Yazının başında asıl söylemek istediğimiz bir cümle ile ifade ederek sürdürmek istiyorum yazıyı:
- Türkiye her şeye rağmen üreten bir ülke ve bilime, teknolojiye dayalı üretim için gerekli olan kalifiye eleman sorunu giderek büyüyor…
İnanın abartmıyorum; bu cümleden yola çıkarak kitap yazılsa yeridir!
Yazının sonuna aldığım verilere göre, İŞKUR, ‘iş var eleman yok’ diyor!
Neden belli…
İşsizlik rakamlarının bir bölümü kötü ekonomik koşullardan ise büyük bir kısmı da ‘mesleksiz’, ‘vasıfsız’ kalifiye olmayan elemanlardan oluşuyor.
Çare var ve elimizde
Hemen çareyi de söyleyip, bu sorunun başımıza ileride ne tür sorunlar açabileceğini örnekleriyle anlatmak istiyorum.
Çare: Mesleki eğitim… Ancak üretime katkı sunacak ve dünyanın neresine giderse gitsin insanlara ekmeğini kazanma olanağı sunacak bir mesleki eğitim…
Türkiye bu konuda mesafe aldı ama yetersiz…
Sadece Ankara’daki 12 organize sanayi bölgesini düşünseniz bile yaşanan sıkıntının boyutunu görebilirsiniz.
Teknolojik gelişmelerin gerisinde kalan iş gücünün gelecekte hem kendilerine hem de üretime sorun teşkil etmesi kaçınılmazdır…
Almanya bile zorda
Bunun örneğini dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başında gelen Almanya’dan vermek istiyorum.
Almanya’da kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi konusunda ciddi güçlükler yaşandığına dikkati çeken Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, bu sıkıntıların gelecekte daha da artmasını beklediklerini söylüyor.
Habeck’in çözüm adına dile getirdiği ‘çare’, (Suriye ve Afganistan başta olmak üzere Ortadoğu ve Kafkaslardan gelen niteliksiz göçün aksine) nitelikli göç…
Bu noktada; bir süre önce, Federal Çalışma Dairesi Başkanı Detlef Scheele’nin, yakın gelecekte Alman ekonomisini sıkıntıya sokacak en büyük sorunun kalifiye eleman eksikliği olacağını duyurduğunu da hatırlatmak isterim…
Scheele, “Almanya’nın işgücü azalıyor. Ekonomimiz acilen nitelikli işgücüne ihtiyaç duyuyor” diyor…
Tamam, Türkiye genç nüfusu ile belki şu anda böyle bir sorun yaşamıyor ama kalifiye elemana ihtiyaç arttıkça genç nüfus bir avantaj olmaktan çıkıp dezavantaja dönüşebilir…
Türkiye’deki sorun
Ekonomi dünyasını yakından takip edenler, “Sanayide kalifiye eleman sıkıntısı büyüyor” türü haberleri sıkça okumaya başladı.
Bu haberlerin, İŞKUR verilerine dayanıyor olması işin ciddiyetini bir kat daha arttırıyor.
Veriler çok çarpıcı
Devletin bu alandaki en yetkin ve yetkili kurumuna göre yılın ilk 8 ayında sanayide 344 bin 863 iş boş kaldı. Yani iş var işçi yok!
Gençler sanayiden uzaklaşıyor, açılan istihdam kurslarında kapasite dolmuyor…
Sanayicilerin beklentisi ve önerisi; kadın istihdamı ve mesleki eğitimin güçlendirilmesi…