Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Özgül Özkan Yavuz ve kültürel havuz

“Aizanoi halkının 1700 yıllık pagan heykelleri Koca Çay’da bulundu” başlıklı haberi okuyunca üzüldüm ama haberin içindeki, “Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlığı kabul etmesinden sonra kırılarak çaya atıldığı tahmin edilen pagan inancına ait heykellerin parçaları…” ayrıntısını okuyunca irkildim! BU BİR İLKELLİKTİR Aslında insana estetik, huzur, sabır, hoşgörü katması gereken dinleri müzik, resim, heykel ve benzeri kültür sanat eserlerine düşman hale getirmek; bu düşmanlık ile heykellerin başını gövdesinden ayırmak; insanlığın milyonlarca yılda gelişen, oluşan değerlerini, birikimlerini yok etmekten başka bir şey değildir… O heykelleri kıran, resimleri tahrip eden, müzik aletlerini kıran birinden, yok ettikleriyle ilgili küçücük bir talepte bulunsanız, apışır, ilk insan ilkelliğine bürünür! Oysa tahrip edilen tüm eserler ilk insandan bugüne uzanan gelişimimizin zirvesidir… Neyse… SEVİNDİREN HABER… Allah’tan Türklerin ve Türkiye coğrafyasının yani Anadolu’nun dünya kültür mirasına katkısı çok büyük… Bu katkı değerleri, eserleri koruma, kollama, geliştirerek yaşatma konusunda da geçerli olduğu için Türkiye’nin UNESCO listesindeki kültürel miras sayısı giderek artıyor. Başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin kültür/sanat adına yürüttüğü tüm faaliyetlerin, düzenlenen etkinlik ve programların içinde yer alan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, kültür havuzumuzu dolduran güzellikleri kamuoyu ile paylaşan isimlerin başında geliyor. Yazının girişindeki haber ne kadar üzücüyse, Özgül Özkan Yavuz’un, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Türkiye’den giren kültürel unsur sayısı 25’e yükseldi” demesi de o kadar sevindirici… Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamayla da ayrıntıları paylaşılan habere göre; “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi”, “Nasreddin Hoca Fıkra Anlatma Geleneği” ile “Çay Kültürü” listeye alındı. ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ OLMAK… Bu haberin de bir ayrıntısı var. Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un belirttiğine göre Türkiye, Kültürel Miras Listelerine en çok unsur kaydettiren 3 ülkeden biri… Bu alanlardaki gelişmelerin Türk dünyasıyla ilişkileri sağlam zeminlere oturtması, ortak değerlere birlikte sahip çıkılması gibi iş birliği ve dayanışma ortamları yaratması da büyük bir kazanım…
Ekleme Tarihi: 07 Aralık 2022 - Çarşamba

Özgül Özkan Yavuz ve kültürel havuz

“Aizanoi halkının 1700 yıllık pagan heykelleri Koca Çay’da bulundu” başlıklı haberi okuyunca üzüldüm ama haberin içindeki, “Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlığı kabul etmesinden sonra kırılarak çaya atıldığı tahmin edilen pagan inancına ait heykellerin parçaları…” ayrıntısını okuyunca irkildim!

BU BİR İLKELLİKTİR

Aslında insana estetik, huzur, sabır, hoşgörü katması gereken dinleri müzik, resim, heykel ve benzeri kültür sanat eserlerine düşman hale getirmek; bu düşmanlık ile heykellerin başını gövdesinden ayırmak; insanlığın milyonlarca yılda gelişen, oluşan değerlerini, birikimlerini yok etmekten başka bir şey değildir…

O heykelleri kıran, resimleri tahrip eden, müzik aletlerini kıran birinden, yok ettikleriyle ilgili küçücük bir talepte bulunsanız, apışır, ilk insan ilkelliğine bürünür!

Oysa tahrip edilen tüm eserler ilk insandan bugüne uzanan gelişimimizin zirvesidir…

Neyse…

SEVİNDİREN HABER…

Allah’tan Türklerin ve Türkiye coğrafyasının yani Anadolu’nun dünya kültür mirasına katkısı çok büyük…

Bu katkı değerleri, eserleri koruma, kollama, geliştirerek yaşatma konusunda da geçerli olduğu için Türkiye’nin UNESCO listesindeki kültürel miras sayısı giderek artıyor.

Başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin kültür/sanat adına yürüttüğü tüm faaliyetlerin, düzenlenen etkinlik ve programların içinde yer alan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, kültür havuzumuzu dolduran güzellikleri kamuoyu ile paylaşan isimlerin başında geliyor.

Yazının girişindeki haber ne kadar üzücüyse, Özgül Özkan Yavuz’un, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Türkiye’den giren kültürel unsur sayısı 25’e yükseldi” demesi de o kadar sevindirici…

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamayla da ayrıntıları paylaşılan habere göre; “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi”, “Nasreddin Hoca Fıkra Anlatma Geleneği” ile “Çay Kültürü” listeye alındı.

ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ OLMAK…

Bu haberin de bir ayrıntısı var. Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un belirttiğine göre Türkiye, Kültürel Miras Listelerine en çok unsur kaydettiren 3 ülkeden biri…

Bu alanlardaki gelişmelerin Türk dünyasıyla ilişkileri sağlam zeminlere oturtması, ortak değerlere birlikte sahip çıkılması gibi iş birliği ve dayanışma ortamları yaratması da büyük bir kazanım…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.