Dr. Süleyman Basa’dan deprem uyarıları

Güncel 18.08.2024 - 21:24, Güncelleme: 18.08.2024 - 21:24
 

Dr. Süleyman Basa’dan deprem uyarıları

Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin deprem tehlikesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken “Alınan önlemler yetersiz” dedi.
17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. yıl dönümünde, deprem bilim uzmanları Türkiye’nin karşı karşıya olduğu deprem riskini bir kez daha vurguladı. Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, bu vesileyle yaptığı açıklamalarda, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin deprem tehlikesine dikkat çekti ve alınan önlemlerin yetersizliğine işaret etti. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği 1999 Marmara Depremi’nden bu yana geçen 25 yılda, birçok adım atıldığını belirten Dr. Basa, ancak bu çabaların yeterli olmadığını vurguladı. “Yapı denetim ile ilgili bir yönetmelik çıkarıldı, ancak 6 Şubat’ta yaşanan depremler, bu yönetmeliğin de yetersiz kaldığını gösterdi” diyen Basa, yer ve yapının aynı anda sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. BASA: 6 ŞİDDETİNDE DEPREM İSTANBUL’U YIKABİLİR! Marmara Bölgesi’nin deprem açısından odak noktası olduğunu ifade eden Dr. Basa, İstanbul’un depreme hazır olmadığının altını çizdi. Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmının İstanbul’da yoğunlaştığını belirten Basa, “İstanbul’da pek çok bina, mühendis bile görmedi. Marmara Denizi’nde her an bir deprem bekleniyor ve 6 şiddetindeki bir depremle İstanbul yıkılabilir, çevre iller büyük ölçüde etkilenebilir” dedi. Özellikle sanayi bölgelerinin risk altında olduğunu belirten Dr. Basa, “Sanayinin büyük çoğunluğunun Bursa’da olması, Gemlik bölgesini daha da önemli kılıyor. Bu bölgeler, olası bir depremde büyük zarar görebilir” uyarısında bulundu. ÖNLEMLER ACİLEN ALINMALIDIR Dr. Süleyman Basa, kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine değinirken, “İnsan canı geniş odalardan daha kıymetli. Ancak kentsel dönüşüme Avcılar yerine Bağdat Caddesi’nden başlanıyorsa, burada farklı bir amaç güdülüyor demektir” ifadelerini kullandı. Basa’nın açıklamaları, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde deprem riskine karşı alınması gereken önlemlerin aciliyetini bir kez daha ortaya koydu. (Kaynak: BHA)    
Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin deprem tehlikesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken “Alınan önlemler yetersiz” dedi.

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. yıl dönümünde, deprem bilim uzmanları Türkiye’nin karşı karşıya olduğu deprem riskini bir kez daha vurguladı.  Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, bu vesileyle yaptığı açıklamalarda, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin deprem tehlikesine dikkat çekti ve alınan önlemlerin yetersizliğine işaret etti.

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği 1999 Marmara Depremi’nden bu yana geçen 25 yılda, birçok adım atıldığını belirten Dr. Basa, ancak bu çabaların yeterli olmadığını vurguladı. “Yapı denetim ile ilgili bir yönetmelik çıkarıldı, ancak 6 Şubat’ta yaşanan depremler, bu yönetmeliğin de yetersiz kaldığını gösterdi” diyen Basa, yer ve yapının aynı anda sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti.

BASA: 6 ŞİDDETİNDE DEPREM İSTANBUL’U YIKABİLİR!

Marmara Bölgesi’nin deprem açısından odak noktası olduğunu ifade eden Dr. Basa, İstanbul’un depreme hazır olmadığının altını çizdi. Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmının İstanbul’da yoğunlaştığını belirten Basa, “İstanbul’da pek çok bina, mühendis bile görmedi. Marmara Denizi’nde her an bir deprem bekleniyor ve 6 şiddetindeki bir depremle İstanbul yıkılabilir, çevre iller büyük ölçüde etkilenebilir” dedi.

Özellikle sanayi bölgelerinin risk altında olduğunu belirten Dr. Basa, “Sanayinin büyük çoğunluğunun Bursa’da olması, Gemlik bölgesini daha da önemli kılıyor. Bu bölgeler, olası bir depremde büyük zarar görebilir” uyarısında bulundu.

ÖNLEMLER ACİLEN ALINMALIDIR

Dr. Süleyman Basa, kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine değinirken, “İnsan canı geniş odalardan daha kıymetli. Ancak kentsel dönüşüme Avcılar yerine Bağdat Caddesi’nden başlanıyorsa, burada farklı bir amaç güdülüyor demektir” ifadelerini kullandı.

Basa’nın açıklamaları, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde deprem riskine karşı alınması gereken önlemlerin aciliyetini bir kez daha ortaya koydu. (Kaynak: BHA)

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.