Türkiye sahte bal yiyor!
Türkiye sahte bal yiyor!
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan şifa kaynağı, mucizevi besin bal, halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
Nisan Erdem
Resmi kurumların ve halk sağlığı uzmanlarının her yıl yaptığı denetimlere bu yıl da sahte ballar takıldı.
Sahte balı nasıl anlarız, kaç çeşit bal var, balda hangi hileler yapılıyor, nelere dikkat etmeliyiz gibi soruları konunun uzmanına sorduk.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Derneği Genel Sekreteri Alim Tutar, bal sektöründeki sahtecilik ve mağduriyetlere dikkat çekti.
Türkiye’de bal üretimi
Dernek genel sekreteri Alim Tutarın verdiği bilgilere göre geçen yıl Türkiye’nin 115 bin ton olan bal üretimi bu yıl iklim krizinin etkilerinden dolayı gecen yıla göre yüzde 25 düşerken rekolte de yüzde 30 düştü. Ülkemizin Trakya ve İç Anadolu bölgesinde ayçiçek balının yüzde 80’i üretim gösterirken, kır çiçeği balında ise Doğu ve Güney Anadolu’da yoğun şekilde bal üretildi. Karadeniz şeridindeki bal rekoltesini kestane balı karşılarken, Güney Ege’de üretilen çam balı üretimi ise yaklaşık yüzde 30 bin ton civarında oldu.
Alim Tutar, Türkiye'de toplam 733 bin kovan olduğunu belirtirken lavantadan pamuk balına, narenciyeden anason balına kadar ticarete konu olan 24 çeşit balın, Türkiye'nin çeşitli illerinde üretildiğini de belirtti.
Ülkemizdeki bal çeşitleri nelerdir?
Ülkemizde, kızılçam ormanlarında afit türünün salgılamış olduğu salgı balı, ağaç türlerinden elde edilen ballar, kültür bitkilerinden elde edilen ballar ve bitki türlerinden elde edilen çiçek balları bulunduğunu söyleyen Tutar, tüketicileri balı alırken dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Tüketiciler bal alırken nelere dikkat etmeli?
Bir arının ortalama 45 günlük ömrü olduğunu söyleyen uzmanlar balın bozulan bir gıda olduğunun altını çizdi. Belli bir süre sonra bozulan gerçek balın ısıya maruz kalmasıyla tağşişli bir ürün haline geldiğini söyleyen Tutar, "Balın belli bir kodeks değeri vardır. Sıcakta kaldıkça balın kimyasal yapısı bozulur. Bu seneki balın maliyeti 260 lira. Dolayısıyla 300 liranın altındaki bal sahte bir baldır. Bütün dünyada bir balın ortalama fiyatı yaklaşık 45 dolardır."
Tüketici doğru malı nereden temin edebilir?
Bal seçimi ve tüketimi konusunda tavsiyelerde bulunan Alim Tutar, "Markalı ürün tüketilmesini tavsiye ediyoruz, bal üretim işletmelerinden temin edilebilir." dedi.
Good Food (iyi tarım) faaliyetleri ve denetlemeler kapsamında halk sağlığını daha da önemsemeye başlayan bal üreticileri ambalajlarında karekod uygulaması, sosyal medya hesapları ve basın bültenleriyle tüketicileri uyarıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.