Bazı yerler için “Bir giden pişman bir de gitmeyen” derler ya; 20 civarı gazeteci ile birlikte ziyaret ettiğimiz Tokat, pişmanlığın zerresini hissettirmeyen özellikleri, güzellikler, zenginlikleri ile gözümüzü / gönlümüzü, kalemimizi / kelamımızı doyurdu…
Şunu peşinen söylemek isterim: Tokat’a komşu iller bir heyet oluşturup; yaşanır şehir nasıl olur, tarihi doku nasıl korunur, kültürel zenginlik nasıl paylaşılır, doğanın sunduğu nimetler nasıl değerlendirilir gibi konularda incelemeler yaptırabilir…
Tokatlılara da gözlemlerimi, önerilerimi aktaracağım daha sonraki yazılarımı okumalarını ve dikkate almalarını tavsiye ederim. Çünkü bunlar bir Tokat dostunun duyguları, düşünceleri olacaktır…
***
Bir grup gazeteciyle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından 5’incisi düzenlenen Medya Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmalarının bu yılın son ayağını oluşturan etkinlik için Tokat’taydım.
Sessizliğine, sakinliğine, her adımda yüz yüze kaldığımız tarih, kültür, sanat, turizm değerlerine ve doğal güzelliklerine herkes gibi ben de hayran kaldım…
Bazı şehirler için ‘huzur veren’ tabiri kullanılacaksa bunlar arasına Tokat da yazılmalı!
Bu yazımı, ziyaret kapsamında yapılan konuşmalarda verilen mesajlara ayırıp sonraki haber ve yorumlarımı gördüklerime, çektiğim fotoğraflara, eleştiri ve önerilerime ayırmak istiyorum.
***
AÇILIŞTA YAPILAN KONUŞMALAR
Medya Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmalarının açılış programına (Elazığ Valiliğine atanan) Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanlarından Sanem Arıkan, proje yürütücüsü Kültür Sanat Muhabirleri Derneğinin Başkanı İbrahim Gökdemir katıldı.
(Dönemin) Tokat Valisi Hatipoğlu, “Sizleri ağırlamayı uzun zamandır düşünüyorduk” diye hoş geldiniz dediği gazetecilere bilgi verirken, “Tokat kadim bir şehir. Pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Anadolu'ya Türklerin gelmesinden önce de yerleşimlerin olduğu medeniyetlerin oluştuğu bir coğrafya. Yedi bereketli ovaya sahiptir.” ifadelerini kullandı.
Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu, “Tokat kültür zenginliğinin başkentidir” dediği konuşmasında şunları söyledi:
“Burası Kin tutmayan şehir… Hıdırlık Köprüsünü, ‘gökleri birleştiren köprü’ olarak anlatırlar. Tokat için çok ciddi projelerimiz var.”
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz da “Tokat hem tarihi özellikleri ve kültürel zenginliği hem de mutfağıyla benzersiz bir şehir. Üniversitedeki çoğu hocamız da akademik çalışmalar yaptı. Birçok ödülümüz var” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanlarından Sanem Arıkan ise “Tokat'ta her şey var… İnanılmaz değerlere sahip burası. Kazıklı Voyvoda 2 yıl burada kalmış…” dedi.
KSMD Başkanı İbrahim Gökdemir, projenin amacını, şehirlerin kültür ve turizm değerlerini Türkiye ve dünya kamuoyuna tanıtmak olduğun belirterek, bu kapsamda 50’ye yakın şehrin 500 gazeteci ile ziyaret edildiğini anlattı.
***
MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un gazetecilere hitabında ve yaptığı özel açıklamalarda dile getirdiği hususları; ömrünü milletine feda etmiş Büyük Atatürk’e dair bazı gerçekler ile Zile ve Tokat gözlemlerimi bundan sonraki birkaç yazıya daha konu edeceğim…
Bugün şöyle müsaade isteyeyim:
Dokuz yüz adımla binyılı gezen
Türk’e dairleri anlayıp, sezen
Evreni, inancı, insanı çözen
Olmak isteyenler Tokat’a gitsin