Filiz Köprülü'nün Fotoğraf Yolculuğu

Kültür-Sanat 22.10.2024 - 17:27, Güncelleme: 22.10.2024 - 17:27
 

Filiz Köprülü'nün Fotoğraf Yolculuğu

Sema KUMRULU / Sanatçı Filiz Köprülü'nün, ''Free Spirits'' fotoğraf sergisi 8 Ekim 2024 tarihinde Türk Amerikan Derneği'nde (TAD) açıldı.
    Sanatçı Filiz Köprülü ile çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Fotoğraf üzerine merak ettiklerimi sordum. Harika cevaplar aldım;      Fotoğrafa olan ilginiz nasıl başladı?      Lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. Ortaokuldan itibaren fotoğraf çekiyorum. 2017 yılından itibaren daha farklı gözle bakmaya başladım. Tabii eğitimini almak, bugünlere gelmek uzun bir süreç oldu. Farklı atölyelerde, doğada, projelerde çalıştım. Ankara'ya dayalı projelerim çok ses getirdi. Benim aslında çıkış amacım portre. Stüdyoda portre çalışırken siz yönlendiriyorsunuz, ifadeyi siz kurguluyorsunuz. Sahada ise kurgulanmış ifadeyi siz çekiyorsunuz.       Bu sergiyi açma yolculuğunuz nasıl başladı?      Bir fotoğraf yolculuğu ile başladı bu sergim. Sergideki fotoğraflarım, sahne fotoğrafları. Bir fotoğrafım beni çok etkiledi ve çıkış noktam bu oldu. Bu sahneyi çekmem dört yıl sürdü. Bu dört yılda, üç ayda bir arkadaşların olduğu sahneye giderek binlerce fotoğraf çekerek yaptığım bir çalışma oldu fakat bunları yaparken aklımda sergi açma fikri yoktu. Bir gün bir hocam ''Eğer bu en iyi sergin olacaksa, diğer sergilerin nasıl olacak?'' deyince bana güç verdi. ''Evet bu bunun en iyisi olmalıydı'' 3 aylık çalışmalarım ardından binlerce fotoğraf arasından 50 fotoğraf seçtim. Beni etkileyen görselde; özgür bir ruh, bir isyan, bir çıkış vardı.  Sanatta, insan yaşamında, düşüncelerimizde özgürlüğü önemsiyorum. Bu yüzden sergimin, "Free Spirits" yani "Özgür Ruhlar" adı oradan doğdu. Artık her şey hazırdı. Geriye dostlarımla paylaşmak kalmıştı. Umarım doğru işler yapmışımdır.    Fotoğraf çekmek sizde nasıl duygular oluşturuyor?    Ben fotoğraf çekerken nefes almayı unutanlardanım. Bir kare çekebilmek için birkaç kez gittiğim sahalar oluyor. Bir kelebeği çekerken, beslenme anı beni çok etkilemişti. Çok mucizevi şeyler var. Gerçekten nefesim kesilmişti. Bunu sahaya çıktığınız zaman, elinize makinenizi aldığınız zaman çok yoğun hissediyorsunuz.      Son olarak neler söylemek istersiniz?     Bu sergim benim ilk açtığım kişisel sergim.45 fotoğraf yer alıyor. Yurt dışında çeşitli ülkelerde birçok sergiye katıldım. Ankara'da derneklerde ve atölyelerde sergilerim oldu. Belki ulusalda değil uluslararası alanda daha çok tanınıyorum diye düşünüyorum. Bunu da vurgulamak isterim. Uluslararası altın madalya aldığım fotoğraflarım var. Sergi açmak çok farklı bir şey. Açtığınız sergide, kendinizi ifade edebilmeniz, yansıtmanız gerekiyor. İzleyici de bunu hissetmeli. Gelen yorumlar bu yönde.      Bu keyifli söyleşi için sevgili Filiz Köprülü'ye çok teşekkür ederim. Harika fotoğraflarıyla ondan çok şey öğrendim. Nice sergiler…
Sema KUMRULU / Sanatçı Filiz Köprülü'nün, ''Free Spirits'' fotoğraf sergisi 8 Ekim 2024 tarihinde Türk Amerikan Derneği'nde (TAD) açıldı.

