Anadolu’da Türkmen oymaklarının yaşadığı her yerde olduğu gibi Türk kadını Yozgat yöresinde de dokuma sanatlarının nadide örneklerini üretmiştir.
ARTIK ANTİKA OLDU
Yozgat’ın özellikle kilimleri, yastıkları ve ‘tülüce’ denilen post benzeri uzun tüylü dokumaları bir zamanlar en gözde el işi ürünlerdi.
Yozgat Akdağ, Kayseri Pınarbaşı, Tokat Çamlıbel ve Kızık, Kars, Ağrı, Taşeli yöresi Türkmenleri tarafından üretilen bu kumaşlar artık tarih oldu!
Balkanlarda ve iç Anadolu’da filikli, tülü-tülüce gibi isimler verilen bu dokumalar artık antika sınıfına girdi…
Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, gazeteciler Ahmet Tezcan ve Ahmet Tek ile ziyaret ettiğimiz halı / kilim antikacısı Ali Ayanoğlu, mesleğiyle ilgili bilgiler verirken yaşadığı birçok acı hatırayı da anlattı.
Dünyanın her yerine antika halı, kilim ve benzeri ürünler satan Ali Ayanoğlu, kamu kurumları ve şahısların bu konulardaki tutumlarının ne büyük kayıplara yol açtığını aktardı.
YOZGAT TÜLÜCESİ
Sohbetimiz sırasında halı / kilim konusunda Yozgat’ın durumunu sorduğumda, özellikle kilim, yastık ve tülüce dokumalarından söz etti.
‘Antika’ olarak kendisine gelen bu tür ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarladığını belirten Ali Ayanoğlu, dükkanın önünde sergilediği Yozgat yöresine ait tülüce dokumasını gösterince, önünde birlikte poz verdik!
TEZGAHLAR YAKILDI
Tülücenin yatak örtüsü, duvar süsü, beşik örtüsü, makat/sedir örtüsü, karyola örtüsü, namazlık olarak kullanıldığını belirten Ayanoğlu, artık bu tür dokumaların üretildiği tezgahların kalmadığını söyledi.
Ne acıdır ki hemen hemen tüm tezgahlar odun olarak yakılmış!