Zor zamanlar, güçlü insanları doğurur.
Güçlü insanlar, rahat zamanları yaşatır.
Rahat zamanlar, zayıf insanları üretir.
Zayıf insanlar da, zor zamanları getirir.”
demiş yazar G.MichaelHopf.
Stress ve performans arasındaki ilişkiye dikkat ettiniz mi hiç?
Zor durumlarla başa çıkmak için öğrenmemiz, harekete geçmemiz, yeni şeyler denememiz gerekir.Hiç stres yoksa performansı yükseltmek için ihtiyaç da yoktur. Stres uyarıcı etki yapar, zor durumlarla başa çıkmanızı sağlar.
Yeni şeyler öğrenirken, denerken sıkıntı, gerginlik, belirsizlik yaşıyor olabiliriz. Bu süreçlerden geçerken farkındalık içinde olursak sorunlara çözüm bulmak kolaylaşacaktır. Stres artışı bir noktaya kadar performansın artmasını sağladığı gibi belli bir seviyeden sonra da düşmesine neden olur. Hangi noktaya kadar performans artışı olduğuna dikkat etmelidir. Zira o noktadan sonrasında hem kişinin sağlığı, hem de iş sonuçları negatif etkilenmeye başlar. Örneğin bir çalışandan önemli bir rapor isterken ya da bir işi bitirmesini isterken ona bir zaman sınırı koymak etkili olur. Bir iş için ne kadar uzun zaman verirseniz o işin o kadar kaliteli olarak yapılacağı anlamına gelmez. Zaman baskısı işin kısa zamanda bitirilmesini sağlayacaktır.Tabii ki, her şeyin olduğu gibi stresin de fazlası zarardır. Mümkün olan süreden daha azını verirseniz de aşırı telaş sebebiyle odaklanma sıkıntısı yaşanır ve yine istenen sonuca ulaşılamaz.
Bir miktar stresin bizi harekete geçirmek, motive etmek ve gelişmek için gerekli olduğunu kabul edelim. Çünkü stres olmadığında konfor alanından çıkmıyoruz.
Bereketli günleriniz olsun.