Önleyici faaliyetler, potansiyel riskleri, sorunları veya uygunsuzlukları meydana gelmeden önce belirlemek ve azaltmak için atılan proaktif adımlardır. Önleyici faaliyetlerin uygulanmasında yer alan temel adımlar şunlardır:
1.Risk Değerlendirmesi: Kuruluş içindeki operasyonları, kaliteyi veya güvenliği etkileyebilecek potansiyel riskleri veya güvenlik açığı alanlarını belirleyin.
2.Risk Azaltma Stratejileri: Belirlenen riskleri azaltmak için pratik, uygulanabilir ve kurumsal hedeflerle uyumlu stratejiler geliştirin ve uygulayın. Bu stratejiler; süreç iyileştirmelerini, politika değişikliklerini veya yeni teknolojilerin uygulanmasını içerebilir.
3.Eğitim: Çalışanları olası sorunlar hakkında bilinçlendirmek ve sorunları önlemek amacıyla gerekli beceri ve bilgi ile donatmak için eğitin. İlgili personelin, önleyici tedbirlerin uygulanmasındaki rollerini ve sorumluluklarını anladığından emin olun.
4.Sürekli İzleme: Ortaya çıkan sorunları tespit etmek için süreçleri, sistemleri ve performans göstergelerini sürekli olarak izleyin. Potansiyel sorunları erken aşamada belirlemek için proaktif izleme sistemleri uygulayın.
5.Düzeltici Faaliyet Geri Bildirimleri: Geçmişteki sorunların temel nedenlerini analiz ederek bu bilgiyi önleyici faaliyetleri iyileştirmek ve etkinliklerini artırmak için kullanın.
6.Belgeleme ve Gözden Geçirme: Gerekçe, yöntemler ve sonuçlar da dahil olmak üzere gerçekleştirilen önleyici faaliyetleri belgeleyin. Önleyici faaliyetlerin etkinliğini düzenli olarak gözden geçirin ve gerekirse ayarlamalar yapın.
7.İletişim: Önleyici faaliyetleri ve bunların önemini ilgili tüm paydaşlara ileterek kuruluş genelinde farkındalık ve uyum sağlayın.
Önleyici faaliyetler, süreçlerinizin daha verimli ve güvenilir hale gelmesini sağlar. Kalite ve müşteri memnuniyetini artırır. İşletme içinde sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eder.
Bereketli günleriniz olsun.