    Sanatçı Filiz Köprülü ile çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Fotoğraf üzerine merak ettiklerimi sordum. Harika cevaplar aldım;

     Fotoğrafa olan ilginiz nasıl başladı?

     Lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. Ortaokuldan itibaren fotoğraf çekiyorum. 2017 yılından itibaren daha farklı gözle bakmaya başladım. Tabii eğitimini almak, bugünlere gelmek uzun bir süreç oldu. Farklı atölyelerde, doğada, projelerde çalıştım. Ankara'ya dayalı projelerim çok ses getirdi. Benim aslında çıkış amacım portre. Stüdyoda portre çalışırken siz yönlendiriyorsunuz, ifadeyi siz kurguluyorsunuz. Sahada ise kurgulanmış ifadeyi siz çekiyorsunuz.

      Bu sergiyi açma yolculuğunuz nasıl başladı?

     Bir fotoğraf yolculuğu ile başladı bu sergim. Sergideki fotoğraflarım, sahne fotoğrafları. Bir fotoğrafım beni çok etkiledi ve çıkış noktam bu oldu. Bu sahneyi çekmem dört yıl sürdü. Bu dört yılda, üç ayda bir arkadaşların olduğu sahneye giderek binlerce fotoğraf çekerek yaptığım bir çalışma oldu fakat bunları yaparken aklımda sergi açma fikri yoktu. Bir gün bir hocam ''Eğer bu en iyi sergin olacaksa, diğer sergilerin nasıl olacak?'' deyince bana güç verdi. ''Evet bu bunun en iyisi olmalıydı'' 3 aylık çalışmalarım ardından binlerce fotoğraf arasından 50 fotoğraf seçtim. Beni etkileyen görselde; özgür bir ruh, bir isyan, bir çıkış vardı.  Sanatta, insan yaşamında, düşüncelerimizde özgürlüğü önemsiyorum. Bu yüzden sergimin, "Free Spirits" yani "Özgür Ruhlar" adı oradan doğdu. Artık her şey hazırdı. Geriye dostlarımla paylaşmak kalmıştı. Umarım doğru işler yapmışımdır.

   Fotoğraf çekmek sizde nasıl duygular oluşturuyor?

   Ben fotoğraf çekerken nefes almayı unutanlardanım. Bir kare çekebilmek için birkaç kez gittiğim sahalar oluyor. Bir kelebeği çekerken, beslenme anı beni çok etkilemişti. Çok mucizevi şeyler var. Gerçekten nefesim kesilmişti. Bunu sahaya çıktığınız zaman, elinize makinenizi aldığınız zaman çok yoğun hissediyorsunuz.

     Son olarak neler söylemek istersiniz?

    Bu sergim benim ilk açtığım kişisel sergim.45 fotoğraf yer alıyor. Yurt dışında çeşitli ülkelerde birçok sergiye katıldım. Ankara'da derneklerde ve atölyelerde sergilerim oldu. Belki ulusalda değil uluslararası alanda daha çok tanınıyorum diye düşünüyorum. Bunu da vurgulamak isterim. Uluslararası altın madalya aldığım fotoğraflarım var. Sergi açmak çok farklı bir şey. Açtığınız sergide, kendinizi ifade edebilmeniz, yansıtmanız gerekiyor. İzleyici de bunu hissetmeli. Gelen yorumlar bu yönde.

     Bu keyifli söyleşi için sevgili Filiz Köprülü'ye çok teşekkür ederim. Harika fotoğraflarıyla ondan çok şey öğrendim.

Nice sergiler…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
sevim
(22.10.2024 20:21 - #466)
fotoğraf sanatçımızı tebrik ederim. kişisel fotoğraf sergisine ruhunun güzelliği yansımış. nicelerine....
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.