Bingöl’ün durumunu Muğla’ya benzettim!
Hani Bodrum, Marmaris, Fethiye ve diğer ilçeler yanında ‘deniz görmemiş’ gibi durur ya Muğla; Bingöl merkez de Genç, Solhan ve diğer ilçelerin sahip olduğu kadim mazinin, tarihi, kültürel, turistik değerlerin bir adım gerisinde!
Çünkü…
Bingöl coğrafya, topoğrafya özelliklerinin oluşturduğu fiziki koşullar ve deprem gerçeği gereği yeniden, yeni kurulmuş bir kent…
BU NOKTADA BİLİNMELİ Kİ
-Birçok medeniyete ev sahipliği yaptı…
- “Çevlik” ya da “Çolig” adıyla Palu ilçesine bağlı bir bucakken 1872 yılında “Çapakçur” adıyla ilçe; 1936 yılında il oldu.
-1945 yılında “Bingöl” adını aldı…
-Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Suyu’nun kenarında bağlık bahçelik yeşil bir ovada kurulmuş…
-Bingöl günümüzdeki yerine kurulduktan sonra değişik adlarla anıldı ama tarihine ilişkin bilgi veren Evliya Çelebi, Çapakçur’un Büyük İskender tarafından kurulduğunu ve bu ismi de onun koyduğunu belirtir.
ASIL TARİH İLÇELERDE…
Yani…
Mazi arıyorsan Genç ilçesine gideceksin…
Ne bileyim, Yüzen Adalar gibi benzersiz zenginlikler arıyorsan Solhan’a gideceksin…
Ya da başka özellikler için başka ilçelere…
Bunları yazarken bir Bingöl uzmanı olduğumu sanmayın! Gezdiğim, duyduğum, okuduğum kadarıyla bir yorumda bulunuyorum.
Bu şansı bulmam; Kanada’da Van Horne şirketinin başarılarıyla şehrin gururu olan iş insanı Fesih Zeki Mert’in Bingöl’e yaptığı “Niagara Bingöl Yaşam Evleri”nin açılışıyla oldu.
Sayın Mert ve cevval ekibinin büyük ilgisi ve sağladığı kolaylıklar ile hem bu muhteşem projenin güzel açılışına tanıklık ettik hem de benzersiz konutlar ile birlikte Bingöl’ü az da olsa gezme, görme imkanı bulduk.
DAVET YÜZEN ADALARA!
Bu vesile ile kulağımıza çalınan “Bingöl’e gel” türküsü önce;
Bingöl’e bak Bingöl’e
Pınar akar bin göle
Sözleriyle zemin hazırlayıp sonra da, “Oğlan sen de in göle” diye tahrik edince, medya leşkeri, Fesih Zeki Mert’in peşine düştü!
Menzili maksut, “Yüzen Adalar” idi…
Bingöl - Solhan arası yaklaşık 45 kilometre. Muş Bulvarı’ndan geçip yolun yaklaşık 20’nci kilometresinden sola dönünce, direksiyonu yüzen adalara doğru kırmışsınız demektir...
Şoförümüz öyle yaptı…
VALİLİK ŞÖYLE ANLATIYOR
Muş yolundan döndükten sonrasını ve yüzen adaların özelliğini önce Bingöl Valiliği anlatsın:
Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyü Aksakal göl mezrasındaki Yüzen Ada, o yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Bingöl-Solhan karayolunda 4.5 km uzaklıktadır. Yüzen Ada tamamen doğal bir oluşumdur. Gölün üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilmiş düz arazi üzerinde bulunan krater gölü konumundadır. Gölün şimdiki alanı 300 m2'nin üzerindedir. Gölün derinliğinin 50 metreden fazla olduğu düşünülmektedir. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir.
Gölün ortasında hareket eden üç ada vardır. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur dişbudak ağacı mevcuttur. Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca gölün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülmektedir. Çevresi meşe ve yeşil alan ile kaplıdır.”
BAŞKA ÖZELLİKLER DE VAR
Evet, Valilik bu bilgilerle yetiniyor ama gerek Solhan Belediye Başkanı Abdülhakim Yıldız gerekse işletmeci İhsan Akar Beyler farklı bilgiler de verdi.
Başkan Yıldız ve Akar’ın söylediklerinden ve yaptığım araştırmadan özet çıkarmam gerekirse;
-Yüzen Adalar ile ilgili olarak Bingöl Belediyesi, Bingöl İl Turizm Müdürlüğü ve Solhan Kaymakamlığı ile Solhan Belediyesi tarafından çeşitli turizm projeler geliştirilerek uygulamaya konmuş.
-Yılda 100 bin civarı ziyaretçi geliyor…
-Burası Erzurum Bölge Müdürlüğüne bağlı olduğu için karar ve denetim merkezi Bingöl dışında…
-Adaların bulunduğu alana inen yol dar olduğu için büyük sıkıntılar yaşanıyor. Tur otobüsleri uzakta durduğu için inip çıkmak sorun oluyor.
-Yabancı öğrencilerin ilgisi büyük…
-Yüzen Adalara özel bir durum ve izin yoksa çıkılamıyor…
-Betonlaşmaya kesinlikle izin verilmiyor…
-Derinlik ve adaların su altındaki bölümüyle ilgili 50 metreden 80 metreye kadar söylenti var…
VİZYONER PROJE GEREK…
Toparlamam gerekirse: Yüzen Adalar benzersiz özellikleriyle bir cazibe merkezi ancak bu güzellik başka değerlerle harmanlanarak hatta civar şehirleri de kapsayacak bir turizm projesi geliştirilerek yeni bir turizm destinasyonu oluşturulabilir.
Evet, Bingöl’ün külhana değil Solhan ve diğer ilçeler ile komşu şehirlerin doğal, tarihi, kültürel, turistik özelliklerini de kapsayacak vizyoner projelere ihtiyacı var.
Zorlaştıran olmazsa zor değil!