Gordion Antik Kenti "UNESCO Dünya Mirası" oluyor
Ankara
(İHA) - İhlas Haber Ajansı |
24.02.2021 - 08:16, Güncelleme:
24.02.2021 - 08:16
Gordion Antik Kenti "UNESCO Dünya Mirası" oluyor
ANKHABER
Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya tarafından 2014 yılında kurulan "Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi; Gordion Antik Kenti"nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne yazılması için yapılan çalışmalarda sona gelindi. Gordion Yönetim Planı ve Adaylık Dosyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı vasıtasıyla Dışişleri Bakanlığı’na iletildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından UNESCO’ya iletilen dosya için UNESCO Merkezi tarafından 2022 Yılı Haziran Ayı’nda alınacak olan nihai karar amacıyla Gordion Antik Kenti’nde yıl boyunca sürecek incelemeler başlatıldı. Gordion Antik Kenti, 2022 yılında UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi’ne Türkiye’nin 19. Kültür Varlığı olarak girecek.
Neler yapıldı?
‘Dünya Polatlı’yı Tanıyacak’ sloganıyla 2015 yılından bu yana Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için Polatlı Belediyesi tarafından bir çok ilke imza atıldı. Eylül 2015'te Avrupa Miras Günleri Polatlı Belediyesi ev sahipliğinde Gordion’da gerçekleştirildi. Son altı yıllık süreç içerisinde 40 binden fazla öğrenci, Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi rehberliğinde Antik Kenti ziyaret etti. UNESCO Adaylık süreci farkındalık ve eğitim çalışmaları kapsamında 15-16 Mart 2017 tarihlerinde merkezi İstanbul’da bulunan Dünya Mirası Gezginleri Derneği Polatlı’ya davet edilerek eğitim kurumlarında çalışmalar yürütüldü. Öğrencilere kültürel miras konusunda bilgilendirmeler ve eğitimler yapılarak Patrimonito (Dünya Mirası Koruyucusu) ünvanı verildi.
Maraton koşuldu
Geleneksel Gordion Maratonu 2018 yılından bu yana Antik Kent çevresinde oluşturulan rota üzerinde gerçekleştirilerek; dünyanın dört bir yanından yüzlerce sporcunun Polatlı’da bir araya gelmesi sağlandı. Gordion Antik Kenti üzerinde gerçekleştirilen Balon Turları aracılığı ile yüzlerce ziyaretçinin tarihe gökyüzünden tanıklık etmesi sağlandı. Polatlı Belediyesi 6 yıldır yürüttüğü faaliyetlerle adaylık sürecinin eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerini büyük oranda tamamlayarak tüm Türkiye’de kültürel mirası ile dikkat çekti. 2018 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Polatlı’da Gordion Alan Başkanlığı ofisi kurularak tüm çalışmalar ikinci bir safhaya taşındı. 2017 yılında Gordion için Polatlı Belediyesi tarafından hazırlanan Arkeo Park Projesi Avrupa Birliği Fonlarından destek almak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay beklerken; Alan Başkanlığı teknik ekibi tarafından bölgedeki tüm Tümülüs ve höyüklerin durumu tespiti yapılarak, fotoğrafları çekilerek dosya sürecinin bir ayağının daha tamamlanması sağlandı.
ANKHABER
Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya tarafından 2014 yılında kurulan "Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi; Gordion Antik Kenti"nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne yazılması için yapılan çalışmalarda sona gelindi. Gordion Yönetim Planı ve Adaylık Dosyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı vasıtasıyla Dışişleri Bakanlığı’na iletildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından UNESCO’ya iletilen dosya için UNESCO Merkezi tarafından 2022 Yılı Haziran Ayı’nda alınacak olan nihai karar amacıyla Gordion Antik Kenti’nde yıl boyunca sürecek incelemeler başlatıldı. Gordion Antik Kenti, 2022 yılında UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi’ne Türkiye’nin 19. Kültür Varlığı olarak girecek. Neler yapıldı? ‘Dünya Polatlı’yı Tanıyacak’ sloganıyla 2015 yılından bu yana Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için Polatlı Belediyesi tarafından bir çok ilke imza atıldı. Eylül 2015'te Avrupa Miras Günleri Polatlı Belediyesi ev sahipliğinde Gordion’da gerçekleştirildi. Son altı yıllık süreç içerisinde 40 binden fazla öğrenci, Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi rehberliğinde Antik Kenti ziyaret etti. UNESCO Adaylık süreci farkındalık ve eğitim çalışmaları kapsamında 15-16 Mart 2017 tarihlerinde merkezi İstanbul’da bulunan Dünya Mirası Gezginleri Derneği Polatlı’ya davet edilerek eğitim kurumlarında çalışmalar yürütüldü. Öğrencilere kültürel miras konusunda bilgilendirmeler ve eğitimler yapılarak Patrimonito (Dünya Mirası Koruyucusu) ünvanı verildi. Maraton koşuldu Geleneksel Gordion Maratonu 2018 yılından bu yana Antik Kent çevresinde oluşturulan rota üzerinde gerçekleştirilerek; dünyanın dört bir yanından yüzlerce sporcunun Polatlı’da bir araya gelmesi sağlandı. Gordion Antik Kenti üzerinde gerçekleştirilen Balon Turları aracılığı ile yüzlerce ziyaretçinin tarihe gökyüzünden tanıklık etmesi sağlandı. Polatlı Belediyesi 6 yıldır yürüttüğü faaliyetlerle adaylık sürecinin eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerini büyük oranda tamamlayarak tüm Türkiye’de kültürel mirası ile dikkat çekti. 2018 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Polatlı’da Gordion Alan Başkanlığı ofisi kurularak tüm çalışmalar ikinci bir safhaya taşındı. 2017 yılında Gordion için Polatlı Belediyesi tarafından hazırlanan Arkeo Park Projesi Avrupa Birliği Fonlarından destek almak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay beklerken; Alan Başkanlığı teknik ekibi tarafından bölgedeki tüm Tümülüs ve höyüklerin durumu tespiti yapılarak, fotoğrafları çekilerek dosya sürecinin bir ayağının daha tamamlanması sağlandı.
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.