[simple-author-box]
Ünü ülkemizin dışına taşmış Ressam Süleyman Şahin namı-diğer Çoban Ressam, 60. Sanat Yılını sergi açarak kutladı. Sergi Ankara'nın tarih kokan Kalesi'nde, Pari Sanat'ta 12 Nisan 2021 tarihinde açıldı. Sergilenen eserler Çoban Ressam’ın uzun yıllar emek verdiği eserlerden oluşuyor. Süleyman Şahin kimdir, neden Çoban Ressam diye tanınıyor? Kendisine sorduk, anlattı.
Sevgili hocam, neden Çoban Ressam?
Ben çobanlık yaparken resimlerimi çizmeye başlamıştım. Ailevi nedenlerden ilkokul 4'ncü sınıfa kadar okuyabildim. Ankara'nın kıyı bir mahallesinde aileme katkım olsun diye çobanlık yapmaya başladım. İnekleri otlatırken bir taraftan da kara kalem çizimler yapıyordum. Çıkış noktam çobanlık olduğu için Çoban Ressam olarak tanındım. Daha sonra inşaatlarda yağlı boyacılık yapmaya başladım. Bu işi çok seviyordum. İlk olarak inşaattan artan boyalarla duvarlara parmaklarımla resimler yapmaya başladım. Resme olan sevgim artmaya başladı. Birçok resmim oldu.
Sanat hayatına geçişiniz nasıl oldu?
İnşaatlarda yaptığım çalışmalarımı 1968 yılında Ankara'da Türk-İş Sanat Galerisinde sergileme imkanım oldu. O devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün de izlediği kişisel sergimde tüm tablolarım satılarak profesyonelliğe adım atmış oldum. Cadde ve sokaklarda hiç bıkmadan yoğun bir şekilde çalışmalarımı sürdürdüm.
Bursa-Paris arası gidip gelmelerinizi anlatır mısınız?
Evet, 1972 yılında Bursa'ya yerleştim. Burada da tuvalim, sehpam ve boya çantamla her sabah doğanın yolunu tutuyordum. Bir taraftan da sergiler açıyordum. Birden Paris geldi aklıma. Bursa'da ki atölyemin tüm malzemelerini satıp 1983 yılında Paris'e gittim. Böylece Bursa-Paris arası mekik dokuyordum. Paris'te sergiler açtım. 1986 yılında ise Bursa'da ''Bursa Ressamlar Sokağı''nın kuruculuğunu yaptım.
Dünya Ressamlar Günü'nün kurucusu sizsiniz.
Paris'te yaşadığım yıllarda, ünlü Ressam Van Gogh'un mezarının başında, ressamların haklarını savunacağıma yemin etmiştim. Türkiye'ye döndükten sonra ilk çalışmamı Kayseri'den başlattım. 27 Şubat Kayseri'den başlayan Ressamlar Gününü 2006 yılından itibaren her yıl kutluyoruz.
60. Sanat Yılınızı kutluyorsunuz. Neler hissediyorsunuz?
Resimlerimle çok mutluyum. Daha dün başlamış gibiyim. Resim yapabilmek için bir 60 yıl daha yaşamak isterdim. Ben bütün hayatımı resme adadım. Kendimi bildim bileli resim yapıyorum. 15 bine yakın çalışma yaptım. Bu sergimde, 110'ncu kişisel sergim. Yaşamım süresince resim yapmaya devam edeceğim.
Pari Sanat işletmecisi Ayşen Karakoyunlu ise, ''Çoban hocamızı 60. yılında galerimizde sizinle buluşturuyoruz. 4 yıldır kendisiyle sergilerimiz oldu. Gerek sanatçı olarak gerekse insanlık yönüyle çok seviyoruz. Don Kişotlar serisi ve Göçerler yağlı boya tablolarıyla açmış olduğu sergiyi siz sevenlerine sunuyoruz'' diyerek mutluluğunu dile getirdi.
Çobanlık yaparak bugünlere gelen Süleyman Şahin yükseldikçe tevazu, hoşgörü, sevgi ve saygı ilkesi olmuş bir ressam. Sanat hayatının 60. yılı kutlu olsun.