İnsanoğlundan kaçış yoktur! Kaçabilse büyük ozan Aşık Mahzuni Şerif kaçardı, kaçamadı!
Kaçamayışını o muhteşem türküsü “Buldular Beni”nin girişinde şöyle çığırır:
Kendi kitabıma girdim saklandım
Kelime kelime buldular beni
Herkesin, özellikle de ozanların sığınağıdır kelimeler. Duaları, küfürleri, övgüleri, yergileri sihirli bir değnek gibi kullandıkları kelimelerle örülüdür…
SEMA KUMRULU
Yazarlığı bir yana da; ANKHABER’e bir muhabir heyecanıyla yazdığı yazıları, haberleri büyük ilgi gören Sema Kumrulu’nun “Ankara’ya çok yakışan Kelime Müzesi” başlıklı haberi (5 Ekim 2022), bu müzenin bir ilk olduğunu belirtiyordu ama “Türkçe kelimelerin, atasözleri ve deyimlerin anlamını gençlere ve çocuklara öğretmek amacıyla kurulduğu” gerçeği de bendenizi doğrudan ilgilendiriyordu!
Çünkü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okumuş birinin harflere, kelimelere, cümlelere ilgisiz kalması mümkün değildi!
AHMET TEK YAZDI
Ahmet Tek’in ANKHABER’de o muhteşem üslubuyla kaleme aldığı (27 Kasım 2022), “Ankara Tava ve Kelimelerin Sihirli Dünyası” başlıklı yazısında anlattıklarına şahitlik ederim!
Çünkü Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, gazetemizin yazarları Ahmet Tezcan ve Ahmet Tek ile çıktığımız Kale gezisinde Kelime Müzesi’ne de uğradık. Uğramazdan evvel birkaç tarihi mekanı, dostları, lokanta ve antikacıları ziyaret ettik.
Karnı doymuşluk ile gözü açılmışlık hallerine bürününce Kelime Müzesi’ne seğirttik…
Müzenin üst katında yer alan 'O öyle değil böyle' köşesinde ise günümüzde kullanılan kelimelerin, Türk Dil Kurumu'na göre yazılışları ve anlamları yer alıyor.
İLBER ORTAYLI
Ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı’nın özellikle çocuklara, kelimeleri anlamaları ve üzerinde düşünmeleri için Kelime Müzesi'nde gezmelerini tavsiye etmesi boşuna değilmiş.
Ardından da Anadolu Medeniyetleri Müzesini görmelerini istemesinin de haklı ve önemli sebepleri var.