“Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” fotoğraf sergisi açıldı

Kültür-Sanat 03.08.2022 - 12:04, Güncelleme: 03.08.2022 - 12:04
 

“Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” fotoğraf sergisi açıldı

Kızılay Metro Sanat Galerisi, Dr. Cabir Deniz Seyran’ın çektiği fotoğraflardan oluşan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in açılışını yaptığı sergi, 12 Ağustos Cuma gününe kadar gezilebilecek.
Kentin tarihi ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkarmayı sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” isimli fotoğraf sergisiyle Ankara Kalesi’nin tanıtımına katkıda bulunmaya devam ediyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı ve Dr. Cabir Deniz Seyran’ın iş birliğiyle hazırlanan fotoğraf sergisi, Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde açıldı. Ödemiş: Ankara Kalesi Açık Hava Müzesi Sergi açılışına katılan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara’da yaşamış kadim uygarlıklara ait tüm tarihi, kültürel ve arkeolojik mirasın restorasyonu için yoğunçalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ankara Kalesi Ankara’nın en önemli değerlerinden birisidir. Kalemizin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte en az 2 bin 250 yıllık bir yapı olarak tanımlayabiliyoruz. Kale zaman içerisinde yıprandıkça onarımlar geçirmiş, onarımlar esnasında o günün koşullarında bulunabilen en uygun malzemeler değerlendirilmiş. Kale bedeninin onarımında kullanılan malzemeler Ankara’da yaşamış uygarlıkların bırakmış olduğu arkeolojik ve kültürel varlıklar olarak da sergide beliriyor. Bunun için Ankara Kalesi Ankara’nın bir açık hava müzesi. Kale katmanlarına baktığımızda Ankara'da yaşamış olan tüm uygarlıkların izlerini görmemiz mümkün.  Sayın Başkanımız Mansur Yavaş ‘Ankara, Ankaralılar tarafından bilinirse korunabilir anlayışıyla yola çıkalım’ dedi. Biz de bu çerçevede hem Ankara'da kültürel ve arkeolojik varlıkların mimari miraslarını korumaya yönelik çalışmaları hızla gerçekleştiriyoruz. Bir yandan da bu varlıkların farkındalığının bilinirliliğininoluşması için de bu tür kültürel etkinliklere katkı veriyoruz.”   60 fotoğraftan oluşuyor   Kale onarımında çeşitli medeniyetler tarafından Ankara Kalesi’ne yerleştirilen taşların surlara gömülü vaziyette korunmuş bir şekilde kalmasını, üzerinde yazı ve çeşitli figürlerin bulunduğu taşların kaybolmaması adına büyük bir şans olarak niteleyenDr. Cabir Deniz Seyran, “Her şey kale girişinde yer alan taşı fark etmemle başladı. Aynı şekilde meydanda bulunan çeşmenin yanındaki taşlarla devam etti. Sonuçta bir derya olarak bu tür taşların iç ve dış kale surlarında gömülmüş vaziyette olduğunu görmemle birlikte bununla ilgili bir proje yapmam gerektiğini düşündüm. 2 yıldan fazla bir sürede Ankara Kalesi’ne giderek bu taşları fotoğrafladım. Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda taş, kalenin onarımında kullanılmış. Buraya gelen her medeniyet ‘biz de buradayız’ der gibi taşları surların içine yerleştirmiş” dedi. 60 tane fotoğraftan oluşan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” sergisi Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde 12 Ağustos Cuma gününe kadar gezilebilecek.
Kızılay Metro Sanat Galerisi, Dr. Cabir Deniz Seyran’ın çektiği fotoğraflardan oluşan “Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in açılışını yaptığı sergi, 12 Ağustos Cuma gününe kadar gezilebilecek.

Kentin tarihi ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkarmayı sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi, “ Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” isimli fotoğraf sergisiyle Ankara Kalesi’nin tanıtımına katkıda bulunmaya devam ediyor.

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı ve Dr. Cabir Deniz Seyran’ın iş birliğiyle hazırlanan fotoğraf sergisi, Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde açıldı.

Ödemiş: Ankara Kalesi Açık Hava Müzesi

Sergi açılışına katılan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara’da yaşamış kadim uygarlıklara ait tüm tarihi, kültürel ve arkeolojik mirasın restorasyonu için yoğunçalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu:

Ankara Kalesi Ankara’nın en önemli değerlerinden birisidir. Kalemizin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte en az 2 bin 250 yıllık bir yapı olarak tanımlayabiliyoruz. Kale zaman içerisinde yıprandıkça onarımlar geçirmiş, onarımlar esnasında o günün koşullarında bulunabilen en uygun malzemeler değerlendirilmiş. Kale bedeninin onarımında kullanılan malzemeler Ankara’da yaşamış uygarlıkların bırakmış olduğu arkeolojik ve kültürel varlıklar olarak da sergide beliriyor. Bunun için Ankara Kalesi Ankara’nın bir açık hava müzesi. Kale katmanlarına baktığımızda Ankara'da yaşamış olan tüm uygarlıkların izlerini görmemiz mümkün.  Sayın Başkanımız Mansur Yavaş ‘Ankara, Ankaralılar tarafından bilinirse korunabilir anlayışıyla yola çıkalım’ dedi. Biz de bu çerçevede hem Ankara'da kültürel ve arkeolojik varlıkların mimari miraslarını korumaya yönelik çalışmaları hızla gerçekleştiriyoruz. Bir yandan da bu varlıkların farkındalığının bilinirliliğininoluşması için de bu tür kültürel etkinliklere katkı veriyoruz.”

 

60 fotoğraftan oluşuyor

 

Kale onarımında çeşitli medeniyetler tarafından Ankara Kalesi’ne yerleştirilen taşların surlara gömülü vaziyette korunmuş bir şekilde kalmasını, üzerinde yazı ve çeşitli figürlerin bulunduğu taşların kaybolmaması adına büyük bir şans olarak niteleyenDr. Cabir Deniz Seyran, “Her şey kale girişinde yer alan taşı fark etmemle başladı. Aynı şekilde meydanda bulunan çeşmenin yanındaki taşlarla devam etti. Sonuçta bir derya olarak bu tür taşların iç ve dış kale surlarında gömülmüş vaziyette olduğunu görmemle birlikte bununla ilgili bir proje yapmam gerektiğini düşündüm. 2 yıldan fazla bir sürede Ankara Kalesi’ne giderek bu taşları fotoğrafladım. Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda taş, kalenin onarımında kullanılmış. Buraya gelen her medeniyet ‘biz de buradayız’ der gibi taşları surların içine yerleştirmiş” dedi.

60 tane fotoğraftan oluşan “ Ankara Kalesi Bedeninde Devşirme Taşlar” sergisi Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde 12 Ağustos Cuma gününe kadar gezilebilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.