Ani olarak ortaya çıkan krizlerde ilk amaç krizin olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesidir. Öyle zamanlar olur ki, krizin kendisi zaten yıkıcı bir etkiye sahipken, kriz sonrası yapılanlar yıkımı daha da fazla artırabilir. Aşağıdaki konular krizin etkilerinin olumsuz yönde artmasına yol açmaktadır:
1.Kriz yönetecek kişinin kim olacağının bilinmemesi. Kriz öncesi yapılacak hazırlıklardan birisi, kriz olduğu anda yönetimin kimin tarafından yapılacağının bilinmesidir. Herkes elinden gelenin en iyisini yapma çabasındadır ancak organize olmayan faaliyetler faydadan çok zarar verebilir. Yönetim, olaylara yukarıdan bakarak doğru yardımın doğru yere ulaştırılması konusunu organize etmelidir. İyi bir yönetim becerisiyle yönetilen krizler daha az hasarla atlatılabilir.
2. İletişimin aksaması. Kriz anında yardım faaliyetlerine katılacak kişi, kurum ve kuruluşlar arasında iletişimin hızlıca sağlanması, doğru verilerin elde edilmesi, yardımların doğru adrese iletilmesi için son derece önemlidir. Gerek örgüt içi iletişimin, gerekse örgüt dışı iletişimin hangi kanallar aracılığıyla yürütüleceği kriz öncesinde belirlenmelidir.
3. Kararların zamanında alınmaması. Krizlerde etkili ve doğru kararlar alabilmek için, içinde bulunulan koşullar etraflıca değerlendirilmelidir.Doğru veriler toplanmalı ve olaylara karşı bütüncül bir yaklaşım sergilenmelidir. Zaman baskısı altında karar almak kolay olmamakla birlikte öncelikle en acil ihtiyaçlar belirlenmelidir. Merkezi ve yerel yönetimlerin hangi kararları alacakları konusunda uzlaşıya varılmalıdır.
Kriz yönetiminde başarı ve başarısızlık, kriz yönetim ekibinin aldığı kararların ilgili kişilere zamanında ulaştırılması ve tatbiki ile doğrudan ilintilidir.
Krizden uzak, bereketli günleriniz olsun.