Ankara eğitiyor, öğretiyor, üretiyor, satıyor
Ankara eğitiyor, öğretiyor, üretiyor, satıyor
ANKHABER / Türkiye Cumhuriyetinin Başkenti Ankara, OSB’leri ve hizmet sektörünün üretim ile ülke ekonomisine, milli gelire olağanüstü katkı sunarken; mesleki eğitim ve bu çerçevedeki üretimiyle de önde gelen şehir konumunda…
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in medyaya yansıyan açıklamalarını takip edenler bilir; bu yöndeki üretimden en fazla gelir sağlayan ilk üç il: İstanbul, Ankara ve Gaziantep…
Bakan Mahmut Özer, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının, döner sermaye işletmesi kapsamında 2022 yılının ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 243 gelir artışı sağlayıp, 1 milyar 75 milyon TL gelir elde ettiğini kaydetti.
Özer, “Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının sekiz ayda yaptıkları üretimlerden İstanbul 117, Ankara 105 ve Gaziantep ise 91 milyon lirayı aşkın gelir elde etti. Geçen yıl aynı dönemde İstanbul 41, Ankara 31 ve İzmir yaklaşık 15 milyon lira gelir sağlamıştı" dedi.
243 gelir artışı oldu
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının döner sermaye işletmesi çerçevesinde 2021 yılının ilk sekiz ayına oranla yüzde 243 gelir artışı sağlayıp, 2022 yılının ilk sekiz ayında 1 milyar 75 milyon lira gelir elde ederek yeni bir rekora ulaştığını söyledi.
Bakan Özer, mesleki ve teknik eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerine yönelik atılan adımların yanı sıra yapılan yasal değişiklikler sayesinde meslek liselerinin hem beşeri hem de ekonomik açıdan meyvelerini güçlü bir şekilde vermeye devam ettiğini söyledi.
Özer, bu bağlamda mesleki eğitimde döner sermaye çerçevesinde gerçekleştirilen üretimlerden elde edilen gelirde 2021 yılına kıyasla 2022'nin ilk sekiz ayında rekor bir artış sağlandığını ifade etti.
Bakan Özer, “ilk sekiz aydaki gelir 1 milyar 75 milyon lirayı aştı” derken, mesleki eğitimdeki dönüşümlerde önceliğin eğitim, üretim ve istihdam döngüsünü güçlendirmek olduğunu vurguladı.
Büyükşehir’in katkısı
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’da meslek edinmeye ve üretime katkısı çok büyük.
Başkan Mansur Yavaş’ın önemsediği sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen çalışmalar içinde, Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren BELMEK’ler 6 ana bölgedeki 58 kurs merkezinde, 38 farklı branşta eğitim veriyor.
Başkentli kadınların yoğun ilgi gösterdiği ve bir yandan meslek sahibi olmalarına katkı sağlayan diğer yandan da sanatsal ve kültürel gelişimine destek olan BELMEK kurslarında; “Makine Nakışı, El Nakışı, Sim Sırma, İğne Oyası, Şiş Dantel, Tel Kırma, Dantel Anglez, Giyim, Mefruşat, Patchwork, Trikotaj, Yorganlama, Ahşap Boyama, Kumaş Boyama, İpek Pentur, Tezhip-Hat, Minyatür, Ebru, Çini, Seramik, Mozaik, Rölyef, Ahşap Rölyef, Taş Bebek, Takı Tasarımı, Gümüş İşlemeciliği, Turistlik El Sanatları, Ev Ekonomisi-Yemek, Resim, Kilim, El Örgücülüğü” olmak üzere toplam 38 branşta usta öğreticiler tarafından eğitim veriliyor.
Ankara değişti, dönüştü
Türkiye fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunurken; yakın zamana kadar memur, bürokrasi ve tarım kenti olarak anılan Ankara, son dönemde eğitimden sanayiye, bilimden teknolojiye kadar farklı alanlarda yaptığı atılımla tarihi bir dönüşüm yaşadı, yaşıyor.
Türkiye çok şey üretiyor…
Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Kayseri’de bir tesisin açılışında yaptığı konuşmaya göre, “Çin’den İtalya’ya kadar baktığımızda bu coğrafyada Türkiye’deki üretim kabiliyetlerine sahip başka bir ülke bulunmuyor.”
Türkiye'de müthiş bir üretim hamlesi olduğunu belirten Varank, şunları kaydetti:
"İşte teşvik belgelerimizle, organize sanayi bölgelerimizle, verdiğimiz farklı desteklerle aslında biz bu yatırımların yapılmasının önünü açıyoruz ve bunu niye yapıyoruz? Ülkemizin ekonomisi kalkınsın diye yapıyoruz… Şu anda Türkiye'de müthiş bir üretim hamlesi var.”
Varank, Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
"Çin'den İtalya'ya kadar baktığımızda bu coğrafyada Türkiye'deki üretim kabiliyetlerine sahip başka bir ülke bulunmuyor. Türkiye 20 yılda üretim altyapısına yaptığı yatırımlarla şu anda müthiş bir ivme yakaladı. Global firmalar 'Nasıl Türkiye'de yatırım yaparız?' diye araştırıyorlar. Global firmalar, 'Tedarikçilerimizi nasıl Türkiye'den seçeriz?' diye araştırma yapıyorlar. İşte ihracatta yakaladığımız rakamlar da bunun en güzel göstergesi. Şu anda 12 aylık ihracatımız 250 milyar doları yakalamış durumda ve bizim ihracatımız öyle bazı ülkelerdeki gibi topraktan petrolü çıkar, gazı çıkar sat öyle değil. Bizim ihracatımızın yüzde 95'i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Biz ancak üretebilirsek satabiliyoruz.”
Türkiye'nin potansiyelinin ve parlak geleceğinin farkında olunması gerektiğini vurgulayan Varank, “Olumsuzluk pompalayanlara aldırış etmeden, biz kabiliyetlerimize inanarak, neler yapabileceğimize inanarak, elbette bir ve beraber olarak bu ülkede taş üstüne taş koymaya devam edeceğiz.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.