Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Nitelikli, meslek sahibi elemana ihtiyaç var

Türkiye’de 293 mesleki ve teknik lise var ama yetersiz. Hem okul sayısı hem de öğrenci sayısı arttırılmalı. Bu yapılırken başta OSB’ler olmak üzere üretici kişi ve işletmelerden görüş alınmalı. İhtiyaca göre müfredat geliştirilmeli. Buradan mezun olan gençler ise çeşitli teşviklerle desteklenmeli… *** Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, mesleki eğitimi ve ara eleman konusunu önemseyenlerin başında geliyor. Ardıç’ın ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Oda ve Borsaların başkan ve yöneticileri, organize sanayi bölgeleri temsilcileri, ilçe milli eğitim müdürleri ile eğitim camiasından çok sayıda ismin katıldığı bir toplantı yapılmıştı. Toplantıda, yani tam da söylenmesi gereken ortamda dedi ki, “Değişimlere hızlı adapte olabilmek için, kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olan beşeri sermayenin çağın gereklerine uygun bir anlayışla eğitilmesi, yeni becerilerin kazandırılması hayati konular arasında yer alıyor.” Sanayinin uygulayıcı kadro ihtiyacını gidermeye yönelik eğitim politikalarının tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın, mesleki eğitimin sanayiciler için ne kadar önemli olduğunu her platformda gündeme getirdiğini hatırlatması ve dünya ekonomisinde çok önemli ve hızlı değişimlerin yaşandığına dikkat çekmesi birilerini harekete geçirmezse kimse geçiremez. *** Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, sorunun çözümü için ne yapılması gerektiğini açık seçik ortaya koydu. Şöyle: “Her yıl yüzbinlerce genç üniversitelerden mezun oluyor. Ne onlar aradığı işi ne de işveren aradığı elemanı bulamıyor. İyi şartlarda bir iş bulmaya giden yolun mesleki eğitimden geçtiğini anlatmalı, mesleki ve teknik liselerden mezun çalışanlara kolaylıklar sağlamalı, teşvikler getirmeliyiz. Ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine verilecek teşviklerin, reel sektörün kronik hale dönüşen ara eleman sorununun çözülmesinde etkili olacağına inanıyoruz. Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır.” *** Konu o kadar önemli ki bir hal çaresi bulunmazsa Türkiye’nin geleceği karanlık; çare, talep edildiği şekilde bulunur ve uygulanırsa Türkiye’yi kimse tutamaz…
Ekleme Tarihi: 06 Mayıs 2024 - Pazartesi

Nitelikli, meslek sahibi elemana ihtiyaç var

Türkiye’de 293 mesleki ve teknik lise var ama yetersiz. Hem okul sayısı hem de öğrenci sayısı arttırılmalı. Bu yapılırken başta OSB’ler olmak üzere üretici kişi ve işletmelerden görüş alınmalı. İhtiyaca göre müfredat geliştirilmeli. Buradan mezun olan gençler ise çeşitli teşviklerle desteklenmeli…

***

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, mesleki eğitimi ve ara eleman konusunu önemseyenlerin başında geliyor. Ardıç’ın ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Oda ve Borsaların başkan ve yöneticileri, organize sanayi bölgeleri temsilcileri, ilçe milli eğitim müdürleri ile eğitim camiasından çok sayıda ismin katıldığı bir toplantı yapılmıştı. Toplantıda, yani tam da söylenmesi gereken ortamda dedi ki, “Değişimlere hızlı adapte olabilmek için, kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olan beşeri sermayenin çağın gereklerine uygun bir anlayışla eğitilmesi, yeni becerilerin kazandırılması hayati konular arasında yer alıyor.”

Sanayinin uygulayıcı kadro ihtiyacını gidermeye yönelik eğitim politikalarının tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın, mesleki eğitimin sanayiciler için ne kadar önemli olduğunu her platformda gündeme getirdiğini hatırlatması ve dünya ekonomisinde çok önemli ve hızlı değişimlerin yaşandığına dikkat çekmesi birilerini harekete geçirmezse kimse geçiremez.

***

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, sorunun çözümü için ne yapılması gerektiğini açık seçik ortaya koydu. Şöyle:

“Her yıl yüzbinlerce genç üniversitelerden mezun oluyor. Ne onlar aradığı işi ne de işveren aradığı elemanı bulamıyor. İyi şartlarda bir iş bulmaya giden yolun mesleki eğitimden geçtiğini anlatmalı, mesleki ve teknik liselerden mezun çalışanlara kolaylıklar sağlamalı, teşvikler getirmeliyiz. Ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine verilecek teşviklerin, reel sektörün kronik hale dönüşen ara eleman sorununun çözülmesinde etkili olacağına inanıyoruz. Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır.”

***

Konu o kadar önemli ki bir hal çaresi bulunmazsa Türkiye’nin geleceği karanlık; çare, talep edildiği şekilde bulunur ve uygulanırsa Türkiye’yi kimse tutamaz…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.