İsrail'den sonra İran da füze saldırı başlattı... Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni yasama yılı açıldı... Ben de 28 Temmuz 2022'den sonra Ankara merkezli yazılarımla yeniden ANKHABER'deyim... Merhaba...
***
Ankara Sanayi Odası (ASO), “Girişimcilik Ekosisteminde Yatırım ve Fonlama Dinamikleri: Ankara’nın Yükselen Girişimcilik Potansiyeli ve Uluslararası Karşılaştırmalar” adlı bir rapor hazırladı. Ankara gerçeklerinin sevindirici yanı hiç kuşku yok ki girişimcilere, sanayicilere, gençlere, KOBİ’lere umut ve moral veriyor olmasıydı...
BAŞKENTTEKİ START-UP’LAR
Gençler ve genç girişimciler için en dikkat çekici yapay zekâ, elektronik, savunma ve enerji alanları başta olmak üzere pek çok sektörde önemli gelişmeler yaşanıyor. Örneğin Ankara’daki start-up’lar;
- Sağlık teknolojileri
- Oyun
- Enerji
- Elektronik
- Yapay zekâ
- Savunma
- Biyoteknoloji
- Siber güvenlik
- Sürdürülebilirlik
gibi konularda yoğunlaşıyor ve bu alanlardaki faaliyetler artıyor.
SORUN VARSA ÇÖZÜMÜ DE VAR
Tüm bunlara rağmen Sermaye Piyasası Kurulu’nun Girişim Sermayesi istatistiklerine göre, girişimci sermayesi yatırım fonlarının net varlık değerinin 126 milyar TL olduğu, Ankara'daki yeni girişimci ve start-up’ların aldığı rakamların net varlıklar içindeki payının düşük kaldığı belirtiliyor…
“Ne yapılmalı”nın yanıtı da veriliyor:
- Ankara’nın girişimcilik potansiyelini tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için start-up’ların ihtiyaç duyduğu sermaye, mentörlük ve ağlara erişim imkânları artırılmalı…
SEYİT ARDIÇ’IN DEĞERLENDİRMELERİ
ASO Başkanı Seyit Ardıç, raporla ilgili değerlendirmesinde girişimciliğin sadece yeni iş alanları yaratmakla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda inovasyonu teşvik ederek Türkiye’nin küresel rekabet gücünü pekiştirdiğini vurguluyor. Ardıç’a göre, girişimcilik ekosistemi, inovasyonu besleyen, ülkeyi global rekabet arenasında daha güçlü kılan bir yapı sunuyor. ASO’nun hazırladığı bu rapor, Ankara’nın yüksek potansiyelini harekete geçirerek, uluslararası alanda rekabet edebilecek stratejilerin belirlenmesine katkı sağlayacak.
ANKARA’DA SANAYİ VE START-UP’LAR EL ELE
Ankara’nın girişimcilik ekosistemine yaptığı yatırımları her fırsatta dile getiren Seyit Ardıç, ASO’nun yürüttüğü çalışmalara dikkat çekiyor. ASO Ankara Teknoloji Üssü’nün kuruluş çalışmalarına başlandığını belirten Ardıç, bu projenin girişimcilik ve sanayi sektörlerini bir araya getireceğini ifade etti. Ankara’nın, teknoloji tabanlı girişimciliği güçlendirecek bu yeni yapısıyla, ihracat odaklı ve piyasa gereksinimlerini karşılayabilecek start-up’lar için cazip bir merkez haline geleceğini söylüyor. Sanayi ve teknoloji tabanlı girişimlerin etkileşimi, Ankara’yı Türkiye’nin girişimcilik üssü yapmaya bir adım daha yaklaştırıyor.
REEL SEKTÖRDE MENTAL DÖNÜŞÜM…
Gelişmeler çok iyi ama Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, bunların yeterli olmayacağına dikkati çekiyor. Teknoloji tabanlı girişimciliğin daha da ilerleyebilmesi için, sanayi ve ticaret sektörlerinin de aynı dinamizme sahip olması gerektiğini vurguluyor. Yenilikçilik sadece teknolojiyle sınırlı kalmamalı; finansman, organizasyonel yapı ve insan sermayesi ile birlikte düşünülmeli. Bununla birlikte, reel sektördeki aktörlerin de zihin yapılarında bir dönüşüm yaşaması kaçınılmaz. Yani girişimcilik sadece girişimcilerin değil, tüm sanayi sektörünün ve kamunun benimsediği bir olgu haline gelmeli.
Ardıç’ın vurguladığı gibi, kamu politikaları ve destekleri bu sürecin en önemli itici güçlerinden biri olacak. Eğer doğru stratejiler hayata geçirilirse, Ankara sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden biri olabilir. Bu anlamda ASO’nun çalışmaları, Türkiye’nin 21. yüzyılın ekonomik gerçeklerine uygun bir ekosistem inşa etmesi yolunda kritik bir role ve öneme sahip.