yapıldı.