İşsizlik rakamları her açıklandığında, Türkiye’nin bir başka gerçeği daha yüreğimizi kanatıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun nisan-haziran dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerine göre, ülkede işsizlik oranı her ne kadar yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre 0,3 puanlık azalışla yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşmiş olsa da yaramız kanamaya devam ediyor.
Bazı rakamları hatırlatmak gerekirse: Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 73 bin kişi azalarak 3 milyon 400 bin kişi oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalışla yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan azaldı. Aynı dönemde 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 1,2 puan azalışla yüzde 18,3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 15,1, kadınlarda ise yüzde 24,1 olarak tahmin edildi.
ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME…
Genç işsizlerdeki veriler, sorunun geleceği açısından da önem arz ediyor.
Ancak bu yönde örnek bir gelişme yaşandı.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Ali Yıldız, Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz ve Yasin Özyolu ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’i ziyaret ederek hem ‘hayırlı olsun’ dileklerini iletti hem de işsizlik konusunda önemli mesajlar ve talepleri dile getirdi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğuna, öte yandan işletmelerin de eleman bulamamaktan dert yandığına dikkat çekerek, 30 binden fazla çalışana ihtiyacı duyulan perakendecilik sektörü için Meslek Lisesi talebinde bulundu.
ATO’nun eğitim sektöründe faaliyet yürüten üyelerinin sorunlarını aktaran Baran, özel okulların son dönemde enflasyondaki yükseliş ve maliyet artışları nedeniyle sürdürülebilirlik kaygısı yaşadığına dikkat çekti.
Özel eğitim kurumlarına uygulanan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi talebini ileten Baran, normal işletmelerde açılışta bir kez alınan ancak eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan özel okul ve kurslardan her yıl tahsil edilen ruhsat harçlarının işletmeler için ek maliyet oluşturduğunu söyledi. Baran, üyelerin taleplerini dile getirirken de “Özel okul ve kurslardan her yıl alınan ruhsat harcının bir defaya mahsus tahsis edilmesi talep ediliyor” dedi.
PERAKENDE MESLEK LİSESİ
Baran, konuşmasında Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğuna dikkat çekerek, işletmelerin de ara eleman bulamamasından yakındı. İhtiyaca uygun nitelikli eleman yetiştirmenin önemine değinen Baran,“Ekonomimizin içinde hizmet sektörümüzün payı yüzde 72 düzeyinde. Bu kadar büyük bir alanda çalışana ihtiyaç da büyük ancak işgücümüzün niteliği işverenin aradığına uymuyor. Başkent Ankara’da şu anda sadece perakendecilik alanında satış pazarlamadan, muhasebeye kadar 30 binden fazla çalışana ihtiyaç var. Bu alanda Meslek Lisesi açılması için Milli Eğitim Bakanlığımız ile işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.
BAKAN YUSUF TEKİN: İSTİHDAM İÇİN MESLEK LİSELERİ…
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin de konuşmasında, özel eğitim kurumları dahil olmak üzere eğitim sektörünün sorunlarını yakından takip ettiklerini ve çözüm önerilerini hayata geçirmek üzere gündeme aldıklarını aktardı.
Baran’ın “Perakendecilik Meslek Lisesi” önerisine olumlu yaklaşan Bakan Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüttüğü dönemde perakendecilik konusunda yüksekokul kurma çalışmaları yürüttüğünü belirterek, konuyla ilgili deneyimin meslek lisesi kurulması konusunda katkısı olacağını söyledi. Bakan Tekin, “Hizmet sektöründe istihdamı artırmak için meslek liselerini güçlendirmemiz lazım. Bu noktada Ankara Ticaret Odası ile işbirliği yapabiliriz. Çalışmalara başlayalım, perakendecilik alanında bir lise planlayalım. Bu yıl hazırlıklarını tamamlayalım ve gelecek yıl öğrenci almaya başlayalım” dedi.
SONUÇ OLARAK DENİLEBİLİR Kİ…
Genç işsizliği azaltmak, bir meslek icra ederek iş/güç sahibi olabilmek için meslek liseleri daha cazip ve yaygın hale getirilmeli.
Çünkü eğitim yoluyla mesleksizlikten kurtulduğunuzda; ‘meslek / sizseniz, iş / sizsiniz’ demektir.