“İş Dünyasında Dijital Dönüşüm” başlıklı sunumumu, “Anadolu Bilişim Buluşmaları”nda gerçekleştirmemin ardından, çok önemsediğim konuyu sizlerle de paylaşmak istedim. Konuyla ilgili bundan önceki yazılarım, dijital dönüşümün serüveni, gerekliliği ve sonuçlarına ilişkin görüş ve değerlendirmeleri içeriyordu.
“Yeşil Dönüşüm”, “Toplumsal Dönüşüm” gibi gerekler, “Dijital Dönüşüm” gerçeği ile bütünleştirilmezse, dönüşüm içinde yer alan;
● Akıllı İşletmeler
● Müşteri Deneyimi
● Akıllı Uygulamalar ve İnovasyon
● İnsan ve Kültür
● Yönetilen Hizmetler
Gibi hususlarda sorunlar yaşanabilir.
OSTİM HTK’NİN OLUŞUMU…
Bu konuyu da vurguladıktan sonra, Ankara’da gerçekleştirdiğimiz bir teknoloji mucizesini anlatmak, tanıtmak istiyorum.
Bu çerçevede size OSTİM Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi hakkında kısa bir bilgi vereyim:
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi, haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim için iş birliği-güç birliğini oluşturmak üzere 2017 yılında OSTİM tarafından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) desteği ile haberleşme teknolojileri sektöründeki paydaşları bir araya getirerek; ortak hareket etmek, ekonomi ve endüstri alanında yerli ve milli kalkınmayı takviye etmek, geliştirmek, sektörün ihtiyaçlarının karşılanması ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmelerini sağlamak, üniversitelerin bu konuda geliştirdikleri bilgiyi ticarileştirmek, sektörde donanım, yazılım ve malzeme üreticileriyle hizmet sağlayan işletmecilerin ihtiyaçlarının karşılamak amacıyla kuruldu.
Sektörün gelişmesi ve ileriye dönük hedeflerinin belirlenmesi için iş birlikleri kuracak, ortak projeler yapacak olan Küme, üyelerinin rekabet gücünü ve sürdürülebilirliği sağlamak için yeni teknoloji araştırmaları, kurumsallaşma, finans yönetimi, kalite yönetimi, maliyet yönetimi süreç yönetimi gibi konularda üyelerine olanaklar sunmaktadır. ‘Yerlilik ve millilik’ ilkeleriyle bezeli bir mantıkla çalışan HTK, kuruluşu ile birlikte, HTK üyesi 16 firmanın katılımı ile Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G’yi geliştirmek üzere TÜBİTAK projesi yapmıştır. Proje sonunda Proje kapsamında Nihai ürüne yönelik prototipler oluşmuştur.
UUYM5G projesi süresince küme üyeleri birikimlerini projeye aktarma konusunda istekli olmuşlardır. Örneklemek gerekirse; 7 ve 13 GHz Radyolink ürün gurubunda Bilgem dahil 8 firma yer almıştır. Radyolink ürünü başarı ile gerçekleştirilmiştir.
Kısaca özetlemek gerekirse; HTK günümüzde paradan daha değerli bilgi altyapısını, ülkemiz çıkarlarına uygun yönlendirmeyi amaçlamaktadır.
SONUÇ: Büyük işletmelerde ve pek çok KOBİ’de emek yoğun üretimden teknoloji yoğun aşamaya geçildiği günümüzde bireysel ve toplumsal dönüşümü, yeşil dönüşümü kesinlikle ihmal etmemeliyiz ama dijital dönüşüm gerçeğinin gereğini de yerine getirmeliyiz. Aksi takdirde dünyadan koparız; kalkınmaktan, ilerlemekten değil fakirleşmekten, gerilemekten söz etmeye başlarız…