Bir gemiyle yola çıktınız. Onlarca tayfanız var, her birinin görev ve sorumlulukları farklı. Kimi temizlikten, kimi yemekten, kimi servisten, kimi makina dairesinden vb. sorumlu. Derken tabanda delikler olduğunu ve geminin su aldığını fark ettiniz. Bu durumda tüm personeli hemen aşağıya alır, delikleri tıkamaya başlarsınız değil mi? Peki o delikleri fark etmediğinizi düşünün. İşlerin mükemmel yürüdüğü geminin içinde hep beraber batarsınız.
Şimdi işletmenize bakalım. İşletmenizde delikler var mı? Varsa eğer kaçakların farkında mısınız? Ne sıklıkla kaçak kontrolü yapıyorsunuz?
- Pazarlama
- Satış
- Finans
- Üretim/Hizmette Kalite
- Ekip Performansı
- Zaman Yönetimi
- Planlama
- Vizyon, Misyon
- Kültür değerleri
- Müşteri Memnuniyeti
- Sistem ve Teknoloji
gibi birçok faaliyeti belirli periyodlarla değerlendirmek, muhtemel tüm kaçakları hayati boyutlara gelmeden fark edip tamir etmek gerekir.
Örneğin finans konusunu ele alalım. İstatistiklere göre birçok şirket en çok ciro yaptığı dönemde batıyor. Çok iş yapıyor olmak karlı iş yapıyor olmak anlamına gelmiyor. Ya da çok karlı işler yaptığınızı düşünün, ancak kasanızda hiç nakit para yok ve ödemelerinizi yapamıyorsunuz. O halde karlı iş yapmaktan da daha önemli şeyler var. Kasanızdaki nakit. Hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıkabilecek riskli durumlarda kasanızdaki para sizi ne kadar idare eder? 1 ay, 3 ay, 1 yıl ya da hiç.
İşletmenizin tüm faaliyetlerinde periyodik olarak mevcut durum analizini yapmak, varsa kaçakları bulup tamir etmek uzun vadede sürdürülebilir olmanızı sağlayacaktır.
Bereketli günleriniz olsun.