Ankara Ticaret Odası; Başkan Gürsel Baran ve yönetimiyle; Oda içindeki ‘komiteler’ ve üyeleriyle öylesine önemli işlere imza atıyor ki; ele alınan konuyla ilgili sorunlara çözüm sunulduğu gibi, Türk ekonomisinin kronik sorunlarına da neşter vuruluyor…
Son dönemde dikkat çeken bir iş birliğinin mutlu sonunu hatırlatayım: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile ATO arasında imzalanan protokol neticesinde, standartlar kazandırılan ‘aktarlık’ ve ‘çiçekçilik’ meslekleri belgeli meslek haline getirildi.
Evet, ATO’nun MYK ile yaptığı iş birliği neticesinde, “Aktarlık” ve “Çiçekçilik” belgeli meslek olarak kabul edildi ama akabinde ATO’da gerçekleştirilen bir toplantıyla da “Aktarlık” ve “Çiçekçilik” konularında kamuoyunca bilinmeyen bazı gerçekler anlatıldı…
ÇOK ÖNEMLİ MESAJLAR
ATO Başkanı Gürsel Baran, ülkemizde 3 bin 500’den fazla bitki türü bulunduğunu belirterek, “2022 yılında toplam 145 milyon dolarlık çiçek ihraç ettik” dedi ve neler neler söyledi.
ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da, Türk ekonomisinin kara deliği olan cari açığın kapatılmasına “Aktarlık” ve “Çiçekçilik” sektörlerinin ihracat geliriyle çözüm bulunabileceğini kaydetti. Çünkü sektörlerde bu potansiyel var…
Toplantıya ilgi çok büyük oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maraş, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, Çankaya Kaymakamı Murat Duru, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin, Ankara ve Türkiye turizminin önemli isimlerinden AKK Başkan Yardımcısı Ceren Anadol ve çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu ortamda çarpıcı mesajlar verildi.
HALİL İBRAHİM YILMAZ
Kürsüye ilk gelen ATO Başkan Yardımcısı, TKKB ve AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz oldu. aktarlık ve çiçekçiliğin Türkiye ve dünyadaki ekonomik ve sosyal önemini rakamlarla ortaya koyan Yılmaz, bu alanda yapılacak çok şey olduğunu belirtti.
Halil İbrahim Yılmaz, aktarlık ve çiçekçilik sayesinde ihracata ve istihdama büyük katkı sağlanabileceğini söyledi. Yılmaz’a göre, 80-90 milyar dolarlık bir potansiyel var ve bu alanda elde edilecek başarıyla getirilecek döviz cari açığın kapanmasına yardımcı olur…
Konuşmasının sonunda salondan büyük alkış alan Halil İbrahim Yılmaz’ın sözlerinin içinin ne kadar dolu olduğunu gösteriyordu.
ATO BAŞKANI BARAN
Halil İbrahim Yılmaz’ın ardından kürsüye gelen ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da aktarlık ve çiçekçilik sektörlerinin önemine vurgu yaptı.
Gürsel Baran, ülkemizde 3 bin 500’den fazla bitki türünün bulunduğunu belirterek, “2022 yılında toplam 145 milyon dolarlık çiçek ihraç ettik. Bunun çok daha üzerine çıkacak kapasitemiz var.” dedi
Baran, “Aktarlık ve çiçekçilik mesleğini icra edecekler için “ulusal yeterlilik” çalışmaları da yürütüyoruz. Bu çalışmalarla mesleği seçecekler için pusula ortaya çıkartılıyor. Hem ülkemizde hem de Avrupa Birliği’nde (AB) geçerli olan ulusal yeterlilik belgeleri, mesleği icra edenlerin ölçülüp değerlendirilmesini sağlarken, nitelikli işgücünün yetişmesini ve dolayısıyla sektörün istihdam kalitesini artıracaktır.” Diye konuştu.
Gürsel Baran’ın şu sözleri ibret ve önlem almayı gerektiriyor:
- Konya’dan biraz büyük olan Hollanda’nın tarım ihracatı 120 milyar dolar civarında. Bunun içinde süs bitkileri ve çiçek soğanı ihracatı 15 milyar dolara yaklaşmış durumda. Aynı tablo aktarlık sektörünün kapsadığı tıbbi ve aromatik bitki ihracatı için de geçerli. 12 bin farklı bitki türüne ev sahipliği yapan Türkiye, bu zenginlik içinde ancak 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirebiliyor. Her iki sektörde de varlık içinde darlık yaşıyoruz. Ve bunun sorumlusu biziz…
ATO Başkanı Baran’a göre, “Türkiye için ilk etapta 1 miyar dolar çiçek, 2 milyar dolar da tıbbi ve aromatik bitki ihracatı hayal değil. Bunlar kısa vadeli hedefler. Uzun vadede ise 10 ve 20 milyar dolar gelir hedeflenebilir.”
BAKAN VEDAT IŞIKHAN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan da Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun, mesleklerin tanımlanması kapsamında oldukça önemli çalışmalar yaptığını, 17 yıldır hem çalışma hayatının ihtiyaçlarına uygun olarak ulusal meslek standartlarını hazırladığını, hem de ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerin mesleki eğitim programlarına yansıtılmasında eğitim dünyası ve üniversiteler ile iş birliği gerçekleştirdiğini söyledi.
Bu çerçevede, bugüne kadar 901 Ulusal Meslek Standardı ve 650 ulusal yeterliliği hazırlanarak, 278 sınav ve belgelendirme kuruluşu yetkilendirilerek yapılan sınavlar neticesinde 2,5 milyonu aşkın MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi kazandırıldı.
Bakan Vedat Işıkhan, yapılan çalışmalar ile Aktarlar ve Çiçekçilerin çalışma koşullarını iyileştirmeyi, mesleklerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sektördeki rekabeti artırmayı ve daha kaliteli hizmet sunmayı amaçladığımızı belirterek, bu tür iş birliklerinin, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve istihdamına katkı sağlamak için önem taşıdığını vurguladı.