Son günlerin gündemi en çok meşgul eden konularından biri sessiz istifa. Çalışanlar iş hayatlarını eskisinden fazla sorgulamaya başladı. Özellikle pandemi döneminden sonra hayatımıza giren uzaktan çalışma ile birlikte esnek çalışma saatleri, çalışanların işi bir amaç değil, hayat kalitelerini artırmak için bir araç olarak görmeleri istifaları büyük oranda artırdı.
İstifa edenlerin yanında büyük bir çoğunluğu da işine küsenler yani sessiz istifa edenler oluşturuyor. Görev tanımında yazan kadarını yapıyor, işlerin yürümesi için minimum gayreti gösteriyor ama daha fazlasını yapmıyorlar.
Sessiz istifaya yol açan sebeplerin başında çalışanların gösterdikleri çabanın fark edilmeyişi ve iş yerinde adil olmayan yönetim geliyor. Her türlü fedakarlığa rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını hissediyorlar. ‘Yapsak da yapmasak da aynı’ düşüncesi ağır basıyor.
Lider ve yöneticilere düşen büyük görev ise çalışan bağlılığını sağlamaktır. Neler yapılabilir peki?
-Beklentileri net olarak tarif etmek
- Çalışanları daha çok dinlemek
-Başarılarını kutlamak
-Kişisel gelişimlerine destek olmak
- Kariyer planları yapmak
-Takım oyununa dahil etmek
-Ortak hedefler etrafında birleştirmek
-Değişen ihtiyaçların farkına varmak
Çalışanların işten ayrılması şirket için nasıl bir maliyetse, kendilerini işe vermeden çalışmaları da aynı şekilde maliyettir. Ancak çoğu zaman bu maliyet göze çarpmaz.İş yerine aidiyet sağlandığında hem sessiz istifalar, hem de istifalar azalacaktır. Unutmayınız çalışanlar işi değil, patronu bırakır.
Bereketli günleriniz olsun.