Türkiye’nin son 24 yılda yaşadığı iki büyük deprem bölgesini gezmiş, görmüş biri olarak sayısız yazı kaleme aldım. Gördüklerim ne kadar ızdırap vericiyse, milletin yardımlaşması, dayanışması, fedakarlığı da o kadar sevindiriciydi.
İKİ DEPREM BÖLGESİNİ DE GÖRDÜM
1999’daki Marmara depreminde neredeyse tüm bölgeyi gezmiş, gazetecilik adına üzerimize düşeni yapmıştık. O deprem çok can aldı. 20 bine yakın ölü, 50 bine yakın yaralı vardı… Yıkıcıydı, yürek yakıcıydı.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli olarak başlayan, başka zelzelelerle deprem fırtınasına dönüşen, artçıları bile deprem etkisi yaratan, 11 ilde 14 milyona yakın insanı etkileyerek 50 bine yakın insanımızın canına kıyan, 100 binlerce insanın yaralanmasına sebep olan; yuvalar yıkan, aileleri yok eden, 200 bine yakın bina ve işyeri ile 500 binden fazla daireyi / evi enkaz haline getiren deprem bölgesinin en büyük can ve mal kaybı yaşanan şehri Hatay’a gittim. Mamak Belediyesi’nin düzenlediği organizasyon ile vardığımız şehir ile ilgili izlenimlerimi dört ayrı yazıda aktardım. Başka yazılar da kaleme alacağım. Çünkü bu deprem; dünyada eşi olmayan, tüm uzmanları hayrete düşüren (ve bu yönüyle; pek çok kullanım alanı yanında iklim denetim silahı ve yapay deprem aygıtı olarak da kullanıldığı söylenen) HAARP projesiyle de izah edilen bir felaket. Bu ayrı bir yazı konusudur.
11 şehrimizi yıkan, 85 milyon insanımızın yüreğini yakan son depreme başka bir açıdan bakmak istiyorum.
EMEKÇİLERİN EMEĞİ, DESTEĞİ
Bilindiği gibi deprem duyulur duyulmaz başta devlet kurumları olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda arama kurtarma ekibi ile gıda ve sağlık yardımı yağmaya başladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Başkentin 25 ilçe belediyesi ve tüm yerel yönetimler ile sayısız kişi, kurum, kuruluş tüm imkanlarını seferber etti. Bunlar arasında sendikalar da bulunuyordu.
Türkiye’nin en büyük işçi sendikaları çatı kuruluşu olan HAK-İŞ Konfederasyonu hem arama kurtarma timini gönderdi hem de üye sendikalarla birlikte ayni ve nakdi yardım kampanyaları düzenledi.
MAHMUT ARSLAN: MİLLETİMİZİN YANINDAYIZ
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Depremin yaralarını sarmak için bütün gücümüzle ve sendikalarımızla birlikte milletimizin yanındayız” diyerek sıkça deprem bölgesine gitti.
Arslan, “HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın deprem bölgesine yardımları 220 milyonu aştı. Bölgenin normalleşmesi için bu yardımlarımız devam edecek. Devletimizin ve Milletimizin dayanışmasına güveniyoruz. Türkiye bu zorluğun da üstesinden gelecektir” diyerek büyük destek, güç ve moral verdi.
AFAD İLE İŞ BİRLİĞİ HALİNDE…
HAK-İŞ, deprem bölgesinde arama ve kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra bir Kriz Merkezi oluşturarak AFAD ile koordineli şekilde “HAK-İŞ ile Birlikte Depremzedelere Sen de El Uzat” yardım kampanyası başlattı. Olağanüstü Başkanlar Kurulu toplantısıyla önemli kararlar alındı ve ilk etapta 15 Milyon liralık acil bütçe ayrıldı. AFAD Koordinasyonunda bölgedeki ihtiyaçları karşılamak üzere su, battaniye, uyku tulumu, jeneratör ve çadırın yer aldığı tırlar deprem bölgesine gönderilerek AFAD ekiplerine teslim edildi ve dağıtımları sağlandı.
KADINLAR İÇİN 3 TIR GÖNDERİLDİ…
HAK-İŞ Yönetim Kurulumuz tarafından, 8 Mart vesilesiyle deprem bölgesindeki üyelere dağıtılmak üzere kadınlara yönelik yardım malzemelerinden oluşan üç tır da deprem bölgesine gönderildi.
HAK-İŞ Kadın Komitesi koordinasyonuyla kadınlara yönelik hazırlanan 3 tır dolusu yardım malzemesi de il başkanlarıyla birlikte depremden etkilenen üyeler ve vatandaşlara dağıtıldı.
YARDIMLARIN ÖNCÜSÜ, SAHİBİ, ORTAĞI…
Türkiye’nin uluslararası alandaki çalışma hayatıyla ilgili en çok ve en büyük kuruluşlara üye konfederasyonu olan HAK-İŞ, 38 Uluslararası Sendikal Kuruluş tarafından aranarak destek ve yardım taleplerini iletti. Ayrıca AB Karma İstişare Komitesi ile toplantı gerçekleştirildi ve oluşturulan heyet bölgeye giderek inceleme ve temaslarda bulundu.
“Türkiye Tek Yürek Kampanyasına” 10.000.000 TL nakdi destek sağladık. HAK-İŞ Konfederasyonumuz Yönetim Kurulu ve çalışanlarımız birer maaş tutarında destek sağladı. Bu gün hep beraber yaralarımızı sarıp ayağa kalkma günüdür.
Arama ve Kurtarma çalışmalarının sonuna gelindiği bu günlerde bölgenin ve ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
HAK-İŞ ÜYESİ SENDİKALARIN YARDIMLARI
“Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın bölgede 100 bin üyesi bulunmaktadır” diyen Mahmut Arslan, HAK-İŞ olarak “Türkiye Tek Yürek Kampanyasına” 10.000.000 TL nakdi destek sağladıklarını belirterek bağlı sendikaların ilk 20 gündeki yardımlarını da şöyle sıraladı:
“Deprem bölgesindeki üyelerine yönelik Hizmet-İş Sendikamız 100 milyon TL, Öz Sağlık İş Sendikamız 70 milyon TL, Özçelik-İş Sendikamız 15 milyon TL, Öz Güven-Sen Sendikamız 6 milyon TL, Öz Taşıma-İş Sendikamız 4 milyon TL, Öz İletişim-İş Sendikamız 458 bin TL doğrudan nakdi yardımda bulundu.”
Ayrıca; HAK-İŞ’in yardım kampanyası devam ederken bağlı sendikalar da çeşitli şekillerde bölgeye yönelik nakdi yardımların yanı sıra üyelerine ve vatandaşların giyim, gıda ve barınma ihtiyaçlarına yönelik yardımlarını aralıksız sürdürüyor.
ÖNEMİ VE ANLAMI OLAN DAVRANIŞ…
Emekçilerden depremzedelere uzanan yardım elinin şekli ve sonuçları itibarıyla ne kadar önemli olduğunu HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın açıklamalarında dile getirdiği hususlarda görmek mümkün.
Enkaz altındakilerin kurtulması için harcanan emek; enkazdan çıkarılanların ve diğer depremzedelerin yaşaması için gereken ekmek / yemek, tüm dertlere derman olacak maddi / manevi destek emekçilerin Türkiye için üretmesinin ötesinde bir öneme ve anlama sahip olduğunu gösteriyor.