Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Zihnimizin Gücü

Kendi kendine gerçekleşen kehaneti duydunuz mu? Bir olayın gerçekleşeceğine dair inancımız veya beklentimiz nedeniyle, davranışlarımızı veya eylemlerimizi bu sonucu gerçekleştirecek şekilde düzenleme durumudur. Beklentilerimiz olumlu veya olumsuz olabilir. İnsanlar, bilinçli veya bilinçsiz olarak, beklentilerini doğrulayacak şekilde davranmaya başlarlar. Bu davranışlar da, beklentinin gerçekleşmesine neden olur. Sonuç, başlangıçtaki beklentiyle uyumlu olduğunda, kehanetin "doğru" olduğu düşünülür ve bu inanç pekiştirilir. Bir öğretmen, bir öğrencinin derslerinde başarısız olacağını düşünürse, o öğrenciye daha az ilgi gösterebilir veya destek sağlamayabilir. Bu durum, öğrencinin motivasyonunu düşürür ve sonuçta öğrencinin başarısız olmasına yol açar. Yani öğretmenin beklentisi kendi kendini gerçekleştirmiş olur. Aynı şekilde bir yönetici, bir çalışanının yeterince motive olmadığını veya iyi performans göstermeyeceğini düşündüğünde, o çalışana daha az görev verebilir veya ona olumsuz geri bildirimlerde bulunabilir. Bu da çalışanın motivasyonunu ve performansını olumsuz yönde etkileyerek beklentinin gerçekleşmesine neden olur. Kendi kendine gerçekleşen kehanetleri önlemek için ne yapılabilir? Beklentilerimizin ve ön yargılarımızın farkında olmalı ve bunların davranışlarımızı nasıl etkilediğini gözlemlemeliyiz. Pozitif beklentiler ve geri bildirimler, olumlu davranışlar sergilememize ve başarılı sonuçlar elde etmemize yardımcı olur. Başkalarını kategorize etmemek ve ön yargılardan kaçınmak da, onların kendilerini gerçekleştirmelerine ve potansiyellerini ortaya koymalarına olanak tanır. Kendi kendine gerçekleşen kehanetler, bireylerin ve toplumların potansiyellerini sınırlandırabileceği gibi, doğru yönetildiğinde potansiyeli açığa çıkarmada da etkili olur. İnançlarınızın ve beklentilerinizin hayatınız üzerindeki güçlü etkisinin farkında olun. Olumlu inançlar ve düşünceler geliştirmek, hayatınızı daha mutlu ve başarılı kılar. Kaderiniz düşüncelerinizde gizlidir. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 11 Eylül 2024 - Çarşamba

Zihnimizin Gücü

Kendi kendine gerçekleşen kehaneti duydunuz mu?

Bir olayın gerçekleşeceğine dair inancımız veya beklentimiz nedeniyle, davranışlarımızı veya eylemlerimizi bu sonucu gerçekleştirecek şekilde düzenleme durumudur. Beklentilerimiz olumlu veya olumsuz olabilir. İnsanlar, bilinçli veya bilinçsiz olarak, beklentilerini doğrulayacak şekilde davranmaya başlarlar. Bu davranışlar da, beklentinin gerçekleşmesine neden olur. Sonuç, başlangıçtaki beklentiyle uyumlu olduğunda, kehanetin "doğru" olduğu düşünülür ve bu inanç pekiştirilir.

Bir öğretmen, bir öğrencinin derslerinde başarısız olacağını düşünürse, o öğrenciye daha az ilgi gösterebilir veya destek sağlamayabilir. Bu durum, öğrencinin motivasyonunu düşürür ve sonuçta öğrencinin başarısız olmasına yol açar. Yani öğretmenin beklentisi kendi kendini gerçekleştirmiş olur.

Aynı şekilde bir yönetici, bir çalışanının yeterince motive olmadığını veya iyi performans göstermeyeceğini düşündüğünde, o çalışana daha az görev verebilir veya ona olumsuz geri bildirimlerde bulunabilir. Bu da çalışanın motivasyonunu ve performansını olumsuz yönde etkileyerek beklentinin gerçekleşmesine neden olur.

Kendi kendine gerçekleşen kehanetleri önlemek için ne yapılabilir?

Beklentilerimizin ve ön yargılarımızın farkında olmalı ve bunların davranışlarımızı nasıl etkilediğini gözlemlemeliyiz. Pozitif beklentiler ve geri bildirimler, olumlu davranışlar sergilememize ve başarılı sonuçlar elde etmemize yardımcı olur. Başkalarını kategorize etmemek ve ön yargılardan kaçınmak da, onların kendilerini gerçekleştirmelerine ve potansiyellerini ortaya koymalarına olanak tanır. Kendi kendine gerçekleşen kehanetler, bireylerin ve toplumların potansiyellerini sınırlandırabileceği gibi, doğru yönetildiğinde potansiyeli açığa çıkarmada da etkili olur.

İnançlarınızın ve beklentilerinizin hayatınız üzerindeki güçlü etkisinin farkında olun. Olumlu inançlar ve düşünceler geliştirmek, hayatınızı daha mutlu ve başarılı kılar.

Kaderiniz düşüncelerinizde gizlidir.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.