[simple-author-box]
Mülkünüz habersiz satılmadan veya satılmışsa ne yapmalısınız
Başlıktaki duruma düşmüşseniz ya üstüne bir bardak su içersiniz ya da hakkınızı ararsanız. Mülkünüz sizden habersiz satılmışsa (ki bunun örnekleri çoktur); evinize, arsanıza kavuşmak için gerekli işlemleri başlatmak ve lehinize sonlandırmak zorundasınız.
Nasıl dolandırıyorlar?
- Ya sahte vekâletname ile.
- Ya da kişiden habersiz, kişiyi ölmüş gösterip intikali kendi üstlerine yaptırarak.
Yaşanmış iki olay
ÖRNEK-1
Ankara’da, İstanbul Yolun’da arsası olan kişiyi, birisi (dolandırıcı) arar ve “Yağlı bir müşteri var, arsanızı satar mısınız?!” der. Kişi, “Peki satarım. Ne veriyorlar?” diye sorar. Dolandırıcı, “(Eski para birimi ile) 2,5 trilyon” cevabını verir. Arsa sahibi bu fiyatı duyunca “Hemen satıyorum” telaşına kapılır, sevinir.
NOT: Oysa o arsanın o dönemdeki fiyatı 1,5 trilyon (1.5 milyon) idi ve arsanın satış işlemlerini o tarihten iki yıl önce 1 trilyon 200 bin liraya ben yaptırmıştım.
Arsa sahibi ile dolandırıcının diyaloğuna dönelim:
-(Dolandırıcı) Birisini gönderiyorum, nüfus cüzdanı ile iki de fotoğraf hazırlayınız.
-Anlaşıldı. Gönderin arkadaşı. Tapu suretini de gönderiyorum.
-Tamam…
Satıcıdan evraklar alınır, noterden bir kişi ayarlanır, sahte vekâlet çıkarılır, arsa bir kişiye satış gösterilir. Dolandırıcı, “Alıcı vazgeçti, evraklarınızı geri gönderiyorum” der ve gönderir.
Bir süre sonra dolandırıcı arsa sahibini arar:
-Sizin arsanın tam bitişiği bize satılık geldi, fiyat kelepir, alır mısınız?
-Kaç lira istiyorlar?
-(O zamanki parayla) 500 Milyar!
Arsa sahibi kelepiri kaçırmak istemez:
-Aldım gitti, evraklarımı aldır tapu işlemini hemen başlatın.
Muamele yapılır ve alıcıyla satıcı tapuda buluşurlar…
Finale bak finale
Tapu memuru bilgileri okuyup imza için kalemi uzatır. Alıcıyı ateş basar. Arsanın ada, parsel numarası belleğindedir. “Ya bu benim kendi arsam” diye bağırır. O “Poliiis” diye bağıra dursun, dolandırıcı ile sahtekar çoktan kaçmıştır. Olay mahkemeye intikal eder.
Olay şudur: Kişinin mülkü elinden alınmış ve yeniden kendisine satılmak istenmiştir!
ÖRNEK-2
İsviçre’de yaşayan, İstanbul’un Bakırköy bölgesinde, 4-5 milyon değerinde arsası olan bayan Belediyeyi arayarak “Falan mülkün malikiyim, bu sene ne kadar emlak vergisi ödeyeceğim?” diye sorar.
İlgili memur “Hanımefendi siz hayatta değilsiniz, mülkünüz de el değiştirmiş” deyince ne yapacağını şaşıran şahıs durumu anlamaya çalışır:
-İyi ama ben yaşıyorum ve size telefon eden kişiyim.
Memur, “Mahkemeye gidiniz” deyince kadın şoktadır. Apar topar Türkiye’ye gelir. Önce tapuya gider. Kendisi hakikaten ölmüştür! Çünkü veraset ilamında ölü gözüküyor.
Olay şudur: Kadın daha önce Türkiye’ye geldiğinde pazar alışverişine çıkar. Kendi nüfus kağıdı ile oğlunun nüfus kağıdını düşürür. Nüfus cüzdanları sahtekarların eline geçer. Düşen belgelerin arasında bir de emlak vergisi ödeme makbuzu vardır… Sahtekarlar bu belgenin Bakırköy’de bir arsaya ait olduğunu tespit eder. Bir vilayetimizde (Düzce) hastaneden kadının ölü olduğuna dair ölüm kağıdı çıkartırlar. Oğluna benzeyen bir kişiye veraset ilamı çıkartıp, mülkün intikalini yaptırarak arsayı satarlar.
Netice: Mahkeme
Artık bu memleket de, sahte banka kurulduğuna göre, Osmanlının son zamanlarında da sahte karakol kurulmuştu. Tapu sahteciliği sıradanlaşmış olup, mahkemelerde onlarca dava görülmektedir.
Mahkeme, muvazaa yoksa, sahte vekâletle mülk alanı çoğu zaman bigünah sayıp mülküne dokunmuyor. Hangi sahtekar ile tamahkar kendi aralarında akit yapıp sahtekar sahtekarlık yaptığını tamahkarda, sahte vekaletle mülk aldığını yazılı kağıda döker?
Mahkeme böyle bir akit varsa, muvazaaya sokup tapu iptal davası yoluna gider. Aksi halde yazılı muvazaayı gösterir, belge yoksa vatandaşın mülkü gitti mi gider. Tamahkar, “Ben noterin resmi evraklarına güvendim. Tapuda işlem yaptı. Benim ne günahım var” deyip tereyağı gibi sıyrılır.
Öneri ve çare
Yılda bir kez de olsa tapu kayıtlarınızı kontrol ediniz veya ettiriniz.
Sahte vekâlet olayında, mutlaka bir sacayağı bulunur. Eee buraya kadar her şey tamam da çare nedir?
ÇARE ŞU DUR :
(…) Tapu Sicil Muhafızlığına;
(…)
İliniz-İlçenizin (…) Ada (…) Parselde kain taşınmazın malikiyim. Bizzat kendim tapu dairenize gelmeden, sureti katiyen adıma hiçbir kimse vekâletle işlem yaptıramaz.
İmza
Adres bilgileri
DİKKAT: Daire, büro, bina veya arsa, arazi birden fazlaysa, ayrı ayrı ada / parsele yazılır.
Bu dilekçeyi tapuya götürüp işleteceksiniz. Eğer noter kanalıyla gönderirseniz daha pratik bir yol olur. Bu dilekçeye rağmen mülkünüz sahte vekâletle el değiştirirse Devlet (tapu) direk sorumlu olup, mülkünüzü tazmin etmek zorundadır.
Tapu işleminde fotoğraf mecburiyetinin kaldırılmasının kime yararı vardır? Tabi ki sahtekarlara. Vatandaş tapusunu 10 veya 20 yıl önce almış olsa bile o kişin yüzünde 20 yıl öncesini hatırlatan benzerlik vardır. Memur satıcının yüzüne bakıp imza alıyor. Vekâletli satışlarda, vekil edenin telefonuna ulaşılıyor, fakat kişi telefon kullanmıyorsa veya ulaşılamıyorsa, vekillik sıfatı olan kişi, vekil tayin edenin telefon neticesini kaç gün bekleyecektir.