Bu makale de bizden olsun…
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan, 60 ülkede ve 81 vilayette temsilciliği bulunan Küresel Gazeteciler Konseyi’nin bu yıl 3’üncüsü gerçekleşen “2023 Küresel Medya Buluşması” 2 -5 Kasım tarihleri arasında Alanya’da gerçekleştirildi.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki konseyin Alanya buluşması ulusal ve yerel anlamda gazetecilik yapan emekçilerin ve yine gazetelerin sorunlarının tartışıldığı dolu dolu bir 3 gün yaşandı Alanya’da.
EftaliaMarin Otel’de yapılan organizasyonda ulusal ve yerel gazetelerin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantılar ayrı ayrı salonlarda tartışılırken, toplantıya yurt dışından katılan 30 kadar medya mensubunun sorunları yine ayrı ayrı salonlarda tartışıldı.
Alanya’daki Küresel Medya Buluşması’nda hiç şüphesiz çok konu başlığı masaya yatırıldı lakin en önemli konu başlığı hiç kuşkusuz yeni internet yasası ile ilgili konular ve uygulamada yaşanan zorluklar oldu.
Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı ve Basın İlan Kuruma Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Ali Dim’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantılarda bu sorunlara birinci ağızdan cevap alma fırsatı buldu gazeteciler…
Daha önceden tanışanlar hasret giderdi, tanışmayanlar da gerek yurt dışından gerek se yurt içinden katılan 220’nin üzerinde konsey üyesi ile tanışma fırsatı buldular Alanya buluşmasında.
Yoğun haber ve gündemle her gün boğuşmak zorunda kalan haberciler 3 günlüğüne de olsa Alanya’da dinlenme fırsatı bulmanın ötesinde yaşadıkları sorunlara cevap bulma fırsatını da yakalamış oldular.
Üç günde sürekli toplantılarda gündeme getirilen ve tartışılan konuları burada yazmaya sayfalar yetmez. İşin özetini anlatmak gerekirse, Küresel Gazeteciler Konseyi, üç ana başlıkta sorunların üzerine gidilmesi ve diğer basın kuruluşlarıile iş birliği yapılması konusunda fikir birliğine vardı.
Özetle;
1-Gazeteciliğin bir meslek yayası ile daha etkin hale getirilmesi… (Tıpkı Barolar Birliği) gibi.
2-İcra ilanlarının daha düzgün ve sağlıklı bir şekilde gazetelerde kayıpsız yayınlanması için Adalet Bakanı ile görüşülüp çözüm aranması.
3-Orman İşletme Müdürlükleri’nin önceki yıllarda gazetelerde yayınlanan, satış ilanlarının yeniden yayınlanması için öncelikli olarak Orman Bakanı ile devamında hükümet yetkilileri ile görüşüp sonuca gidilmesi için çaba harcanması.
Çok sayıda habercilerin ve gazetelerin yaşadığı sıkıntılar gündeme getirildi lakin bu üç konu başlığı özelinde sonuç bildirgesi yayınlanarak konunun üzerine gidilmesi kararı alındı.
Peki bunun dışında neler yaşandı Alanya’da…
Hiç kurşkusuzLonicera Otel’deki gala yemeği ve ödül töreni görmeye değerdi.
Yurt içi ve yurt dışından 24 televizyon kanalının canlı olarak yayınladığı organizasyon uzun süre akıllardan silinmeyecek bir ödül törenine imza atıldı.
Yılın Küresel Spor Ödülü, Avrupa Şampiyonu olan Kadın Voleybol Milli Takımı’na verilirken, yılın Küresel Bilim Ödülü’de Kazakistan Türkü astronot Toktar Ebubekirov’a verildi.
Türkiye’nin Kamu Diplomasi ödülü de önceki dönem Dışişleri Bakanı görevinde bulunan Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’na verilmesi dikkat çekti.
30 ülkeden ve yurt içinden de 220’nin üzerinde basın iş vereni ve çalışanının katıldığı Küresel Gazeteciler Konseyi’nin Alanya buluşması özetle işte böyle gerçekleşti.
Uzun süredir görmediğimiz meslektaşlarımızı görme fırsatı bulduğumuz Alanya’da anıları da tazeleme imkanı bulmuş olduk.
Şahsım ve Kastamonu yerel basını adına, başta KGK Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Dim beye ve yönetim kurulu üyelerine bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Bir sonraki Alanya buluşmasında görüşmek üzere…
GÜNÜN SÖZÜ
“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” (M.Kemal Atatürk)