Çalışma hayatı içinde orman emekçilerinin hakkını arayan, hukukunu koruyan güçlü sendika Öz Orman İş’in Genel Başkanı Settar Aslan, çoğu kişinin gözünden kaçan bir gerçeği dile getirdi. Çorum’da orman işçileri ile bir araya geldiği toplantıda, dünden bugüne orman işçilerinin yaşadığı zorlu süreci ve verilen mücadeleyi anlatan Aslan; “İşçilerin aldığı bütün kadroların temelinde orman işçisi vardır” dedi.
ÖNEMİ VE ANLAMI ÖYLESİNE BÜYÜK Kİ
Bu basit ama çok önemli ve anlamlı cümle, milyonlarca insanın hayatına dokunuşun, aileleriyle birlikte daha mutlu ve müreffeh bir hayata kavuşmalarının formülü hatta sebebi hikmetidir… HAK-İŞ ve tüm bağlı sendikalar gibi Öz Orman İş Sendikası da taşeron sistemiyle mağdur olan, mevsimlik çalışma ile hak kaybına uğrayan, sözleşmeli çalışarak birçok sorun yaşayan emekçilerin yanında oldu. Sonuçta elde edilen kadro sevincinin arkasında çok büyük bir mücadele vardır.
HAK-İŞ VE MAHMUT ARSLAN…
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron sistemi ya da mevsimlik veya sözleşmeli gibi ad ve nam altında çalıştırılan milyonlarca emekçinin kadroya alınması konusundaki talepleri başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmakla kalmadı; her zaman ve zeminde dile getirerek milyonlarca işçinin kadro sorununun çözülmesine vesile oldu. Emekçilerin her türlü sorunlarının çözümü için talepler, teklifler, mücadeleler devam ediyor.
SETTAR ASLAN, HEP SAHADA VE MASADA
Daha dün kadar yakın bir zamanda yaşanan ve çok zor koşullarda yürütülen mücadelede yerini alarak emekçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına söylemler, eylemler gerçekleştiren Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, alınan tüm haklarda yapılan iyileştirmelerde pay sahibidir. Çorum’daki buluşmada yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin en düşük ücret alan işçisi bizdik, sizden daha düşük olan TİGEM vardı ve siz vardınız” gerçeğini dile getirdikten sonra şunları anlattı:
“O yıllarda kadrolu işçinin zammı yüzde 10, geçici işçilerin zammı da yüzde 5 idi. Yangınlarda alevi beraber söndürüyoruz ama geçicilerin zammı yüzde 5, kadroluların zammı yüzde 10’du. Böyle bir adaletsizlik vardı. Arkadaşlar bize geldiler ve gördük ki vahim bir durum vardı. İnsanlar yılda 120 gün çalışamadıkları için çocuklarını doktora götüremiyorlardı, ilaçlarını alamıyorlardı…”
O GÜNKÜ TÜRKİYE’NİN VAHİM HALİ
Çok değil, daha 20 yıl önce, Settar Aslan’ın deyimiyle, ‘vahim günler’ yaşanıyordu…
Evet, “Yürekler acısı bir durum vardı. Çocuğunuz evde ateşler içinde yatıyor ama siz onu hastaneye götüremiyorsunuz… O günkü Türkiye’nin fotoğrafı buydu” maalesef.
Yıl 2005 idi… Dönemin HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu öncülüğünde sorunlar en üst makamlara iletildi. ‘Adam / ay çalışma sistemi’ kendilerine izah edildi…
Sonra ne mi oldu? Settar Aslan anlatıyor:
“500 kişiyi güne bölerek kaç gün çalışacağını belirliyorlardı. Durum böyle olunca şehrin önde gelen insanlarına giderek ricada bulunuyorlardı. Tabiri caizse yırtık büyük ama yama küçük.
120 günün altında hiç bir arkadaşımızın kalmadığı bir formülle arkadaşlarımızın çalışma sürelerinde düzenlemenin ilk adımlarını attık ve 2007 yılında kadro verildi.
12 Eylülden sonra ilk defa 218 bin kişi kadro aldı. 13 bin kişi olarak biz kadro aldık. Biz her zaman şunu söylüyoruz 2007 yılındaki kadronun temelinde de orman isçisi var, 2023 yılındaki kadronun temelinde de orman işçisi var.”
ÖZ ORMAN İŞ, HAKLARI BİR BİR ALDI
O dönemlere ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Settar Aslan, Öz Orman İş’in gücünü ve etkisini aktarırken şu ifadeleri kullandı:
“Sendika devreye girdi ve işçinin sesi oldu. Geçmişteki sendikanın böyle bir sorumluluğu hiçbir zaman olmadı… Biz yıllardır norm kadro ihtiyacını dile getiriyoruz. Kurumda ne kadar işçiye ihtiyaç varsa o kadar kadronun verilmesi gerektiğini dile getiriyorduk. Sistem neydi kadro işçiyle birlikte yaşıyor ve ölüyordu. Emekli olanlar kadrolarıyla birlikte gidince, kadrolar açılıyor ama kadro verilmiyor. Alınan işçiyi kadrolu değil geçici olarak alıyorlar. Aldığı işçiyi 5 ay 29 gün çalıştırıyor. Biz bunun geçim sıkıntısı oluşturduğunu dile getirdik. Sürekli bunu vurgulamaya başladık. Orman işçilerimizi 120 günlük çalışma süresinden 5 ay 29 güne çıkaran da Öz Orman İştir, 5 Ay 29 günlük çalışma süresinden 9 ay 29 güne çıkaran da Öz Orman İş’tir. Hiçbir zaman bizim için yeterli olmayan bu süreleri tam kadro alana kadar sürdüreceğiz diyerek büyük bir mücadele verdik ve işin sonunda orman işçilerimizi kadro sahibi yaptık.”