[simple-author-box]
Bazı ülkeler farklı özellikleri ile öne çıkar ve bununla takdir toplar, kalkınma yolunda engelleri hızla aşar! Üçüncüsü düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Türkiye açısından bu öneme sahip.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından ilk defa İstanbul dışında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen TEKNOFEST 2020 başarıyla tamamlandı. Emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Festivalde, 21 kategoride 5 bin yarışmacı mücadele etti. Koronavirüs salgını nedeniyle bu sene ziyaretçi kabul edilmeyen festivalde sosyal mesafe, maske ve temizlik alanında yoğun önlemler alındı.
Dünya çapında etkinlik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların da katıldığı festivalde Türkiye’nin farklı illerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi projeleriyle dereceye girebilmek için yarıştı. Virüs belasına rağmen gerçekten de başarılı bir TEKNOFEST etkinliği gerçekleştirildi. Anadolu Ajansı Festivali 13 dilde haber ve fotoğraflarla dünyaya servis etti.
Bu festival düzenlendiği şehrin değerine değer katıyor. Bu nedenle dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’in 2022’de Ankara’da düzenlenmesi için şimdiden bir çalışma hatta kampanya başlatılmalı. Bu yazıyla başlayacak süreç, başkentin haklı bir talebi olarak kabul ve destek görmeli. Görüşlerini aldığım bazı isimler şimdiden desteğini ve katkısını dile getirdi bile.
Neden 2022 diyoruz?
2021’de TEKNOFEST yeniden İstanbul’a taşınacak. Çünkü Gaziantep’teki festivalde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’da alevlenen teknoloji heyecanı dalga dalga tüm Anadolu’yu kuşattı, neredeyse her ilimizden Teknofest’e ev sahipliği yapma talebi geldi. Bunun üzerine tek rakamlı yıllarda İstanbul’da çift rakamlı yıllarda ise diğer şehirlerimizden birinde yapılmasına karar verildi.” dedi.
Bu durumda, TEKNOFEST 2022’de İstanbul dışına çıkacak. Varacağı yer neden Ankara olmasın?
OSB, teknokent ve üniversite
Ankara’da 12 OSB var ve toplam büyüklükleri 60 milyon metrekarenin üstünde… Böyle bir üretim üssüne dönüşmüş olan Ankara, TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmayı hak ediyor…
Ülkemizdeki 67 teknoparktan payını alan Ankara 10’u bulan teknopark ve teknokentleriyle TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmayı hak ediyor.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi devlet üniversiteleri ile; Ankara Medipol Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Lokman Hekim Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi, TED Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi ve Yüksek İhtisas Üniversitesi gibi vakıf üniversitelerinin bulunduğu Ankara, bir eğitim kenti olarak TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmayı hak ediyor.
Ankara’ya yakışacaktır…
Teknofest'in toplumu dönüştürme gücüne sahip bir etkinlik olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın söylediği gibi, “toplumun tüm fertlerinin ortak bir ideal ve heyecanla ülkenin gücüne ve geleceğine olan inancının Milli Teknoloji Hamlesi'nin zeminini oluşturuyor”sa, bu hamleye katkı sağlamayı hak eden şehirlerin başında başkent Ankara geliyor olmalı…
Yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi gören, 100 binle ifade edilen başvuru sayısı, ekranları başında milyonlarca izleyici ile dev bir organizasyon olan TEKNOFEST, Ankara’ya yakışacaktır.
Evet, İstanbul nüfusu ve teknoloji ekosistemindeki zenginliği ile bir ‘merkez’ konumunda ama diğer iller de teknoloji şovuna tanık olursa bu alandaki bilgi ve birikim ile heyecan tabana yani Anadolu’ya yayılmış olacaktır.
Aklın yolu bir ya, Bakan Varank da diyor ki: “Milli Teknoloji Hamlesi için merkezi bir konumda ancak biz Milli Teknoloji Hamlesi'nin ülke genelinde toplumsal seferberlikle mümkün olduğu kanaatindeyiz. O nedenle teknoloji üretiminin Anadolu'ya yayılması gerekiyor, Anadolu'da çok kuvvetli bir potansiyel var. Üniversiteler, teknoparklar ve ‘deneyap atölyeleri’ gibi yapılar bu potansiyeli hayata geçiren merkezler. Aslında biz Teknofest’i Anadolu'ya taşıyarak, bu potansiyele ivme kazandırmak istedik.”
HAFTAYA: Görüşler…