Kars, Ani, Arpaçay; bir sınır ve iki komşu!

Yerel 04.07.2024 - 18:19, Güncelleme: 04.07.2024 - 18:19
 

Kars, Ani, Arpaçay; bir sınır ve iki komşu!

Serhat şehrimiz Kars, bu özelliğinin çarpıcı örneklerine sahip…
Dursun ERKILIÇ Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Medya Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları vesilesiyle bulunduğumuz Kars ve Ardahan, bu ve benzeri illerimizin herkes tarafından ziyaret edilmesi, gezilmesi, görülmesi ve buraların mazisiyle, tarihiyle ilgili bilgilerle donanmaları gerektiği gerçeğini gösterdi. Kars ve Ardahan illeri, aralarına Iğdır’ı da eklersek haritadaki yerleri icabı hiçbir şehirde olmayan özelliklere sahip. BİR SINIR, İKİ KOMŞU! Kars, Ani Harabelerini bölerek Türkiye - Ermenistan arasında paylaştıran Arpaçay ile sınırımızı belirlerken buraları görmeye gidenler, karşı yakadaki Ermenistan bayraklarıyla yüz yüze kalıyor… Arpaçay üzerinde bulunan yıkık köprü bir dönemin zenginliğini ifade eden İpek Yolu'nun geçtiği noktaymış. Bugün iki ülkenin sınırı üzerinde bulunan enkaz, aslında Ani’de yaşayan insanların zenginliğinin de en önemli sebebiymiş. Ermenistan tarafında bulunan Rus bayraklarının önemi ve anlamı ise daha farklı. İmzalanan antlaşmalar gereği Ermenistan ve Rusya Federasyonu bayrakları, Türkiye tarafından görülecek şekilde birlikte dalgalanıyor. Bu manzara, Sadece Ermenistan ile değil Rusya Federasyonu ile de komşu olduğumuzu gösteriyor. Yani bir sınır, iki komşu! MUHTEŞEM ANİ HARABELERİ Sadece Kars’ın değil bölgenin de en önemli tarih, kültür ve turizm değeri olan Ani, her dönemde ilgi odağı olmuş bereketli topraklara ve stratejik öneme sahiptir. Bu yüzden birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Urartular, Ermeniler, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti, Ani’ye iz bırakmıştır… MEDENİYETLER BURADA BULUŞTU Ani Harabeleri için, “Medeniyetlerin Buluştuğu Nokta” denmesi boşuna değildir. 10 ve 11. yüzyıllarda, Ortaçağ'da tam bir ticaret merkezi olan Ani, bugün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ‘Harabe’ halindedir… Ani, tarih ve kültür meraklıları ile turistler açısından tam bir cazibe merkezidir.
Serhat şehrimiz Kars, bu özelliğinin çarpıcı örneklerine sahip…

Dursun ERKILIÇ

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Medya Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları vesilesiyle bulunduğumuz Kars ve Ardahan, bu ve benzeri illerimizin herkes tarafından ziyaret edilmesi, gezilmesi, görülmesi ve buraların mazisiyle, tarihiyle ilgili bilgilerle donanmaları gerektiği gerçeğini gösterdi. Kars ve Ardahan illeri, aralarına Iğdır’ı da eklersek haritadaki yerleri icabı hiçbir şehirde olmayan özelliklere sahip.

BİR SINIR, İKİ KOMŞU!

Kars, Ani Harabelerini bölerek Türkiye - Ermenistan arasında paylaştıran Arpaçay ile sınırımızı belirlerken buraları görmeye gidenler, karşı yakadaki Ermenistan bayraklarıyla yüz yüze kalıyor…

Arpaçay üzerinde bulunan yıkık köprü bir dönemin zenginliğini ifade eden İpek Yolu'nun geçtiği noktaymış.

Bugün iki ülkenin sınırı üzerinde bulunan enkaz, aslında Ani’de yaşayan insanların zenginliğinin de en önemli sebebiymiş.

Ermenistan tarafında bulunan Rus bayraklarının önemi ve anlamı ise daha farklı. İmzalanan antlaşmalar gereği Ermenistan ve Rusya Federasyonu bayrakları, Türkiye tarafından görülecek şekilde birlikte dalgalanıyor.

Bu manzara, Sadece Ermenistan ile değil Rusya Federasyonu ile de komşu olduğumuzu gösteriyor. Yani bir sınır, iki komşu!

MUHTEŞEM ANİ HARABELERİ

Sadece Kars’ın değil bölgenin de en önemli tarih, kültür ve turizm değeri olan Ani, her dönemde ilgi odağı olmuş bereketli topraklara ve stratejik öneme sahiptir.

Bu yüzden birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Urartular, Ermeniler, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti, Ani’ye iz bırakmıştır…

MEDENİYETLER BURADA BULUŞTU

Ani Harabeleri için, “Medeniyetlerin Buluştuğu Nokta” denmesi boşuna değildir.

10 ve 11. yüzyıllarda, Ortaçağ'da tam bir ticaret merkezi olan Ani, bugün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ‘Harabe’ halindedir…

Ani, tarih ve kültür meraklıları ile turistler açısından tam bir cazibe merkezidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.