Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Tokat İzlenimleri- 6: Zile, Sıraçlar ve bir özet…

Zile’de Elbaşıoğlu Camii, Makedonyalı Büyük İskender tarafından yaptırıldığı rivayet edilen Çaypınar Çeşmesi ve Zile Kalesi ile Kale içindeki Zile Müzesini ziyaret ettik ama benim aklım ‘Sıraçlar’da kaldı! Necmettin Eryılmaz, tatlı dili, güler yüzü ile öyle bir anlattı ki Sıraçları, Orta Asya bozkırlarında dolaşır olduk! Sıraç, Beydili boyuna bağlı bir Türkmen aşiretinin adı. Tokat, Sivas, Yozgat, Çorum, Amasya yörelerinde yerleşik Sıraçlar, Zile’de Hubyar Ocağı ve Anşa Bacı Ocağı olarak bilinen ocaklar içinde sürdürüyorlar yaşamlarını. Alevi, Kızılbaş, Türkmen olarak adlandırılsalar da bunların dışında ‘Şamanist’ inancın ritüelleri ile ibadet edip yaşıyorlar. Kendileri dışında evlilik yapmama, çocuklarına Arapça / Farsça isim koymama gibi ilkeleri var… Sıraçlar, TRT’nin belgeseline de konu olmuş ama Türkologlar, sosyologlar, psikologlar, antropologlar için müthiş bir araştırma / inceleme konusu olabilirler… Neden olmasınlar? Düşeni kaldır Döküleni doldur Ağlayanı güldür Dar’da yalan söyleme Diyebilen kaç kişi var dünyada? *** Söz uzadıkça uzuyor. Bir özet yaparak veda edeyim: Ankara’dan Zile’ye kolay vardık yol ile Kahvaltı mükellefti börek, pekmez, bal ile Necmettin Eryılmaz da önder oldu hal ile Gezdik, gördük, beğendik Zile görülesi yer Kalesi var geçmişin görkemiyle donanmış Veni, vidi, vici’si Sezar ile onanmış Almak için burayı nice yollar denenmiş Önü / sonu Türklerin… Zile görülesi yer Sıraçların mazisi Türkün ata yurdunda Burdaysa on sekiz köy dağ/bayırın sırtında İsterseniz onları cüret edip tartın da Bacı, baba, dedeyle… Zile görülesi yer Anşabacı, Hubyarlar, Beydili Türkmenleri Her inanca hürmet var… Alevi, Sünnileri Gayrimüslimler bile dinler öz ninnileri İnançlar özgürcedir… Zile görülesi yer *** Tokat, sadece merkezden ve Zile’den ibaret değil elbette. Nice özellikler, güzellikler, zenginlikler her yanına serpilmiş durumda. Tokat'ın her yerini görmem gerek diyenler en az bir haftalık tatil planı yapmalı. Merkez’i görüp dönmek isteyenlerin işi kolay. Çünkü bir asırlık mazisi olan çoğu yeri 900 adım atarak gezmek, görmek mümkün!
Ekleme Tarihi: 20 Temmuz 2024 - Cumartesi

Tokat İzlenimleri- 6: Zile, Sıraçlar ve bir özet…

Zile’de Elbaşıoğlu Camii, Makedonyalı Büyük İskender tarafından yaptırıldığı rivayet edilen Çaypınar Çeşmesi ve Zile Kalesi ile Kale içindeki Zile Müzesini ziyaret ettik ama benim aklım ‘Sıraçlar’da kaldı!

Necmettin Eryılmaz, tatlı dili, güler yüzü ile öyle bir anlattı ki Sıraçları, Orta Asya bozkırlarında dolaşır olduk!

Sıraç, Beydili boyuna bağlı bir Türkmen aşiretinin adı. Tokat, Sivas, Yozgat, Çorum, Amasya yörelerinde yerleşik Sıraçlar, Zile’de Hubyar Ocağı ve Anşa Bacı Ocağı olarak bilinen ocaklar içinde sürdürüyorlar yaşamlarını.

Alevi, Kızılbaş, Türkmen olarak adlandırılsalar da bunların dışında ‘Şamanist’ inancın ritüelleri ile ibadet edip yaşıyorlar. Kendileri dışında evlilik yapmama, çocuklarına Arapça / Farsça isim koymama gibi ilkeleri var…

Sıraçlar, TRT’nin belgeseline de konu olmuş ama Türkologlar, sosyologlar, psikologlar, antropologlar için müthiş bir araştırma / inceleme konusu olabilirler…

Neden olmasınlar?

  • Düşeni kaldır
  • Döküleni doldur
  • Ağlayanı güldür
  • Dar’da yalan söyleme

Diyebilen kaç kişi var dünyada?

***

Söz uzadıkça uzuyor. Bir özet yaparak veda edeyim:

Ankara’dan Zile’ye kolay vardık yol ile
Kahvaltı mükellefti börek, pekmez, bal ile
Necmettin Eryılmaz da önder oldu hal ile
Gezdik, gördük, beğendik Zile görülesi yer

Kalesi var geçmişin görkemiyle donanmış
Veni, vidi, vici’si Sezar ile onanmış
Almak için burayı nice yollar denenmiş
Önü / sonu Türklerin… Zile görülesi yer

Sıraçların mazisi Türkün ata yurdunda
Burdaysa on sekiz köy dağ/bayırın sırtında
İsterseniz onları cüret edip tartın da
Bacı, baba, dedeyle… Zile görülesi yer

Anşabacı, Hubyarlar, Beydili Türkmenleri
Her inanca hürmet var… Alevi, Sünnileri
Gayrimüslimler bile dinler öz ninnileri
İnançlar özgürcedir… Zile görülesi yer

***

Tokat, sadece merkezden ve Zile’den ibaret değil elbette. Nice özellikler, güzellikler, zenginlikler her yanına serpilmiş durumda. Tokat'ın her yerini görmem gerek diyenler en az bir haftalık tatil planı yapmalı. Merkez’i görüp dönmek isteyenlerin işi kolay. Çünkü bir asırlık mazisi olan çoğu yeri 900 adım atarak gezmek, görmek mümkün!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.