Aristokrasi ile savaşından galip çıkan burjuvazi, bu süreçte halkı da yanına alarak ‘ilerici’ hatta ‘devrimci’ bir tavır sergilemiştir! Konumuz ‘burjuvazi’ olsa söyleyecek başka sözler olurdu ama; Türkiye’nin özellikle de Ankara’nın ‘kapital’ sahibi ve ‘üretici’ isimlerinin, kesimlerinin toplumun önünde yürüyerek yol açma, karanlığı aydınlatma çabasına değinmek istiyorum.
Bu konu da nereden çıktı diyenlerin merakını gidereyim!
Festival için…
Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek olan Sanayide Sanat Festivali’nde Anadolu OSB paydaş olarak yerini alıyor. Projeyle ilgili toplantı ve değerlendirmeler Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay’ın başkanlığında yapılıyor.
Konmuyla ilgili olarak yapılan ilk toplantıya AOSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, ASO 2.-3. OSB Yönetim Kurulu Başkanı, Ankara Sanayi Odası Başkan Yardımcısı, OSBÜK Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç, İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt ile ATO Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.
Sanayiciler Türkiye’ye, Ankara’ya çok şey katıyor, kazandırıyor ama konuya bakar mısınız: Sanayide Sanat Festivali.
Bir toplantı…
Bu yazının ortaya çıkması teşvik hatta tahrik eden hususlardan biri de; Ankara Ticaret Odası’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle ATO İDEA ve Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM) koordinatörlüğünde yaratıcı ekonomiye girişimci kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği “Mesleğim Kültürüm: Kültürel Üreticiler için Girişimcilik ve Kariyer Gelişimi Projesi”nin tanıtım toplantısı oldu.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Haldun Müderrisoğlu, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Çankaya Kaymakamı Murat Duru, Yenimahalle Kaymakamı Türker Çağatay Halim, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO Yönetim Kurulu Üyesi M. Fatih Çetinkaya ile çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda Başkan Baran’ın, “Mesleki eğitimde ilk defa yaratıcı kültür endüstrilerine odaklanan bir projeye imza attıklarını” söylemesi; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un, “Yüksek katma değere sahip olan kültür endüstrilerinin ve bu alanda üretim yapan özellikle gençlerin desteklenmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor” söylemiyle birleşince daha büyük bir önem ve anlam kazanıyor.
Hayata tat…
8-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek “Sanayide Sanat Festivali” Ankara’da herkes tarafından önemseniyor. ASO, ATO, AOSB ve diğer paydaşların sanayi ile sanatı, hizmet ve üretim ile kültürü harmanlayarak yarattığı tat, tam bir sanat ziyafetine dönüşürken, hayatın bu tür güzelliklerle zenginleştiğini de gösteriyor…
Festivale hazırlık amacıyla Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde Birleşik Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi 100’den fazla ressamın katılımıyla nisan ayı içinde ‘Bademlik Resim Çalıştayı’ düzenlenmiş, etkinliğine Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de katılarak destek vermişti. Bu çalışmada ortaya çıkan eserler, ‘Sanayide Sanat Festivali’ kapsamında Anadolu OSB’deki fabrikalarda ve ortak alanlarda sergilenecek.
Umut verici…
‘Bademlik Resim Çalıştayı’na adını veren ‘Bademlik’in de yazılası bir öyküsü var ama kültür / sanat faaliyetlerinin organize sanayi bölgelerindeki sokaklara, bademliklere, fabrikalara kadar yayılmış olması; savaş, açlık, susuzluk, göç gibi felaketlerle sarsılan dünyaya umut veriyor…